Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Οικουμενιστικό ρεσιτάλ από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για τις σχέσεις Ορθοδόξων-Ρ/Καθολικών

Τι είπε για την Αγιά Σοφιά, τους μικτούς γάμους και την Πανορθόδοξη της Κρήτης

Το Μέλλον των Σχέσεων Ορθόδοξων-Καθολικών στις ΗΠΑ ήταν το θέμα στην διάλεξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στο Πανεπιστήμιο Fordham.

Με αφορμή την Αγιά Σοφιά ο κ. Ελπιδοφόρος επιχείρησε να δώσει την εικόνα πως τις δύο πλευρές τις ενώνουν περισσότερα από όσα τις χωρίζουν.

“Πριν από δύο μήνες, στη μέση αυτού του καλοκαιριού, σήκωσα το τηλέφωνό μου και κάλεσα τον Κύριο Ντόλαν (σ.σ. Καρδινάλιο). Του είπα: «Χρειάζομαι τη βοήθειά σου. Όπως γνωρίζετε, η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη έχει μετατραπεί σε τζαμί από τις τουρκικές αρχές. Θα θέλατε να υπογράψετε μια κοινή δήλωση μαζί μου για να το καταγγείλετε;» Ο Καρδινάλιος χρειάστηκε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να συμφωνήσει και μέχρι το τέλος της ημέρας είχαμε εκδώσει μια κοινή δήλωση για την Αγία Σοφία που τελείωσε με αυτά τα ισχυρά λόγια: θέληση και καλή πίστη, έτσι ώστε η Αγία Σοφία να παραμείνει ό, τι είναι - σύμβολο της συνάντησης, της ιστορίας, της πνευματικής φιλοδοξίας και της ανθρώπινης επίτευξης της υψηλότερης τάξης, δοξάζοντας τον Ένα Θεό που μας έκανε όλους να είμαστε αδελφές και αδελφοί” είπε με νόημα.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής η οικουμενική αλληλεγγύη των τελευταίων μηνών ήταν απίστευτη, ενώ έδωσε βαρύτητα στον διάλογο που -όπως είπε -“είναι πλέον κοινωνικός, θρησκευτικός και διαχριστιανικός ή οικουμενικός. Ο διάλογος είναι διαπραγμάτευση και διαμεσολάβηση. Είναι η υπέρβαση της διαμάχης και ξεπερνά τα επιχειρήματα. Ωστόσο, πρέπει επίσης να είναι κριτική και αυστηρή, τουλάχιστον όταν είναι ένα εργαλείο στην υπηρεσία της αλήθειας και της ενότητας (...) Ο οικουμενικός διάλογος, και ιδιαίτερα ο διάλογος μεταξύ των Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων Εκκλησιών, υπερβαίνει τους ιστορικούς και θεολογικούς ανταγωνισμούς για να γίνει δώρο: δώρο σχέσης, δώρο ελευθερίας, δώρο φιλανθρωπίας και δώρο αλληλεγγύης”.

Κατόπιν ο κ. Ελπιδοφόρος αναγνώρισε πως ο “οικουμενικός διάλογος και το οικουμενικό κίνημα διέρχονται μια κρίση, θα έλεγα μια κρίση ταυτότητας”. “Μερικοί προτιμούν να μιλούν για έναν «οικουμενικό χειμώνα». Η αναζήτηση της ενότητας έχει σταδιακά περιθωριοποιηθεί. (…) Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε ορισμένες Εκκλησίες και κοινότητες έχουν δημιουργήσει μια νέα αίσθηση αποξένωσης. Άλλες Εκκλησίες έχουν υιοθετήσει μια πιο εθνικιστική και / ή φονταμενταλιστική προσέγγιση” σχολίασε.

Μιλώντας στην συνέχεια για τα μικτά ζευγάρια (πχ Ορθόδοξοι-Καθολικοί σύζυγοι) τόνισε πως οι “οικουμενικές οικογένειες πληρώνουν ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα για τις διαιρέσεις μας. Ζούμε τη ζωή μας χωρίς να το παρατηρούμε, ενώ αυτοί βιώνουν το σχίσμα μεταξύ των Εκκλησιών κάθε Κυριακή”.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου, σήμερα, επιτρέπονται οι οικουμενικοί γάμοι μεταξύ Ορθόδοξων και μη Ορθοδόξων, με τις ακόλουθες ρητές και μερικές φορές σιωπηρές συνταγές, δηλαδή: 1) Ο γάμος πρέπει να ευλογείται από έναν Ορθόδοξο ιερέα. 2) Τα παιδιά του ζευγαριού πρέπει να βαφτιστούν και να ανατραφούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. 3) Σε περιπτώσεις συγκρούσεων, οι σύζυγοι πρέπει να απευθύνονται στα ορθόδοξα εκκλησιαστικά δικαστήρια.

“Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι τα δύο ιστορικά Πατριαρχεία της Αλεξάνδρειας και της Αντιόχειας, που ζουν ως στενοί γείτονες με τους Κοπτες και τους Συρο-Ιακωβίτες, λόγω των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτό το μέρος του κόσμου, και για καθαρά ποιμενικούς λόγους, υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες με τις Ανατολικές αδελφές τους Εκκλησίες, που ρυθμίζουν τους οικουμενικούς γάμους . Στις ΗΠΑ, αυτήν τη στιγμή εργαζόμαστε για μια παρόμοια συμφωνία μεταξύ της Συνέλευσης των Κανονικών Ορθόδοξων Επισκόπων και της Μόνιμης Διάσκεψης των Ανατολικών Ορθόδοξων Εκκλησιών” ανέφερε ακόμη.

Διευκρίνισε ωστόσο, πως όταν πρόκειται για τη διανομή της Θείας Κοινωνίας, αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο στο συνολικό επίπεδο διαφόρων Μητέρων Εκκλησιών. “Ακόμη και η Αγία και Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που συγκλήθηκε στην Κρήτη το 2016, θεώρησε αυτό το ζήτημα κατά την κρίση των αυτοκεφαλών Εκκλησιών” είπε.

Συμπερασματικά ο κ. Ελπιδοφόρος είπε πως ο οικουμενικός διάλογος είναι ένα τόσο σημαντικό μέρος της Ορθόδοξης αποστολής στον κόσμο σήμερα που συζητήθηκε επίσης στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016. Το έγγραφο για τον διαχριστιανικό διάλογο επιβεβαιώνει ότι:

 «Η Ορθόδοξη Εκκλησία, που προσεύχεται ασταμάτητα «για την ένωση όλων», ανέκαθεν καλλιεργούσε διάλογο με εκείνους που απομακρύνθηκαν από αυτήν, τόσο μακριά όσο και κοντά. (...) Η αποστολική πίστη που εκπροσωπείται από την Αδελφή Εκκλησία της Ρώμης ενσαρκώνεται από χειρονομίες αδελφικής αγάπης όπως αυτή, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, όταν η Αγιότητά του Πάπας Φραγκίσκος προσέφερε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης λείψανα του Αγίου Πέτρου του Αποστόλου για την Εκκλησιαστική ενότητα. Αυτό το απροσδόκητο δώρο την ημέρα της εορτής του προστάτου της Ρώμης ήταν ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας. Όπως είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, «Η ένωση των λειψάνων των δύο αδελφών Αποστόλων μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως διαρκής υπενθύμιση και ενθάρρυνση ότι, σε αυτό το συνεχιζόμενο ταξίδι, οι αποκλίσεις μας δεν θα εμποδίζουν πλέον την κοινή μας μαρτυρία και την ευαγγελική αποστολή μας»

Και είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον και η αποστολή των σχέσεων Καθολικών-Ορθόδοξων στις Η.Π.Α. είναι να συνεχίσουμε να μαρτυρούμε την παρουσία του Θεού στον κόσμο, πιστοί στο Πνεύμα της Ιερουσαλήμ που λάβαμε ως κληρονομιά, κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/6964863_oikoymenistiko-resital-apo-ton-arhiepiskopo-amerikis-gia-tis-sheseis-orthodoxon-r

Ο ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.

Ο διάλογος είναι διαπραγμάτευση και διαμεσολάβηση. Είναι η υπέρβαση της διαμάχης και ξεπερνά τα επιχειρήματα. Ωστόσο, πρέπει επίσης να είναι κριτική και αυστηρή, τουλάχιστον όταν είναι ένα εργαλείο στην υπηρεσία της αλήθειας και της ενότητας (...) Ο οικουμενικός διάλογος, και ιδιαίτερα ο διάλογος μεταξύ των Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων Εκκλησιών, υπερβαίνει τους ιστορικούς και θεολογικούς ανταγωνισμούς για να γίνει δώρο: δώρο σχέσης, δώρο ελευθερίας, δώρο φιλανθρωπίας και δώρο αλληλεγγύης”.

ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ  ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΛΛΑ Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΟΚΤΟΝΙΑ. ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΚΤΟΝΙΑ.

4 σχόλια:

Νίκος Κ. είπε...

Αμετ-ανόητος!!!
"Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κατάλαβε πλήρως την νέα κατάσταση και εμφανίζεται με πολλαπλά θεολογικά προσωπεία. Στους παραδοσιακούς κύκλους εμφανίζεται ως πατερικός θεολόγος ενάντιος στην θεολογία του προσώπου που εκφράζει κυρίως ο Μητροπολίτης Περγάμου- για να μην χάσει τους παραδοσιακούς που τον θεωρούν ως κύριο εκφραστή τους, – αλλά από την άλλη μεριά δέχεται και την πρωτοδιατυπωθείσα υποστατική αρχή του αγίου Σωφρονίου- για να κερδίσει και τους νεωτεριστάς. Κατά συνέπεια γίνεται έμεσα και οπαδός του μητροπολίτου Περγάμου, ενώ διαφαίνεται ότι είναι ο σοβαρότερος επικριτής του!...Ιδού γιατί η θεολογία του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ στην Ευρώπη θα οδηγήσει την ορθοδοξία πολύ κοντά στα χαρισματικά κινήματα της Ευρώπης και της Αμερικής τα μόνα ικανά να θέλξουν σήμερα εκατομμύρια κόσμο...ο γνωστός μεταπατερικός θεολόγος Σταύρος Ζουμπουλάκης στο πρόσφατο άρθρο του επιδημία θεία κοινωνία και μετάληψη εις το οποίο ισχυρίζεται ότι “οι πιστοί σε πολλά μέρη του εξωτερικού μεταλαμβάνουν χωρίς η λαβίδα να έρχεται καθόλου σε επαφή με το στόμα τους. Το ίδιο εφάρμοσε και ο άγιος Σωφρόνιος (Σαχάρωφ) στη Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, στο Έσσεξ της Αγγλίας”...Δυστυχώς το οικτρό αποτέλεσμα της θεολογίας του προσώπου καθώς και ο σωφρονιασμός οδήγησαν πολλούς χριστιανούς εις το να μην πιστεύουν σε τίποτε από την πιστη της εκκλησίας των μαρτύρων, καθώς νομίζουν ότι η εκκλησία είναι μόνο μία κοινωνία προσώπων που βρίσκονται σε αδιάκοπο δίκτυο σχέσεων."

https://georgioskaralis.com/2020/05/22/%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d%cf%82-12-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd%ce%bf/

Φθίνουν οι οπώρες κι η ζεστασιά του ήλιου. Μπαίνουμε σ´ αυτό το φθινόπωρο, με περισσότερα εγκαύματα ψυχής παρά σάρκας. Καλό φθινόπωρο!

amethystos είπε...

Γειά σου φίλε.Καό φθινόπωρο επίσης. Γιατί όμως ταυτίζεις τήν σημερινή κατάσταση καί τίς λύσεις πού προτείνει μέ τόν Σωφρόνιο; Εχω επισκεφθεί το Εσσεξ μερικές φορές καί δέν είδα πρωτοτυπίες. Ο Κάραλης βάπτισε τόν εαυτό του θεολόγο διά του Ρωμανίδη , επειδή είναι ορθολογιστής καί ιατρός. Καβαλημένος ημιμαθής είναι ο άνθρωπος. Τόν προωθεί ο τρελο-γιάννης όπως προωθούσε καί τόν Ναυπάκτου, τόν Ρωμανίδη τού Ναυπάκτου καί τού Μεταλληνού καί τόσους ψευδο μεσσίες.Ασχημα σημάδια φίλε.

χαλαρωσε είπε...

Ας ευχηθουμε καλο φθινοπωρο και στον Νικολα.
Στον αμεθυστο εχει γινει η αναιρεση των θεσεων του Καραλη.

amethystos είπε...

Πολλές παγίδες φίλε. Αλλά πώς πέφτουμε μέσα; Καλά δέν έχουμε κριτήρια οι περισσότεροι. Ούτε τό ένστικτο τού γκρεμού; Νά μήν καταλαβαίνουμε τού κισσού τά πλάνο ψήλωμα; Τό φθινόπωρο ωριμάζουν τά φρούτα καί οι καρποί τής γής.Καί από τόν καρπό φαίνεται τό δένδρο.Τό δικό μας δένδρο τής ζωής έχει τίς ρίζες του στόν ουρανό, εφόσον βαπτιστήκαμε καί τά κλαδιά στή γή.Καί αντί νά ευχόμαστε νά δώσει λίγο καρπό, νά ποτίζουμε τά ζιζάνια;