Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Στίβεν Χόκινγκ: Αν ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνδεθεί με υπολογιστή η τεχνολογία θα μας χαρίσει αιώνια ζωή

Η δυνατότητα κάποιου είδους αιώνιας ζωής είναι πιθανή, σύμφωνα με τον φυσικό Στίβεν Χόκινγκ, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ο 71χρονος επιφανής επιστήμονας, μιλώντας στην πρεμιέρα μιας ταινίας με θέμα τη ζωή του, τόνισε πως αν ο εγκέφαλος λειτουργήσει εκτός του ανθρώπινου σώματος, τότε είναι πιθανή η αιώνια ζωή.
«Ο εγκέφαλος είναι όπως ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Θεωρητικά, είναι εφικτό να «αντιγράψουμε», όπως ένα λογισμικό, τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε ένα κομπιούτερ και να παρέχουμε με τον τρόπο αυτό ένα είδος μεταθανάτιας ζωής», επεσήμανε κατά τη διάρκεια του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Κέιμπριτζ ο βρετανός αστροφυσικός στην πρεμιέρα της ταινίας του Στίβεν Φίνιγκαν με τίτλο «Hawking».
«Ωστόσο, σήμερα αυτό με τις επικρατούσες συνθήκες, δεν είναι εφικτό. Θεωρώ πως η έννοια της συμβατικής ζωής μετά θάνατον είναι ένα παραμυθάκι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι», καταλήγει ο Χόκινγκ.
Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και πριν από δυο χρόνια σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, εν όψει μιας διάλεξής του στο Λονδίνο με θέμα «Γιατί βρισκόμαστε εδώ;». «Θεωρώ τον εγκέφαλο ως έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος θα πάψει να λειτουργεί όταν χαλάσουν τα εξαρτήματά του. Και δεν υπάρχει Παράδεισος ή ζωή μετά θάνατον για χαλασμένους υπολογιστές», είχε πει το 2011. Αλλά, όπως φαίνεται, δυο χρόνια μετά βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το ενδεχόμενο αυτό. 
Ταυτόχρονα με την ταινία, στις 30 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει και η αυτοβιογραφία του Χόκινγκ, με τίτλο «Το χρονικό της ζωής μου» (και σε ελληνική μετάφραση - εκδ. Τραυλός).
Ο Χόκινγκ το 1963, σε ηλικία 21 ετών, έμαθε ότι θα ζούσε «δύο έως τρία χρόνια ακόμη» καθώς η διάγνωση των γιατρών ήταν ρητή και κατηγορηματική: ασθένεια στους νευρώνες του σώματος, γνωστή ως νόσος Λου Γκέριγκ. Ωστόσο, το πείσμα και η θέληση του του επέτρεψαν να ζήσει όχι τρία, αλλά μισό αιώνα ακόμη, αν και η εξέλιξη της νόσου ήταν καταδικαστική για την καθημερινότητα του.
Η ασθένεια τού προκαλούσε τόσο μεγάλες δυσκολίες στην ομιλία και το 1985, εξαιτίας μιας τραχειοτομίας, έχασε ολοκληρωτικά την ικανότητα ομιλίας. Σήμερα επικοινωνεί μέσω μιας ειδικής συσκευής παραγωγής ομιλίας που κατασκευάσθηκε στο Κέιμπριτζ. Από το 1979 μέχρι το 2009 ο διακεκριμένος φυσικός κατείχε την έδρα του «Λουκασιανού καθηγητή Μαθηματικών» στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, μια έδρα που στο παρελθόν είχε και ο Ισαάκ Νεύτων, ο πατέρας της σύγχρονης φυσικής επιστήμης.    
                                  
thecuriosityofcat
πηγή : Δίολκος

ΣΧΟΛΙΟ : Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ο παράδεισος καί η σωτηρία τής ψυχολογίας, τής επιστήμης τού ΕΓΩ. 
Η σωτηρία τής ψυχολογίας, γιά όσους παρακολουθούν τόν Θερμό καί τόν Λουδοβίκο, καί εγκαταλείπουν τήν ψυχή τους στόν άνεμο γιά νά σώσουν τήν ψυχολογία τους. 
Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΕΝΝΑ ΣΥΝΕΧΩΣ, ΔΙΑΙΩΝΙΖΟΝΤΑΣ, ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ.
Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ.
Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΜΑΤΑΙΗΣ ΕΛΠΙΔΟΣ.
Αμέθυστος

8 σχόλια:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Άριστα(κομψευόμενος)’κρυμμένος,εμφωλεύων παγανισμός για όλες τις χρήσεις.Η "ψυχή του κόσμου",όπως γράφεται αλλαχόθεν;Διαφέρει ‘σε κάτι,κάτι άλλο;Οιαπαρχές,εξ άλλου,των Αράβων παγανιστικές ήσαν (και) ανεξαρτήτως του κατοπινού των εκτεταμένου εξισλαμισμού,κάτι που τεχνηέντως,επ’ίσης,αποκρύπτεται από το μεταμοντερνικό καθωσπρεπισμό των ημερών μας.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Αποκλείοντας αμέσως εξ ορισμού δοθέντος το ex nihilo nihil,τίνα τρόπο θα ‘βρούμε ακριβώς για να αποφανθούμε βέβαιοι,κατόπιν τούτου,περί τόσο της (απιθανότητας της) αυθυπαρξίας όσο και προΰπαρξης της ύλης,ύλης όσο και της δυνατότητάς της να αυτοαναπαράγεται και αυτοδημιουργήται;Από το Cern;Μέσω της Ρομποτικής και της Νανοτεχνολογίας,μήπως;Ή από την τεχνητή νοημοσύνη υπολογιστικών συστημάτων αιχμής;’Μπορεί να απαντηθή ασφαλώς κάτι τέτοιο από τους…"νόες" αυτούς;’Μπορεί με βεβαιότητα απολυτότητας τεκμηρίων,κριτηρίων,τεκμηρίων-κριτηρίων,έστω,να εξαχθή αυτό το συμπέρασμα μιας ακραιφνούς δυνατότητας ζωής ατελεύτητης(της προαιώνιας όμως;);Φθάνουμε,επομένως,προφανώς,εδώ,’σε ένα κομβικό σημείο,αδιέξοδο,σημείο-αδιέξοδο ανυπέρβλητο,ακατάβλητο,όπου και η μόνη δυνατή εναπομένουσα συνέπεια του ανθρώπου είναι αυτή η δημιουργική του φαντασία,εγκαθιδρύοντας τον άνθρωπο των αισθήσεων,τον εξωτερικό και τον παλαιό,της πτώσης και της μεταπτωτικής κατάστασης(αέναη -η- εσωτερική αιμορραγία..),της αμαρτίας και φθοράς,του θανάτου(απονέκρωση του πνεύματος με την απονέκρωση του Πνεύματος).Αυτή είναι μια Παντοκρατορία,μια Νέα Αυτοκρατορία θεμελιωδών χαρακτηριστικών(ούτε καν αρχών και ούτε και κανόνων)της συγκεκριμένης άθεης αυτής εποχής μας για τον έλεγχο και την κατεύθυνσή της,τη χειραγώγησή της(ούτε κατά διάνοιαν καν χειραφέτηση)προς ατραπούς μηδενισμού ακόμη και αυτής της τυπικής,φαινομενικής ύπαρξης της εκκοσμίκευσης και της βιολογίας της,ακόμα και αυτού του ηθικισμού και νομικισμού του προσώπου του ανθρώπου της Νεωτερικότητας,ο οποίος και συνθλίβεται,συμπιεζόμενος,μεσοπέλαγα της άγνοιας,έρμαιο της εξοικείωσής του και προσοικείωσής του με,προς τα (αστικοποιηθέντα ‘στις πλείστες περιπτώσεις..) ένστικτα,τα ένστικτά του και πάθη του,πάθη ενστίκτων του και ένστικτα παθών του.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Παρά την ομοιόσταση ο άνθρωπος είναι χοῦς.Προς τα εκεί πορεύεται,εκεί επιστρέφει πράγματι.Ούτε τετραγωνισμός του τριγώνου ‘μπορεί να υπάρξη (και) παρά τις (δεσμευόμενες) μεγαλομανείς,πολύμορφες αλλά και φιλότιμες προσπάθειες αγωνίας και αυτών των Εφαρμοσμένων (ειδικών/εξειδικευμένων) (ανωτέρων) Μαθηματικών.Η ύλη υπόκειται ‘σε διαρκή φθορά(δεν αναιρείται ‘στο ελάχιστο αυτό)και ανανέωση-μεταφορά αλλά η αρχική πηγή της δημιουργίας της είναι άναρχη,προαιώνια,άφθαρτη και αδιάφθορη.Το αβίαστο συναγόμενο συμπέρασμα της Φυσικής και από τη Φυσική είναι η λύπη παρά τη χαροποίηση(πρόσκαιρη)των ανακαλύψεων καινοτόμων,πρωτοποριακών,ρηξικέλευθων θεωριών,προτάσεων,πορισμάτων ή των τελευταίων εξελίξεων ‘στον αντίστοιχο κλάδο/υποκλάδο ή τομέα/υποτομέα της.Παχεῖα γαστήρ,ὅμως,λεπτόν οὐ τίκτει νόον,ας θυμηθούμε,εδώ,επ’ευκαιρίας.Το αντίδοτο(εξ ολοκλήρου διάφορο και αλλότριο),όμως,η χαρμολύπη(μόνιμο)(και)παρά τη θλίψη και την κακοπάθεια της πάλης με τα πάθη,της μάχης προς τον έξω άνθρωπο,το σαρκικό,τη σάρκα,του πολέμου(αοράτου)έναντι του κόσμου αυτού.Τα εγκεφαλογραφήματα και διανοήματα δεν αποτελούν,δεν εμπεριέχουν,δε συνθέτουν και δεν ανασυνθέτουν τρόπο και μέθοδο κατάκτησης της απελευθέρωσης για τον άνθρωπο ή απόκτησης της αθανασίας του.Δεν αποτελούν εγγύηση και πιστοποίηση αφθαρσίας ούτε οι φαντασιώσεις ούτε οι ονειρώξεις(αξιώσεις και μόνο και τα δυο αυτά και τίποτα άλλο-τίποτε περισσότερο τίποτε ‘λιγότερο).

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Σήμερα,η Ψυχολογία έχει υπερκερασθή από την Τεχνολογία,τη Νέα Αυτοκρατορία της Εποχής που καλύπτει και περιλαμβάνει το πνευματικό κεφάλαιο της Ανθρωπότητας και συνενώνει,συνοψίζει τις διάφορες παραδόσεις του κόσμου ‘σε ένα νέο άνισο περιβάλλον,περιβάλλον ανταγωνισμού ‘σε ένα άλλο επίπεδο και υπό παντελώς καινούριους όρους και αδιαίρετο σύνολο συγκρητισμού μέσω των εφαρμογών και προγραμμάτων της.Μια ανεξέλεγκτη λαίλαπα πληροφορίας που ανθυποκαθιστά(καθ’οριστική μορφή άραγε;)τη γνώση του ανθρώπου και αναπαράγει εικόνες,μορφές πραγματικότητας χωρίς σαφήνεια ενδείξεων και πληρότητα νοημάτων,επάρκεια ριζών και σταθερότητα περιεχομένων(Η Βίβλος των Νεκρών).

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Από τη στιγμή που (δεν) υπάρχει προσωπικότητα η ανθρωπότητα ‘ξαναβρίσκει τους αρχαίους θεούς της(επανέρχεται και επιστρέφει δριμέως και αγεληδόν/βουστροφηδόν -αλλά- ‘στην αρχαία σοφία -με τη νεωτερική άνοια/ά-νοια και παράνοια όσο και την αναίδεια/α-ν-αίδεια και αυθάδεια…του…-/παρα--"λόγου"…της..- -και- χωρίς να έχη μάλιστα γίνη ελάχιστα αντιληπτό/κατανοητό και φανερό ακόμα ακόμη και για νανοδεύτερο όπως και καθώς και επιδιώξη -διότι δεν το γνωρίζει-"ή το γνωρίζει αλλά κάπως/ἐν μέρει/ἐλλιπῶς/ἀνεπαρκῶς"-/το αγνοεί..- ..).

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Ο χρηματιστικός δαίμων του τυπογραφείου ελέγχεται,χειραγωγείται,ποδηγετείται(και αυτός),σήμερα,από τα είδωλα που δημιουργεί και αναδημιουργεί συνεχώς ο τεχνολογικός παράδεισος,η λαίλαπα και ο φασισμός αυτά,με την παραγωγή διαπαντός αποκεκομμένη τόσο του μισθού και χρήματος αυτού όσο και της κατανάλωσης και αποταμίευσης.Η επιστροφή ‘στη σμίκρυνση,την τοπικότητα,την αποανάπτυξη,τη συμμετρία φαντάζουν ή οφείλουν να φαντάζουν και (να) είναι,πια,αυτονόητες,εξυπακουόμενες(,)επιταγές ενός κόσμου που αδυνατεί να αυτοσυντηρηθή και αυτοαναπαραχθή καθώς αυξάνεται και μεγενθύνεται (και) με απρόβλεπτα (τα) αποτελέσματα (και) με τις πάμπολλες,ποικίλλες,πολλαπλές αντιφάσεις,αυτοαναιρέσεις,αυτοδιαψεύσεις του.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Ματαιότητα,εδώ,σημαίνει αυτομάτως και ουδετερότητα,αδιαφορία απέναντι ‘σε τέτοιου κοσμοϊστορικού είδους,τέτοιας κοσμοϊστορικής μορφής και φύσης εξελίξεις και κλίσεις;Η πρόταση με τη λύση του ελληνικού πνεύματος και εδώ προβάλλει και εδώ η και περικλείεται ‘στη μεσότητα,το μέτρο,η/την ισορροπία,το άριστο;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Δε ‘μπορούμε να ‘πούμε πως η τεχνολογική καινοτομία αποτελεί αυταξία/αυτοσκοπό ούτε ότι ο κόσμος μας είναι χειρότερος ή καλύτερος (και) πριν ή/και μετά (και) με αυτή,μαζί της.Ούτε υπερεκτιμούμε,υπερτιμούμε ούτε υποεκτιμούμε,υποτιμούμε κάτι που είναι πραγματικότητα(φαινομενική αλλά -έστω- πραγματικότητα παροχής μιας άνεσης χώρου και χρόνου/χρόνου και χώρου)’στη ζωή όλων μας,ζωή και πραγματικότητα(κατασκεύασμα)ζωής και για την οποία οι κάθε είδους προβλέψεις είναι προσεγγίσεις και μόνον,αμφίβολες και αμφισβητήσιμες οπωσδήποτε,προφανώς ελέγξιμες και συζητήσιμες (προφανώς) (και) (ευλόγως) εικασίες,αστοχούν και υπολείπονται κάθε δυνατής προσδοκίας του μέλλοντος και για το μέλλον και το σχεδιασμό-ανασχεδιασμό του.
Ο προκαθορισμός και η πρόγνωση ‘βρίσκονται ‘σε/με κάθε περίπτωση ‘στο πλαίσιο των στόχων και σκοπών της εκκοσμίκευσης,(το) πλαίσιο που δημιουργεί και αναδημιουργεί (και) διαρκώς η κοσμικότητα,τα είδωλα αυτά και οι μορφές αυτές (της) πραγματικότητας της συγκαιρινής τραγικής συγκυρίας,κατά τη συγκαιρινή τραγική συγκυρία μας..