Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Προβλέψεις για την οικονομική και πνευματική καταστροφή της Ευρώπης

Η παγκόσμια οικονομία έχει χάσει την αναπτυξιακή της κατεύθυνση και τα συμφέροντα του παγκόσμιου κεφαλαίου δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα των λαών. Η κρίση, στην οποία εκτός από την ΕΕ γλιστρούν και οι ΗΠΑ, δεν μπορεί να τελειώσει καλά. Για τις αιτίες αυτών των εξελίξεων εξέφρασε τη γνώμη του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο Μαρκ Ρουσέ, διδάκτωρ οικονομικών επιστημών, δημοσιολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων.



Ο κ.Ρουσέ αποκαλεί τη σύγχρονη οικονομία «τρελή», και την καταστροφή προς την οποία, κατά τη γνώμη του, κινούνται οι ανεπτυγμένες χώρες - «προγραμματισμένη». Τη διαδεδομένη θέση ότι ιδιαίτερη ευθύνη για την κρίση έχει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο Μαρκ Ρουσέ τη θεωρεί λανθασμένη.



- Ως κύριες αιτίες της κρίσης μπορεί να θεωρηθούν πέντε ανωμαλίες. Η πιο σημαντική απ’ αυτές είναι - η ​​απόρριψη της άμεσης ανταλλαγής δολάριο-χρυσός. Αυτό έγινε από τον Πρόεδρο Νίξον στις 15 Αυγούστου του 1971. Από εκείνη τη περίοδο η οικονομία εισήλθε σε ύφεση και από το 1980 - σε φάση πλανητικής αστάθειας.



Κάθε μήνα το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό Σύστημα (FRS) δημιουργεί από το τίποτα 85 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος των ΗΠΑ, - υπενθύμισε ο Ρουσέ. Η δεύτερη ανωμαλία, σύμφωνα με την εκδοχή του επιστήμονα είναι η παγκόσμια ανταλλαγή εμπορευμάτων. Η υπερβολικά φθηνή εργασία στις αναπτυσσόμενες χώρες υπονομεύει τη βιομηχανία των ανεπτυγμένων χωρών:



- Εξαιτίας της πολιτικής ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, η οποία εμπλούτισε την Κίνα, η Γαλλία μέσα σε 30 χρόνια, έχασε τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα της βιομηχανίας.

Αυτό δεν σημαίνει καθόλου έκκληση για την επαναφορά των τελωνειακών δασμών στα σύνορα της Γαλλίας – μονομερώς ούτε η Γαλλία, ούτε και η Γερμανία δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την ανοδική ανάπτυξη π.χ. της αεροπορικής ή της διαστημικής βιομηχανίας. Ο οικονομολόγος θεωρεί ότι η ελεύθερη ανταλλαγή των εμπορευμάτων και τα προνόμια πρέπει να ισχύουν στο πλαίσιο όλης της Ευρώπης και των άλλων αυτοτροφοδοτούμενων περιφερειακών κοινοτήτων.



Το τρίτο πρόβλημα, το οποίο ξεχνούν οι σύγχρονοι τεχνοκράτες είναι οι πνευματικές αξίες. Η σημερινή Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής, πνευματικής και δημογραφικής αποσύνθεσης, - πιστεύει ο Μαρκ Ρουσέ:



- Οι παραδοσιακές πνευματικές αξίες αποτελούσαν το στρατιωτικό και οικονομικό μεγαλείο της Ευρώπης και της Γαλλίας. Τις υπεράσπιζαν τόσο ο στρατηγός Ντε Γκωλ, όσο και στρατάρχης Πετέν - ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Δεν θα δημιουργήσουμε σταθερή οικονομία χωρίς το σύνθημα «Εργασία-Οικογένεια-Πατρίδα». Ο Ντε Γκωλ επίσης υπερασπιζόταν την εργασία και την οικογένεια με τη βοήθεια του κεφαλαίου της μητέρας, μάλιστα το έκανε αυτό αμέσως μετά το 1945.



Η ανεπτυγμένη οικονομία, σύμφωνα με τον Ρουσέ, είναι οικονομία με ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, που εργάζονται για τις εξαγωγές και πρώτη στην Ευρώπη το κατάλαβε αυτό, κατά τη γνώμη του, η Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: