Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

«ΟΥΤΕ ΨΙΧΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΟΥΤΕ ΦΛΟΙΟ» - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ


«ΟΥΤΕ  ΨΙΧΑ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ  ΟΥΤΕ  ΦΛΟΙΟ»
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

       «Μετά λύπης μου, από όσους φιλενωτικούς έχω γνωρίσει, δεν είδα να έχουν ούτε ψίχα πνευματική, ούτε φλοιό», έλεγε η παράθεση από Όσιο Παϊσιο, γράφοντα πάλαι ποτέ σε αρχιμανδρίτη, με αφορμή τα Δυτικά ανοίγματα του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα. Και, είναι λίαν ευδιάκριτο ότι απέβλεπε να περάσει στη συνείδηση κάποιων ορθόδοξων τους φιλενωτικούς στιγματισμένους ως κενούς, επικίνδυνους, και άλλα τινά με υπογραφή επιπέδου ! Κατά προέκταση, πολύ περισσότερο τους εκτός Ορθοδοξίας … αιρετικούς, παπικούς και λοιπούς. Παράλληλα να ενισχύσει κατά έναν ακόμα τόνο την αυτό-δικαίωση ιδιαίτερα των πούρα ορθόδοξων, οποίοι διαβάζοντάς την θα σκέφτονταν ότι, «για να το λέει ο Όσιος, έτσι είναι», και όχι, βέβαια, ότι πολλοί άλλοι φιλενωτικοί, που δεν έτυχε να γνωρίσει ο Όσιος, μπορεί να έχουν «ψίχα πνευματική και φλοιό», ενδεχομένως και καλύτερης ποιότηταςπράγμα που γνωρίζει πολύ καλά μόνο ο Θεός !

       Τα τοιαύτα και παρόμοια ιππεύουν στη γραμμή του: «Εμείς και οι άλλοι» ! Εμείς οι Ορθόδοξοι, μάλιστα, οι πούρα Ορθόδοξοι, οι δικαιωμένοι, οι σωσμένοι κλπ. και, οι κινούμενοι στις παρυφές της Ορθοδοξίας, πιο πολύ εκτός αυτής, οι ξεστρατισμένοι, οι κολασμένοι κ. τ. ο.  Και δείχνουν, όχι δυσδιάκριτα, ότι «έργα και λόγια» του Χριστού σαν αυτά που ακολουθούν ενδεικτικά, διαβάζονται με φακούς μονοδιάστατους ! «Αναγιγνώσκονται, αλλά ου γιγνώσκονται», ή καλύτερα, «αναγιγνώσκονται με τρόπο που βολεύει να … γνωστούν» ! Από, ορθόδοξους με ιδεοληψία παραπλήσια εκείνης των Γραμματέων, Φαρισαίων και λοιπών, που θεωρούσαν εαυτούς σωσμένους ως «τέκνα του Αβραάμ», και αυθεντικούς ερμηνευτές-φύλακες του Μωσαϊκού Νόμου. Και, δεν ήθελαν, όχι να δεχτούν, αλλά ούτε ν’ ακούσουν ότι ο Χριστός κομίζει κάτι το εντελώς άλλο ! Διό και τον ενοχλούσαν, τον ειρωνεύονταν, τον αμφισβητούσαν, τον στιγμάτιζαν, κι έφτασαν να αποτολμήσουν το αποτρόπαιο, να τον σταυρώσουν !
******    ***   ******
      Παραθέτω, λοιπόν, πλάι στην παράθεση από Όσιο Παϊσιο πρώτα μια σειρά από «έργα και λόγια» του Χριστού, και αφήνω όσους έχουν κοινό, νου να πουν ποιο σήμα  και προς ποιους εκπέμπουν.
1.   Τον πεσόντα στους ληστές από Ιερουσαλήμ στην Ιεριχώ, ληστευθέντα από αυτούς και εγκαταλειφθέντα μισοπεθαμένο,προσπέρασαν αδιάφοροι ένας Ιερέας και ένας Λευίτης, καιτον φρόντισε με θυσιαστική αγάπη ένας ξεστρατισμένος, και επικατάρατος Σαμαρείτης !
2.   Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο, ούτε χωρίς νόημα, που παραπονιέται ο Χριστός ότι, από τους δέκα λεπρούς που θεράπευσε μόνο ένας γύρισε να του πει «ευχαριστώ» ! Και αυτός δεν ήτανΙουδαίος-γράφε ορθόδοξος-ήταν Σαμαρείτης-γράφε, φιλενωτικός, ετερόδοξος,  αιρετικός κλπ. !
3.   Από τους δυο προσευχόμενους στο Ναό, το Φαρισαίο και τον Τελώνη, δικαιώνεται από το Χριστό, η προσευχή μετανοίας τουαρχικλέφτη Τελώνη, όχι εκείνη του υποκριτή και κομπορρήμονα «τέκνου του Αβραάμ», ερμηνευτή-φύλακα του Νόμου, Φαρισαίου !
4.   Με το Χριστό παρακαθήμενο στο τραπέζι του επίσηςαρχικλέφτη τελώνη Ζακχαίου, έρχεται η σωτηρία στο σπιτικό του από την οδό της μετάνοιας που του ενέπνευσε η παρουσία Του-«Ιδού τα ημίση των υπαρχόντων μου, Κύριε, δίδωμι τοις πτωχοίς, και ει τινός εσυκοφάντησα, αποδίδωμι τετραπλούν»-Λουκ.19,8. Την ίδια ώρα οι παρόντες Φαρισαίοι σχολιάζουν δηκτικά το Χριστό λέγοντας: «Καλά στο τραπέζι αυτού του αμαρτωλού βρήκε ο Δάσκαλος να παρακαθίσει»;
5.   Με το Χριστό παρακαθήμενο τώρα στο τραπέζι Φαρισαίου, ανθρώπου του σιναφιού τους-Σίμων-και σώζοντα χάρη στα δάκρυα μετανοίας της την κοινή γυναίκα, ο τιμημένος με την παρουσία Του οικοδεσπότης, ως … γνήσιο «τέκνο του Αβραάμ», ερμηνευτής-φύλακας του Μωσαϊκού Νόμου κι αυτός, τον αμφισβητεί, διαλογιζόμενος. «Αν ο άνθρωπος αυτός ήταν προφήτης, θα γνώριζε ποια και τι είδους γυναίκα είναι αυτή που τον αγγίζει, γιατί είναι αμαρτωλή»-Λουκ.7,39.  
        Με άλλα λόγια πολύ απλά και πολύ καθαρά, ο Ιησούς Χριστός μπορεί να έχει άλλη αντίληψη για το ποιος χριστιανός-ορθόδοξος, ρωμαιοκαθολικός, ευαγγελικός-και «ει τις και άλλος», έχει ή δεν έχει«ψίχα πνευματική και φλοιό» ! Μπορεί, δηλαδή, κάποιοι που θεωρείται ότι έχουν ipso jure-ιδίω δικαίω- «ψίχα πνευματική και φλοιό», να μην έχουν, κι άλλοι που θεωρείται ότι δεν έχουν, να έχουν !
*****  ***   ******
       Παραθέτω τώρα πλάι στην παράθεση από το σύγχρονο Όσιο μια άλλη από Όσιο παλιό, και κορυφαίο, τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο. Σ’ αυτήν ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός δια χειρός του Μεγάλου Πατέρα και Οικουμενικού Διδάσκαλου της Εκκλησίας: 1. Προσδιορίζει τα ουσιαστικά συστατικά της «ψίχας πνευματικής και φλοιού». Και με την ευκαιρία, είναι αυτά ακριβώς που θα καταθέσει και φέτος η Εκκλησία στην ψυχή μας από τα Ευαγγελικά Αναγνώσματα των τριών πρώτων Κυριακών του αρχόμενου Τριωδίου-«Τελώνη και Φαρισαίου», «Ασώτου υιού», «Μελλούσης Κρίσεως». Πράγμα που επιβάλλει να προσεχθούν ιδιαίτερα, για τον επί πλέον λόγο ότι, τελευταία και άλλα «στεγάζονται»κάτω από αυτή τη διατύπωση, και προβάλλονται μυθοποιημένα και περιβαλλόμενα οιονεί με θείο γνόφο. Και, 2. Με κριτήριο αυτά αποφασίζει, θετικά ή αντίστοιχα αρνητικά στο πρόσωπο των πέντε φρόνιμων και πέντε μωρών παρθένων, όχι όμως τυχαία, για την, «ψίχα πνευματική και φλοιό», ανθρώπων πρώτης εκκλησιαστικής γραμμής, όπως οι του ασκητικού-μοναστικού χώρου. Αφήνει έτσι να φανεί καθαρά ότι, Αυτός Μόνος μπορεί να εκτιμήσει την, «ψίχα πνευματική και φλοιό»απάντων και ανάλογα να αποφασίσει. Οπότε λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, ας μην αποκλείουμε οι εκτιμήσεις και αποφάσεις Του να κρύβουν εκπλήξεις !
       Η παράθεση προέρχεται από την ομιλία Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου στην «Παραβολή των Δέκα Παρθένων». Την παραθέτω όμως από το ομότιτλο Κοντάκιο-μελοποιημένο ποίημα- Οσίου Ρωμανού του Μελωδού-Οίκοι 17-25 σε νεοελληνική απόδοση. Ο Όσιος Ρωμανός είχε διαβάσει και αυτή την ομιλία του Μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας, είχε ενστερνιστεί τις θέσεις του και είχε συνθέσει αυτό το Κοντάκιο-Ύμνο με έξι Προοίμια, και τριάντα ένα Οίκους, που ψαλλόταν στην Ακολουθία του Νυμφίου της Μεγάλης Δευτέρας !
       
«17.  Στις άμυαλες που έτσι τόλμησαν- -στον Κριτή των όλων να μιλήσουν,- -Ο Χριστός αποκρίθηκε και είπε:- -«Αυτή είναι η ώρα της δίκαιης κρίσης.- -Ο καιρός της φιλανθρωπίας έχει τελειώσει- -η συμπάθεια δεν έχει θέση πια.- -Η θύρα της ευσπλαχνίας είναι για τους ανθρώπους κλειστή,- -δεν είναι ο τόπος της μετάνοιας εδώ.- -Δε δείχνει ο Οικτίρμων συμπάθεια πια,- -Ο Ελεήμων είναι τώρα Κριτής αυστηρός.- -Εσείς στον κόσμο δειχτήκατε άσπλαχνες,- -πώς, λοιπόν, ζητάτε το στεφάνι το άφθαρτο;
18.  Στους αρχάγγελους και όλους τους αγίους μπροστά σας απαριθμώ ,- -τα όσα μου έκαναν αυτές που είναι τώρα μαζί μου καλά.- -Με βρήκαν θλιμμένο και πεινασμένο πολύ,- -και μερίμνησαν να με χορτάσουν.- -Διψασμένο, και πρόθυμες με πότισαν.- -Με είδαν ξένο, και σαν δικό τους με στέγασαν.- -Στη φυλακή κρατούμενος βρέθηκα, κι ήρθαν και με φρόντισαν.- -Όλες τις εντολές μου επακριβώς τήρησαν,- -γι αυτό ήρθαν και βρήκαν το στεφάνι το άφθαρτο.
19.  Τίποτε από αυτά στον κόσμο εσείς δεν κάνατε,- -παρότι τη νηστεία τηρήσατε,- -την παρθενία ασκήσατε, και στα λόγια την αρετή.- -Χωρίς έργα αγάπης τέλεια και ευσεβή μάταια κοπιάσατε.- -Την ανάγκη των ξένων παραβλέψατε,- -καθώς επίσης και των αρρώστων.- -Στους πεινασμένους χέρι βοήθειας ποτέ δεν απλώσατε.- -Η υποκρισία, αυτή μόνη, καλά σας έθρεψε.- -Για την απονιά σας καμαρώνατε.- -Στους φτωχούς που χτυπούσαν την πόρτα σας,- -δεν ανοίγατε, δε βοηθούσατε.- -Πώς ζητάτε το στεφάνι το άφθαρτο;
20.  Γυμνούς και προσήλυτους δε συμπονέσατε,- -ξένους στο σπιτικό σας δε δεχτήκατε να στεγάσετε.- -Σε όσους ήταν σε φυλακές και σκληρά δεσμά,- -κρατήσατε κλειστά τα αυτιά σας ερμητικά.- -Να επισκεφθείτε τους άρρωστους δεν πήγατε,- -βλέμμα καλοσύνης σε ενδεείς και φτωχούς δε ρίξατε,- -πάντα μια απανθρωπία σας διέκρινε,- -την οργή αντί της ευσπλαχνίας σύντροφο είχατε.- -Πώς, λοιπόν,  εσείς. που στη ζωή τέτοια πράξατε,- έρχεστε τώρα και ζητάτε το στεφάνι το άφθαρτο;
21.  Υπεροπτικά τους πάντες βλέπατε,- -τους φτωχούς στην καταφρόνια είχατε,- -σκληρές κι ανελέητες για όλους ήσασταν.- -Όσους σε κάτι έφταιγαν, παθιασμένα κατακεραυνώνατε,- -εσείς που καθημερινά σε πολλά φταίγατε.- -Στους συνανθρώπους σας φερόσασταν απάνθρωπα,- -λες κι εσείς δεν είχατε πλημμελήματα,- -για τις μεγάλες αρετές σας κομπάζατε.- -Απορριγμένους όσους δε νήστευαν, θεωρούσατε,- -μολυσμένους όσους παντρεύονταν λέγατε.- -Μόνο τους εαυτούς σας δικαιώνατε,- -Και όλα αυτά για καιρό πριν την ώρα- -που θα λαβαίνατε το στεφάνι το άφθαρτο.
22.  Σαν απλή αποφυγή κάποιων φαγητών τη νηστεία εφαρμόζατε,- -και παράλληλα τους ανθρώπους λοιδορούσατε,- -ως πρωτοστάτισσες στις συκοφαντίες.- -Αλλά και την αγνότητα καθαρά δεν τηρούσατε,- -με ρυπαρούς λογισμούς τακτικά τη μολύνατε.- -Ποιο όφελος αποφέρει η αγνότητα,- -αν δεν είναι ο λογισμός καθαρός;- -Κάλλιο να τρώει κανείς και να πίνει μετρημένα,- -και να ακολουθεί ζωή συνετή,- -παρά από κάποια φαγητά να απέχει,- -όχι όμως κι από άλλα, που τον βλάπτουν ψυχικά,- -γιατί πώς μπορεί τότε να ζητήσει το στεφάνι το άφθαρτο;
23.  Η άσκηση της νηστείας δεν είναι σωστή,- -αν δεν τα αποφεύγει όλα κανείς,- -και τους άτοπους λογισμούς, και τις βλαβερές πράξεις.- -Και η εγκράτεια αδυνατεί να στεριώσει,- -σε σάρκα που έμαθε ακράτητα να ζει.- -Θεμέλιος λίθος της νηστείας,- -που πάνω του οφείλουμε την πνευματική μας οικοδομή- -να χτίσουμε σαν σε όρμο ασφαλή,- -είναι η ελεημοσύνη, που τη στεριώνει, και την κάνει λαμπρή,- -κι από κοντά η ευσέβεια, που τη δυναμώνει,- -όπως το λίπασμα δυναμώνει το φυτό.- -Αυτές την περιφρουρούν σαν άλλα τείχη- -και αποτελούν τη βάση για το στεφάνι το άφθαρτο.
24.  Κατά τι σας ωφέλησε η αγνότητα και η νηστεία,- -που είχαν μόνιμο συνοδό την αλαζονεία;- -Αρνιόσασταν την πραότητα, στέργατε πάντα το θυμό.- -Όμως ως πράος εγώ και στην καρδιά ταπεινός,- -αγαπώ ιδιαίτερα τους πράους,- -σ’ αυτούς δωρίζω την άφεση των αμαρτιών.- -Αρνούμαι αυτούς που νηστεύουν, μα είναι άσπλαχνοι,- -προτιμώ αυτούς που τρώνε κανονικά,- -και είναι φιλεύσπλαχνοι.- -Μισώ τους παρθένους που είναι απάνθρωποι,- -τιμώ όσους εγγάμους είναι φιλάνθρωποι.- -Τίμιος ο έγγαμος που ακολουθεί σώφρονα βίο,- -και για τούτο κερδίζει το στεφάνι το άφθαρτο.
25.  Ξίφος κατά των αμαρτωλών εγώ δεν ακόνισα,- -μακρόθυμα πάντα τους ανθρώπους έβλεπα.- -Ο Δημιουργός και Πλάστης τους, Εγώ,- -την πόρνη που μετάνιωσε κι έκλαψε,- -δέχτηκα με ευμένεια, και άφεση της έδωσα.- -Τον τελώνη που στέναζε ελέησα, δεν απόδιωξα,- -γιατί βρήκα τη μετάνοιά του ειλικρινή.- -Ως Πατέρας συμπάθεια και αγάπη στους ανθρώπους έδειξα.- -Τον Πέτρο λυπήθηκα, τότε που μεαρνήθηκε,- -Τα δάκρυά του να υποφέρω με έκαναν,- -γιατί μετάνιωσε, και τότε ζήτησε το στεφάνι το άφθαρτο».
******   ***    ******
        Σε καιρούς όπως σημερινοί όπου: «Το γαρ μυστήριον ήδη ενεργείται της ανομίας»-«Η μυστική δύναμη της ανομίας είναι ήδη επί το έργον»-2Θεσ.2,7. Το σανίδι κάτω από τα πόδια Ορθόδοξων, Ρωμαιοκαθολικών, Ευαγγελικών έχει αποτραβηχτεί, καθώς με όχι μικρή ευθύνη όλων των χριστιανών ο κόσμος έχει από-χριστιανιστεί. Με διάτρητα άλλοθι εμείς προσπερνάμε το κενό μας σε «ψίχα πνευματική και φλοιό», σαν αυτή που προσδιορίζει ο Χριστός, και συνεχίζουμε«να δαγκάνουμε και να τρώμε ο ένας τον άλλο, αδιαφορώντας μήπως αλληλοεξοντωθούμε»-Γαλ.5,15. Θα γελάει τάχα με αυτά μας «τα καμώματα» ο Χριστός, ή θα μας οικτίρει «περίλυπος έως θανάτου» ! 



π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ είπε...
Κρίμα που δεν ζει ο π. Παισιος να διαβάσει το άρθρο και να καταλάβει το λάθος που έκανε όχι μόνο να σκεφτεί αλλά και να τολμήσει να δημοσιεύσει τη διαπίστωση του περί των οικουμενιστων.
Ας τον δικαιολογησουμε όμως τον Άγιο! Αγραμματος ήταν, δεν είχε τη μόρφωση που έχουμε εμείς σήμερα και μπορούμε και διαβάζουμε τι είπε και πως ενηργησε ο Χριστός μας, η τι έγραψε ο Αγ. Ρωμανος ο Μελωδος...

ΣΧΟΛΙΟ: Aναστατώθηκε ο Κοτταδάκης μέ τήν πιθανότητα στούς ενωτικούς νά συμπεριληφθεί καί ο Τρεμπέλας.
Αμέθυστος
Ανώνυμος είπε...
Καλησπερα . Ο Κοταδακης διαστρεφει πρωτον τα λογια του Παισιου . Ο Παισιος ειπε οτι δεν βρηκε πνευματικοτητα αναμεσα στους ορθοδοξους αρχιερεις και θεολογους που τυνχαναν οικουμενιστες . Δεν αναφερθηκε στις εκατονταδες εκατομμυρια ετεροδοξων που γεννηθηκαν τετοιοι . Δευτερον και σπουδαιοτερον διαστρεφει ηθελημενα το ιδιο το ευαγγελιο . Ουτε ο λεπρος σαμαρειτης ουτε ο Ζακχαιος ουτε οι λοιποι που αναφερει ανηκαν στο τοτε ιερατειο και δεν βαρυνονταν με θρησκευτικο συγκρητισμο . Ηταν απλως αμαρτωλοι . Ωστοσο τω καιρω εκεινω υπηρχαν και καποιοι συγκρητιστες , ηταν οι Σαδουκαιοι και απο την ταξη τους ηταν οι αρχιερεις οπως μας λεν οι Πραξεις . Και αυτοι ειχαν την ισχυ στο συνεδριο και αυτοι σταυρωσαν τον Χριστο . Οι παπαδανθρωποι Φαρισαιοι δεν ηταν ιερεις ειχαν επιρροη την ασκησαν για την σταυρωση αλλα την αποφαση την εξηγγειλε ο Σαδουκαιος αρχιερευς Καιαφας .Ετσι και τωρα . Οι Σαδουκαιοι αρχιερεις και πατριαρχες και μεγαλοαρχιεπισκοποι με το να λεν οτι εχουμε ιδιο Θεο με τους Εβραιους και Μουσουλμανους κανουν την ιδια ερωτηση στον Κυριο με αυτη των Αννα και Καιαφα , απανταν οι ιδιοι οτι οχι Χριστε δεν εισαι Θεος αφου το Κορανι εχει δικιο και απο κοντα οι παπαδανθρωποι Φαρισαιοι μικρολαμογια θεολογοι εκ της ταξης των λαικων βελαζουν . Δικιο εχουν οι Σαδουκαιοι Πατριαρχες και Αρχιεπισκοποι . Αφου οπως λεν η εκκλησια ειναι πανω απο τους μεμονωμενους Αγιους . Εν κατακλειδι . Καημενοι παπαδανθρωποι οσο και να γκαριζεται Σαδουκαιοι στη θεση των Πατριαρχων δεν θα γινεται . Μικρολαμογια Φαρισαιοι θα μεινετε . ΑΜ

14 σχόλια:

χαλαρωσε είπε...

LGBT θα ειναι μαλλον. Πολυ ευαισθησια. Πολυ αισθησιασμος. Δακρυ και σασπενς.

Ανώνυμος είπε...

Μηπως ειναι πατρινος ευαισθητος?
Aslan

Ανώνυμος είπε...

Ο Κοτταδάκης έχει ένα εκπληκτικό 'χάρισμα': να μηδενίζη τα πάντα! Μπράβο του, ωραία λόγια, φαινομενικά μόνον ωραία, γιατί στο περιεχόμενό τους κρύβουν το 'τίποτα'! Και προχωράει αδίστακτος προς μια παγκόσμια δόξα, μιλώντας για αμαρτωλούς εκεί όπου οι πατέρες και οι άγιοι πολεμούν την αίρεση...

Ανώνυμος είπε...

Αυτή την εμμονή με τον Τρεμπέλα να την προσέξεις,«μή ποτε καὶ θεομάχος» ευρεθείς.
Θυμάμαι και τον αρχαίο σοφό: «..... Όμφακες εισίν».

amethystos είπε...

Ο Τρεμπέλας είναι Θεομάχος φίλε όπως καί οι μάθητές του.

amethystos είπε...

10.12 Δέν έχει άλλο περιεχόμενο εκτός τού πάθους του εναντίον τής ορθοδοξίας. Διότι δέν είναι λογική καί ηθοπλαστική. Αλλο λόγος άλλο λογική. Ο Λόγος τού Ευαγγελίου γιά νά μειωθεί σέ λογική έχει τήν ανάγκη τής κατακρίσεως, τού Μανιχαιστικού πνεύματος. Τού εισαγόμενου πνεύματος τών οργανώσεων.

Ανώνυμος είπε...

Τα λεγόμενά σου δείχνουν ότι δεν τον έχεις γνωρίσει στ' αλήθεια, παρά μόνον με προκατάληψη ή από παραπληροφόρηση. Κράτα μικρό καλάθι. Δεν έχεις σε όλα δίκιο.

amethystos είπε...

Μήν είσαι σίγουρος. Καί ο γραπτός λόγος φανερώνει περισσότερα από όσα φαντάζεσαι.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα . Ο Κοταδακης διαστρεφει πρωτον τα λογια του Παισιου . Ο Παισιος ειπε οτι δεν βρηκε πνευματικοτητα αναμεσα στους ορθοδοξους αρχιερεις και θεολογους που τυνχαναν οικουμενιστες . Δεν αναφερθηκε στις εκατονταδες εκκατομυρια ετεροδοξων που γεννηθηκαν τετοιοι . Δευτερον και σπουδαιοτερον διαστρεφει ηθελημενα το ιδιο το ευαγγελιο . Ουτε ο λεπρος σαμαρειτης ουτε ο Ζακχαιος ουτε οι λοιποι που αναφερει ανηκαν στο τοτε ιερατειο και δεν βαρυνονταν με θρησκευτικο συγκρητισμο . Ηταν απλως αμαρτωλοι . Ωστοσο τω καιρω εκεινω υπηρχαν και καποιοι συγκρητιστες , ηταν οι Σαδουκαιοι και απο την ταξη τους ηταν οι αρχιερεις οπως μας λεν οι Πραξεις . Και αυτοι ειχαν την ισχυ στο συνεδριο και αυτοι σταυρωασαβν τον Χριστο . Οι παπαδανθρωποι Φαρισαιοι δεν ηταν ιερεις ειχαν επιροη την ασκησαν για την σταυρωση αλλα την αποφαση την εξηγγειλε ο Σαδουκαιος αρχιερευς Καιαφας .Ετσι και τωρα . Οι Σαδουκαιοι αρχιερεις και πατριαρχες και μεγαλοασρχιεπισκοποι με το να λεν οτι εχουμε ιδιο Θεο με τους Εβραιους και Μουσουλμανους κανουν την ιδια ερωτηση στον Κυριο με αυτη των Αννα και Καιαφα , απανταν οι ιδιοι οτι οχι Χριστε δεν εισαι Θεος αφου το Κορανι εχει δικιο και απο κοντα οι παπαδανθρωποι Φαρισαιοι μικρολαμογια θεολογοι εκ της ταξης των λαικων βελαζουν . Δικιο εχουν οι Σαδουκαιοι Πατριαρχες και Αρχιεπισκοποι . Αφου οπως λεν η εκκλησια ειναι πανω απο τους μεμονωμενους Αγιους . Εν κατακλειδι . Καημενοι παπαδανθρωποι οσο και να γκαριζεται Σαδπουκαιοι στη θεση των Πατριαρχων δεν θα γινεται . Μικρολαμογια Φαρισαιοι θα μεινετε . ΑΜ

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΟΛΕΨΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΣΑΣ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΛΑΜΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ...

amethystos είπε...

Νά προσέλθουμε όλοι μας καλύτερα στό Κοττα-κοπα-δάκι τό δικό σας; Εξασφαλίζουμε σωτηρία;

χαλαρωσε είπε...

Και, είναι λίαν ευδιάκριτο ότι απέβλεπε να περάσει στη συνείδηση κάποιων ορθόδοξων τους φιλενωτικούς στιγματισμένους ως κενούς, επικίνδυνους, και άλλα τινά με υπογραφή επιπέδου

ειναι αδερφιστικα αυτα τα πραγματα. ΜΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ. ΕΠΕΙΔΗ Η ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΣΗΚΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΒΡΕΓΜΕΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ. ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΒΟΛΕΥΕΙ. Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ ΑΥΤΟΣ ΕΔΩ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΛΑΣΗ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΖΟΡΙΖΕΤΑΙ. ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΙΣΗ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΜΕΣΩΣ. ΟΤΙ ΖΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ Ο ΑΓΙΟΣ ΖΕΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΑ. ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ. ΔΙΟΤΙ ΕΝΩ ΑΦΑΙΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΕΙ... ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΧΑΙΡΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛ-ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ... Ο ΚΑΤΑ ΧΑΡΗ ΦΑΝΤΑΣΜΕΝΟΣ Ή ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ...είναι λίαν ευδιάκριτο ότι απέβλεπε να περάσει στη συνείδηση κάποιων ορθόδοξων τους φιλενωτικούς στιγματισμένους ως κενούς, επικίνδυνους, και άλλα τινά με υπογραφή επιπέδου.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΙΧΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ...

amethystos είπε...

Δέν σκέφτηκε ποτέ του, ούτε μπορεί, εάν τό Φιλιόκβε είναι αλήθεια ή ψεύδος. Νομίζει ότι είναι θέμα γραμματικής καί ιστορικής συγκυρίας. Τί νόημα έχει η εκκλησία γιά όλους αυτούς εάν δέν τούς ενδιαφέρει η αλήθεια τής σωτηρίας;

amethystos είπε...

Για να γίνω πιο σαφής, προσθέτω Κάτι παραπλήσιο με γραπτό από Άγιο Φώτιο να εξηγεί στο Βόρη της Βουλγαρίας ότι το Φιλιόκβε είναι αίρεση-εντασσόμενο στην ίδια γραμμή και ίδιο σκοπό-αλλά να μην προστίθεται ότι στη δεύτερη Πατριαρχεία Φωτίου το Φιλιόκβε ήταν αίρεση και για τους Δυτικούς. Αφού, στην υπό την προεδρία του Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης του 879-880 οι αντιπρόσωποι του Πάπα Ιωάννη του 8ου υπέγραψαν τη σχετική απόφαση, αλλά και αποσύρθηκε η προσθήκη. Και η απόσυρση αυτή κράτησε 134 χρόνια, ως το 1014 που ο βασιλιάς των Φράγκων Ερρίκος ο 2ος επέβαλε την επαναφορά της. Και δε θα αναφερθώ στο ότι σε σχετικές Λειτουργίες-π.χ. το 1981 στα 1500 χρόνια από τη 2η Οικουμενική Σύνοδο, και άλλοτε-και όχι μόνο ένας Πάπας απάγγειλε Ελληνικά το Σύμβολο της Πίστεως όπως το διατύπωσε αυτή χωρίς το Φιλιόκβε, πράγμα που κάτι μαρτυρεί ! Θα πω όμως ότι δε θα έβλαπτε να αναρωτηθούμε αν, και να θέλει ο όποιος Πάπας, μπορεί να βγει και να πει στον κόσμο του, "ξεχάστε τα ως σήμερα, ήταν λάθος ! Από σήμερα θα απαγγέλλουμε το Σύμβολο της Πίστεως σωστά". Ή νομίζουν κάποιοι ότι αν όλα αυτά είχαν συμβεί στην Ανατολή, θα μπορούσε ύστερα από 1000 τόσα χρόνια να βγει ο Οικουμενικός και οι άλλοι τρεις να κάνουν το αντίστοιχο !
Μήπως, λοιπόν, θα ήταν καλύτερο, και πιο χριστιανικό, ιδιαίτερα σήμερα όλοι οι χριστιανοί να αρχίσουμε να κινούμαστε αλλιώς;
Αθανάσιος Κοτταδάκης
Νομίζουν οι άνθρωποι αυτοί ότι τό Φιλιόκβε είναι θέμα απαγγελίας. Εχουν συσπειρωθεί τελικώς στήν Αγιομαχία παλαιοημερολογίτες, αποτειχισμένοι καί οργανωσιακοί.
Τό ανέφικτο τής επιστροφής στήν αλήθεια λόγω τής ιστορίας πού έχει γραφεί στήν πορεία τών αιώνων, θυμίζει καί τήν στάση τού ΔΝΤ τό οπίο αναγνωρίζει τό οικονομικό λάθος έναντι τής ελλάδος αλλά καί τήν αδυναμία επανορθώσεως. Στήν ιστορία λοιπόν τό αλάθητο τού πάπα αποκαλύπτεται σάν αλάθητο τού λάθους. Σάν αλάθητο λάθος. Γιά τί σόι εκκλησία μιλάμε;