Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Χαστούκι από Τραμπ στην Ελλάδα – Η εντολή που έδωσε στο ΔΝΤ

clipboard69-600x278

Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται πως είναι εναντίον κάθε χρηματοδοτικής ανάμειξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο, που συνήψε με τους Ευρωπαίους και συμφωνεί με την σκληρή στάση που τηρεί η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ρεπορτάζ της Εφημερίδας Wall Street Journal, και βασίζονται σε συνομιλία που είχαν δημοσιογράφοι της με τον νέο υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μενούχιν. Από τη συνομιλία επίσης συμπεραίνεται ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι η ελληνική κρίση είναι καθαρά ευρωπαϊκό πρόβλημα, και οπωσδήποτε όχι αμερικανικό.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: Ενάντια σε κάθε νέα χρηματοδοτική ανάμειξη για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται ότι τάσσεται η κυβέρνηση Τραμπ. Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα κατά την διάρκεια συζήτησης που είχε με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Wall Street Journal, ο νέος Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μενούχιν το χαρακτήρισε ως ένα αμιγώς «ευρωπαϊκό πρόβλημα», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κινηθεί στην ίδια γραμμή που είχε χαράξει ο πρόεδρος Ομπάμα.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Μενούχιν σε συνδυασμό με την συζήτηση που είχε με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη υποδεικνύει πως η νέα κυβέρνηση θα ενθαρρύνει το ταμείο να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, ένα γεγονός που αναμένεται ότι θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την ενδεχόμενη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.

Η στήριξη, λοιπόν, που αναμένεται ότι θα παρέχει η κυβέρνηση Τραμπ προς το ΔΝΤ σημαίνει ότι δύσκολα θα δούμε το ταμείο να υποχωρεί, όπως συνέβη κατά το παρελθόν, από τις πάγιες θέσεις του και να ενδίδει στις πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ θέτει ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του την ψήφιση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και την δέσμευση συγκεκριμένων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Μνουχίν φαίνεται πως ενισχύει τους ήδη υπάρχοντες φόβους που θέλουν τον ιδεολογικό απομονωτισμό της νέας κυβέρνησης να θέτει εν αμφιβόλω την αμερικανική υποστήριξη που μέχρι πρόσφατα απολάμβανε η Αθήνα μέσω του ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ: mignatiou.com

menouxin

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άρχισαν τα όργανα..

χαλαρωσε είπε...

αμην