Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Τα βρίσκει με Τραμπ, τα χαλάει με τον τσάρο.

Στην κινούμενη άμμο της συριακής κρίσης εισέρχεται σιγά σιγά η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά τις επαφές του Μάικ Πομπέο στην Τουρκία, τα ρωσικά φίλια πυρά κατά των Τούρκων στρατιωτών και την απόρριψη από την πλευρά του Μπασάρ αλ Ασαντ της αμερικανικής πρότασης για δημιουργία 'ασφαλών ζωνών'.

Στο φόντο της σύγκλισης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για τα θέματα της Συρίας (και όχι μόνο) που αρχίζει να διαφαίνεται μετά
την τηλεφωνική συνομιλία Πενς - Γιλντιρίμ και τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου για 'μια νέα ημέρα' στις διμερείς σχέσεις, ξεχωρίζουν οι νέες αλληλοκατηγορίες μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας για το περιστατικό των νεκρών στρατιωτών από ρωσικό βομβαρδισμό στην Αλ Μπαμπ.

Παρότι και οι δύο πλευρές εμφανίζονται να συμφωνούν ότι πρόκειται για ατύχημα και ότι ο βομβαρδισμός των θέσεων των Τούρκων στρατιωτών, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους τρεις, δεν ήταν εσκεμμένος. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι το θέμα θα διερευνηθεί και το Κρεμλίνο ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι έδωσαν τις συντεταγμένες για το πού θα χτυπήσουν τα ρωσικά μαχητικά. Στη ρωσική ανακοίνωση η Αγκυρα απάντησε ότι όντως είχαν δώσει στους Ρώσους συντεταγμένες για το συγκεκριμένο κτίριο που χτυπήθηκε, αλλά ότι οι συντεταγμένες ήταν για να ξέρουν πού είναι οι δικοί τους στρατιώτες.

Αυτό που προβληματίζει τους αναλυτές είναι πως η ταχεία σύγκλιση της κυβέρνησης Τραμπ με την Τουρκία, η οποία βέβαια και αυτή γίνεται δεκτή με επιφυλάξεις από τον 'σουλτάνο', καθώς δεν έχει λυθεί το θέμα με την αμερικανική στήριξη στους Κούρδους της Συρίας, δεν ακολουθείται από την αναμενόμενη ταχεία σύγκλιση της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα. Παράλληλα ως ανησυχητικό κρίνεται το γεγονός ότι η νέα αυτή αμερικανική 'εισβολή' στην εξίσωση των δυνάμεων στη Συρία πυροδοτεί, όπως καταδεικνύεται από την περίπτωση της Αλ Μπαμπ, μια χειροτέρευση του... συντονισμού μεταξύ των ρωσικών και των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία.

Το παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στη Συρία έπειτα από πρόσκληση του Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ οι τουρκικές υπό την ανοχή της Ρωσίας αλλά και της κυβέρνησης της Συρίας. Με αυτό ως δεδομένο η άρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ να δεχθεί την αμερικανική πρόταση για δημιουργία ασφαλών ζωνών για τους αμάχους στη Συρία (πρόταση που παλαιότερα έχει κάνει και η Αγκυρα, η οποία όμως τώρα αμφιβάλλει για το πώς αυτή θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση Τραμπ και ποιος θα είναι ο δικός της ρόλος στην εφαρμογή της), θέτει υπό αμφισβήτηση την καλή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Συνεργασίες

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύρος πρόεδρος χαιρέτισε την προσήλωση της αμερικανικής ηγεσίας στη μάχη κατά των τζιχαντιστών (με επιφυλακτικότητα και αυτός) και υποστήριξε ότι μια συνεργασία της Ουάσιγκτον με τον ίδιο και τη Ρωσία θα ήταν μια θετική εξέλιξη, εφόσον όμως οι ΗΠΑ 'λάβουν μια σαφή πολιτική θέση για την εθνική κυριαρχία και την ενότητα της Συρίας'. Σημαντικός παράγοντας σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, όσον αφορά δηλαδή την ενότητα της Συρίας, αλλά και τις ισορροπίες μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας- Ρωσίας, είναι το θέμα των Κούρδων της Συρίας, για το οποίο προς το παρόν όλοι, πλην της Τουρκίας, κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους.

Χρήστος Στασινόπουλος
Πηγή: έθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: