Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Η ρατσιστική υστερία στη Γερμανία

Ότι και να πιστέψει κανείς για τους Γερμανούς, γεγονός είναι πως η Γερμανία γίνεται όλο και λιγότερο γερμανική, αφού σχεδόν κάθε τέταρτος πολίτης έχει μεταναστευτική καταγωγή. Στις μεγάλες πόλεις το μερίδιο των μεταναστών είναι σημαντικά υψηλότερο: 49% στη Φρανκφούρτη, 39% στο Μόναχο και 29% στο Βερολίνο.
Άποψη
Η σχετικά πρόσφατη παραίτηση του τουρκικής καταγωγής ποδοσφαιριστή από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας, πυροδότησε μία δημόσια συζήτηση περί ρατσισμού που διαρκεί ακόμη. Χιλιάδες κάτοικοι της χώρας διηγούνται στο twitter τις δικές τους εμπειρίες σε σχέση με το ρατσισμό και την ξενοφοβία στα σχολεία, στην αναζήτηση σπιτιών ή στο δρόμο. Το φαινόμενο ονομάζεται «Ρατσισμός στην καθημερινότητα» και συγκεντρώνεται με το Hashtag «MeTwo», ενώ ο γερμανός υπουργός εξωτερικών πρότεινε το διάβασμα όλων αυτών των ιστοριών σε εκείνους που πιστεύουν πως ο ρατσισμός δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα.
Ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Γερμανία και είναι γερμανός υπήκοος, είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στο Λονδίνο το Μάιο. Αφού το κόμμα του προέδρου (ΑΚΡ) δημοσίευσε φωτογραφίες από τη συνάντηση, ο ποδοσφαιριστής δέχτηκε μαζικές επιθέσεις από Γερμανούς οπαδούς του, χωρίς να αντιδράσει καθόλου η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου προστατεύοντας τον. Αντίθετα τον επέκρινε, ενώ οι πολιτικοί του ακροδεξιού κόμματος AFD δήλωσαν πως δεν είναι Γερμανός, χρησιμοποιώντας ξεκάθαρα φυλετικά κριτήρια.
Αμέσως μετά ο ποδοσφαιριστής συνέταξε μία τρισέλιδη παραίτηση του στα αγγλικά, με την εξής πρόταση που πυροδότησε ουσιαστικά τις αντιπαραθέσεις: «Όταν κερδίζει η ομάδα μας είμαι Γερμανός, ενώ όταν χάνει μετανάστης» (η Εθνική Γερμανίας, στην οποία συμμετείχε, ηττήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να ισχυριστούν πολλοί ότι πάντοτε χάνει στη Ρωσία, υπονοώντας τους δύο παγκοσμίους πολέμους).
Το γεγονός αυτό έφερε στην επιφάνεια το θέμα της ενδεχόμενης εξαθλίωσης και δυστυχίας των μεταναστών στη Γερμανία, το οποίο δεν είχε ποτέ συζητηθεί δημόσια. Πολιτικοί με ξένη καταγωγή άρχισαν να αναρωτούνται στα μέσα μαζικής δικτύωσης εάν θα γίνουν ποτέ ισότιμοι πολίτες της χώρας, ενώ μόνο η BILD προσπάθησε να αντισταθεί γράφοντας ότι δεν πρέπει να πιστέψουν οι Γερμανοί πως είναι ρατσιστές από αυτούς που τους κατηγορούν. Η τοποθέτηση της όμως αυτή θεωρήθηκε ως δείγμα απόγνωσης και απελπισίας, αφού όλοι γνωρίζουν στη Γερμανία πως ο ρατσισμός είναι υπαρκτός στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Εάν τώρα διαβάσει κανείς τις ιστορίες στο twitter, θα πειστεί αμέσως πως η Γερμανία είναι μία εξτρεμιστικά ρατσιστική χώρα, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα NZZ. Η δημόσια συζήτηση τεκμηριώνει ολοκάθαρα πως υπάρχουν πολίτες με μεταναστευτικό υπόβαθρο που υποφέρουν και Γερμανοί ρατσιστές που τους κάνουν να υποφέρουν. Ένας βουλευτής πάντως του τουρκικού ΑΚΡ έγραψε τα εξής: «Από την εποχή του Αδόλφου Χίτλερ δεν άλλαξε κάτι σημαντικό στη Γερμανία. Ο ρατσισμός απλά εκσυγχρονίστηκε», σημειώνοντας πως οι Γερμανοί ανέκαθεν αντιμετώπιζαν τους Τούρκους όπως εμείς οι Έλληνες συχνά τους Αλβανούς.
Ότι και να πιστέψει βέβαια κανείς για τους Γερμανούς, γεγονός είναι πως η Γερμανία γίνεται όλο και λιγότερο γερμανική, αφού σχεδόν κάθε τέταρτος, το 25% του πληθυσμού, έχει μεταναστευτική καταγωγή. Στις μεγάλες πόλεις το μερίδιο των μεταναστών είναι σημαντικά υψηλότερο: 49% στη Φρανκφούρτη, 39% στο Μόναχο, 29% στο Βερολίνο κοκ. Κανένας όμως ξένος δεν μεταναστεύει στη χώρα για να μείνει όλη του τη ζωή, αφού οι συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες είναι άθλιες.
Εκτός αυτού το ναζιστικό παρελθόν της, το οποίο αναβίωσε στα πλαίσια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ειδικά λόγω της άθλιας συμπεριφοράς της απέναντι στην Ελλάδα, ξενίζει τους περισσότερους μετανάστες που αποτελούν πραγματικά στόχο καθημερινών ρατσιστικών επιθέσεων. Η «μανία» της δε να εισβάλλει στα άλλα κράτη, έστω εάν αυτή τη φορά το επιχειρεί με οικονομικά όπλα, δεν επιτρέπει αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις της.
Όπως έγραψε δηλαδή ο Τούρκος πολιτικός, δεν άλλαξε τίποτα στη Γερμανία και δεν έθαψε ποτέ το σκοτεινό παρελθόν της: απλά εκσυγχρονίσθηκε, χρησιμοποιώντας πλέον διαφορετικά μεν όπλα, αλλά με τον ίδιο σκοπό. Δεν διστάζει άλλωστε απέναντι σε τίποτα, αφού έχει αποδειχτεί πως πρόκειται για την πιο βρώμικη χώρα στον πλανήτη, με κριτήριο τις μεγάλες απάτες που έχουν αποκαλυφτεί τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης το χαρακτηρισμό της Deutsche Bank ως εγκληματική οργάνωση από την ίδια τη γερμανική αστυνομία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: