Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Το στοίχημα του εκσυγχρονισμού

Α​​​​υτοί έχουν το δολλάριο – εμείς έχουμε τον Αλλάχ»: Ηταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να εγκαρδιώσει τον λαό του, όταν η οικονομία της χώρας του απειλήθηκε ευθέως από τις ΗΠΑ.
Φράση τυπικής θρησκοληψίας – σκόπιμης ή ειλικρινούς: τα κίνητρα δεν επηρεάζουν την ιστορική σημασία της. Οπωσδήποτε είναι το πρώτο «όχι», από την ηγεσία και την κατάδηλη πλειοψηφία των πολιτών μιας χώρας, στη μονοκρατορική (πλανητική) απολυταρχία των «Αγορών». Λίγα λεπτά μετά την εκφώνηση της φράσης από τον Ερντογάν, γυναίκες και άνδρες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας έσκιζαν επιδεικτικά χαρτονομίσματα δολλαρίου σε κλίμα πανηγυρισμού.
Εκπληξη και ξάφνιασμα προξένησε, πριν μερικά χρόνια, και η δημοψηφισματική προτίμηση των Ισλανδών: να διασώσουν τις κοινωνιοκεντρικές προτεραιότητες του οικονομικού τους συστήματος και να αφήσουν τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν ό,τι κι αν στοίχιζε η χρεοκοπία σε καταθέτες και επενδυτές. Ξεχωριστό ιστορικό προνόμιο διεκδίκησε και η παρακμιακή ελλαδική κοινωνία, το καλοκαίρι του 2015, καταπλήσσοντας την υφήλιο, όταν, σε δημοψήφισμα, το 61,31% του λαού ψήφισε τη μη υποταγή στον εκβιασμό των «Αγορών», έστω και με τίμημα ενδεχόμενη έξοδο από τη γερμανική νομισματική δεσποτεία (κοινώς «ευρωζώνη»).
Η ισλανδική αντίσταση στον επιθετικό ολοκληρωτισμό των Αγορών θα μπορούσε να έχει καταγωγή θρησκευτικής ευτολμίας, αν υπολογίσει κανείς τη σκανδιναβική παράδοση κοινωφελούς ορθολογισμού, ριζωμένη στον προτεσταντικό ηθικισμό. Για το ελλαδικό δημοψήφισμα δεν υπάρχει περιθώριο τέτοιων υποθέσεων: επρόκειτο για πρόσχημα («φύλλο συκής» με προαποφασισμένη την ανακολουθία και ασυνέπεια) – ψιμύθιο για τη «θρησκοληψία» της εξουσιολαγνείας και πλουτομανίας της τάχα και «ριζοσπαστικής» Αριστεράς.
Ο Ερντογάν, αντιτάσσοντας τον Αλλάχ στο δολλάριο, είναι ο πρώτος (και μέχρι στιγμής μοναδικός) ηγέτης που λέει «όχι» σε έναν παγκοσμιοποιημένο πολιτισμό, σε ένα «παράδειγμα» (καθολικό τρόπο του βίου) εκμαυλιστικά παντοδύναμο. Το θρησκευτικό έρεισμα της τόλμης του μοιάζει σαθρό, ενώ έχει αντίπαλο τον ιστορικο-υλιστικό μηδενισμό της Δύσης και τη φρικώδη απανθρωπία που ο μηδενισμός παράγει, καμουφλαρισμένη με προσχηματικούς θεσμούς και «φιλελεύθερες» παρλαπίπες.
Σαθρό αντέρεισμα ο ισλαμισμός, αν και εμφανίζει μια επεκτατική δυναμική που καταπλήσσει (κυρίαρχος σχεδόν στην Αφρική, ακάθεκτη η εξάπλωσή του στην Ασία, απίστευτη η διεύρυνση της παρουσίας του στις δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες). Αλλά παραμένει μια θρησκεία χωρίς μεταφυσική, με παιδαριώδεις απαντήσεις στα υπαρκτικά ερωτήματα του ανθρώπου. Γι’ αυτό και με πρωτόγονο ηθικιστικό φορμαλισμό, απάνθρωπο.
Ο Ερντογάν, συνετότατος, δεν διανοήθηκε ποτέ να αντιτάξει ιδεολογικά το Ισλάμ στον μηδενισμό της Δύσης. Εχει την πολιτική οξυδέρκεια να εμπιστεύεται την «πράξη» (τη διαμόρφωση του έμπρακτου συλλογικού βίου), όχι το πεδίο των ιδεολογημάτων και «πεποιθήσεων». Προώθησε το δυτικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, όχι τον εκδυτικισμό των συνειδήσεων, όχι την τριτοκοσμική ξιπασιά, τη λιγούρα των απομιμήσεων. Τα εκθαμβωτικά μοντέρνα «υπερκαταστήματα» σε κάθε παραμικρή πόλη, οι γέφυρες και τα τούνελ στην Κωνσταντινούπολη, η παραγωγή (συναρμολόγηση) και εμπορία πολεμικών αεροπλάνων (F16) συνοδεύουν την ίδρυση τεράστιου αριθμού πανεπιστημίων – τα πλήθυνε απίστευτα και τα γέμισε «μαντίλες» ο Ερντογάν.
Οι Κεμαλικοί πάσχιζαν δήθεν για «εξευρωπαϊσμό» της Τουρκίας και εξίσωση των φύλων, αλλά, με απαγορευμένη τη μαντίλα, ο γυναικείος πληθυσμός ζούσε στο κοινωνικό περιθώριο. Τώρα τα πανεπιστήμια, εκσυγχρονισμένα και εξοπλισμένα στο υψηλότερο δυνατό ευρωπαϊκό επίπεδο, κατακλύζονται από «μαντίλες» – η εξωμοσία δεν είναι οπωσδήποτε προϋπόθεση της «προόδου» και του «εκσυγχρονισμού».
Οι δικτατορικές εξουσίες του Ερντογάν, οι απάνθρωπες αυθαιρεσίες του, τα παρανοϊκά μεγαλεία του ανακτόρου του, το αίμα εκατομμυρίων Κούρδων που θα τον κατατάσσει πάντοτε στους σφαγείς της Ιστορίας, αυτά και πάμπολλα ανάλογα δεν αμνηστεύονται επειδή έχει χάρισμα ηγετικό και πολιτική οξυδέρκεια. Αλλά αυτή η κρίση για τον Ερντογάν προϋποθέτει κριτήρια τίμιας εμμονής στην ελευθερία και αξιοπρέπεια του ανθρώπου, όχι τα πανουργήματα των τάχα και «δικαιωμάτων» απρόσωπων καταναλωτικών μονάδων, που οι «Αγορές» και οι λακέδες τους ρεκλαμάρουν σαν τον ύψιστο πολιτισμό.
Αν προλάβει πια να υπάρξει ταλαντούχος πολιτικός, ενθεγέρτης, στην τελειωμένη Ελλάδα, δεν θα ακουστεί από το στόμα του ούτε συνθηματολογία αντιπαλότητας προς τη Δύση ούτε η κωμική αγραμματοσύνη του «ανήκομεν εις την Δύσιν». Ούτε απόρριψη ούτε άνευ όρων πιθηκισμός.
Υπάρχει Ελληνισμός σημαίνει: Λειτουργεί η συνέχεια της γλώσσας, ο κάθε Ελληνας διαβάζει την «κοινή» ελληνική με την άνεση που διαβάζει τον Ελύτη, ζει τη «δημοκρατία» με τους όρους της αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας, πηγαίνει στην εκκλησιά όχι για να «ωφεληθεί» αλλά για να γιορτάσει.
Από εκεί και πέρα προσλαμβάνει οτιδήποτε από παντού με κάθε άνεση. Οχι για να μιμηθεί συμπλεγματικά, αλλά για τον πλουτισμό της ζωής του.
Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ. ΑΛΛΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ.
ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΑΛΛΑΧ ΜΕ ΤΟΣΑ ΔΑΝΕΙΑ;
ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΚΟΙΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ;
ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ; ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ; ΑΝΕΤΑ, ΠΟΛΥ ΑΝΕΤΑ!!

Αμέθυστος

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΛΕΕΙ ΣΚΥΛΙ ΠΟΥ ΓΑΥΓΙΖΕΙ ΔΕΝ ΔΑΓΚΩΝΗ . Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΒΙΤΡΙΝΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ . ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ.ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΟΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΤΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΝΑΡΙΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΤΟ ΤΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ/ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ,ΑΘΕΟΥΣ,ΓΚΕΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, ΤΟ ΟΝΤΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Καθηγητής μας δείχνει πλέον ξεδιάντροπα την γύμνια του.
Μιλάμε ελληνικά σαν τον Ελύτη, πάμε Εκκλησία για να γιορτάσουμε τον πολιτισμό σχέσεων και όχι χρησιμότητας και μετά ότι περισσεύει ας είναι για γέφυρες και τούνελ όμως σαν την Τουρκία αλλά όχι λιγούρικα όπως εμείς. Γιατί αυτοί έχουν πανεπιστήμια γεμάτα μαντίλες.
Κύριε Καθηγητα βλέπετε τον Ερντογάν να αναβιώνει το ξεπεσμένο βυζαντινό know How διοίκησης που κληρονόμησαν και ασπάστηκαν ατόφιο οι Οθωμανοί, για το οποίο είμαστε ιστορικά υπόλογοι στον Κύριο και στους προγόνους μας, για το οποίο πληρώσαμε με 400 χρόνια εξευτελισμού και ακόμα πληρώνουμε, και δεν ντρέπεστε να δείχνετε την εξουσιολαγνεία σας έτσι ανερυθρίαστος; Γιατί και καλά ο Ερντογάν λέει Οχι στην Δύση; Ποιο Όχι κύριε; Αυτό το όχι που συνοδεύεται από σφαγές και εκ βαρβαρισμό όλα πληρωμένα με άπλετο δυτικό χρήμα και επιτρεπόμενα από αυτιά και μάτια βουλωμένα από το πνεύμα της παγκοσμιοποίησης που εσείς αποκαλείτε κατά καιρό κοσμοπολιτισμό; Μα δεν ΝΤΡΈΠΕΣΤΕ;
Κύριε Γιανναρά η εκκλησία είναι εκεί για την Σωτηρία μας και όχι για τις βυζαντινές φιέστες εσένα και των ομοίων σας. Αναζητάτε ηγέτης λοιπόν κύριε Γιανναρά.
Παρακμή και απελπισία στο έπακρο.

Orthodox True είπε...

Ο Ερντογάν είναι ο συνεχιστής της συνταγής Μπιλ Λάντεν. Ένα δυτικοαναθρεμμένο παιδί όπως και ο γιος του που σπουδάζει στην Αμερική. Δεν θέλει μεγάλη ευφυΐα νά μιλήσει στην γλώσσα του φανατισμού του λαού του, για να τους πολώνει υπό την εξουσία του.
Λαός υπό την εξουσία του Ερντογάν είναι λαός υπό την εξουσία των δυτικών, και ας φαίνεται αντιπαλότητα στα μάτια τών αφελών και του φανατισμού.
Καί κάτι γιά τόν Γιανναρά. Ένας πού προδίδει τον λαό του, δεν μπορεί νά τον εγκαρδιώνει, καί τέλος κανένα πολιτικό χάρισμα δεν έχει ούτε καί οξυδέρκεια κατέχει. Ένα τηλεκατευθυνόμενο drone που λατρεύει το δολάριο.

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχομαι γιατί παραπήγε με τον τύπο.
"Αλλά αυτή η κρίση για τον Ερντογάν προϋποθέτει κριτήρια τίμιας εμμονής στην ελευθερία και αξιοπρέπεια του ανθρώπου, όχι τα πανουργήματα των τάχα και «δικαιωμάτων» απρόσωπων καταναλωτικών μονάδων, που οι «Αγορές» και οι λακέδες τους ρεκλαμάρουν σαν τον ύψιστο πολιτισμό."
Κύριε Καθηγητά ΠΟΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ;
Ο Ερντογάν γουστάρει σκλάβους παλαιάς κοπής και ελεεινότατης ποιότητας και εσείς ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΊΤΕ ΠΩΣ ΣΕ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΓΗ ΑΙΤΉΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΏΤΗ ΦΌΡΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΌ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΜΕ ΣΩΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ μας λέτε για τον νέο τύπο σκλάβου που έχει εμπεδωθεί στην Δύση; Είστε στα καλά σας;

amethystos είπε...

ΦΑΝΤΑΣΤΕΊΤΕ ΠΩΣ ΣΕ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΓΗ ΑΙΤΉΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΏΤΗ ΦΌΡΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΌ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΜΕ ΣΩΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ

Ένα τηλεκατευθυνόμενο drone που λατρεύει το δολάριο.

φοβερές εκφράσεις.

Ο Γιανναράς προσπαθεί νά κρύψει τό γεγονός ότι τό διανοητικό του έργο είναι αντιγραφή. Πέρασε πολλά χρόνια στίς οργανώσεις καί δυστυχώς μέτρησαν πολύ άσχημα. Τόν επηρέασε τό όραμα τής Ρωμανίας τού Ρωμανίδη. Η αναβίωση τής αυτοκρατορίας. Η χρυσή εποχή τής πολιτικής λογικής εμφανίσθηκε σέ κράτος Πόλη. Καί επανελήφθη στήν χρυσή εποχή τής Επισκοπής τής πρώτης εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε συγχωρέστε μου αν τα παραείπα σχετικά με τον κύριο καθηγητή. Αλλά νομίζω πως αυτός που καταγγέλλει την μίμηση μιμούμενος είναι χειρότερος από τον αδαή μιμητή γιατί τορπιλίζει σαν πέμπτη φάλαγγα ότι καλό ενδεχομένως θέλει να θίξει, πόσο μάλλον όταν εκφέρει δημόσιο λόγο με δάφνες εγκυρότητας. Τότε επιβάλετε να ελέγχεται.
Πολλά που γράφει είναι καλογραμμένες ανούσιες και κενού περιεχομένου επαναλήψεις που δεν χάθηκε ο κόσμος να τις αφήσει κάποιος να πέσουν κάτω. Και τι έγινε που ποτέ δεν αναφέρει τον Κύριο ο πολέμιος της θρησκευτικότητας και ο αναζητητής της σχέσης του ιερού; Ο πρώτος είναι ή μήπως ο τελευταίος; Αλλά να φτάνει στο σημείο να υμνεί υπόγεια με την απαραίτητη "ναι μεν αλλά" δυτική κορεκτίλα (που και καλά καταδικάζει κατά τα άλλα) τον Τούρκο ως βράχο κατά της ξεπεσμένης Δύσης (πράγμα που έχει ξανακάνει ξανά και ξανά) πάει πολύ ιδίως αυτή την χρονική περίοδο.
Αλλά σε αυτή την επιφυλλίδα δεν σταματάει μόνο εκεί! Προχωράει και λίγο παραπέρα. Επιτέλους προβάλει όραμα. Σπάνια το κάνει γιατί πάντα συνήθως περιορίζεται σε μία διαπιστολογία συμπτωμάτων του ξεπεσμένου ελληνόφωνου ραγιά όπως το λέει γλαφυρά. Τις λίγες φορές που το κάνει-ίσως γιατί την διαπιστολογία την βαριέται ακόμα και ο πιο καλός καθηγητής- φανερώνει την γύμνια του περίτρανα.
Και τι προτείνει τελικά; Απλό. Καλά ελληνικά, εορτατιστική διάθεση στην συμμετοχή μας στην εκκλησία (γιατί μάλλον έχουμε μια προτεστανική σκληρότητα στην πατερική μας παράδοση οπότε ας χαρούμε και λίγο βρε αδερφέ) και χριστή τοπική αυτοδιοίκηση γιατί είμαστε ο κλέψας του κλέψαντος(αυτονόητο). Ούτε να κατακρίνουμε όμως την Δύση- αυτά άλλωστε είναι μεγαλεία για τύπους μόνο σαν τον Ερντογάν-αλλά ούτε και να την μιμηθούμε άκριτα όπως κάνουμε σήμερα. Μα μπορεί κανείς να τα αρνηθεί όλα αυτά; Και βέβαια όχι. ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΜΑ ΜΙΑ, ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ ΜΟΥ, ΑΝ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΈΝΑ ΝΌΗΜΑ ΠΕΡΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ. Τι δεν καταλαβαίνουν τέλος πάντων; Ας σταματήσουν να βλέπουν όταν σταματάνε την ανάγνωση Χάιντεγκερ επαναλήψεις του Γοργόνες και Μάγκες.Τους κάνει κακό. Τι έψαχνε προφέσορα αυτός ο λαός και του αποκαλύφτηκε με τον Κύριο; Ποια διακονία του ανατέθηκε; ΘΥΜΑΣΑΙ; Τι ψάχνεις εσύ; Λίγο κρασί λίγο θάλασσα.........α και έναν ηγέτη. Κύριε Γιανναρά έχεις ηγέτη που έδωσε το αίμα Του και τον περιφρονείς επιδεικτικά σε κάθε επιφυλλίδα (ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΞΕΣΤΟΜΙΖΕΙΣ) αλλά κατά τα άλλο μιλάς νοσταλγικά για τον πολιτισμό που χτίστηκε στο όνομά Του. Ναι ξέρω αυτός ο πολιτισμός μπορεί να σε έκανε μέχρι και πρωθυπουργό για τα ελληνικά και μόνο που έχεις μάθει να μιλάς. Οραματίζεσαι όμως παρά ταύτα ηγέτη που το ένα δέκατο από τα σωστά που ονειρεύεσαι να θέλει να κάνει θα σου ζητήσει το αίμα σου και δεν πρόκειται ποτέ να του το δώσεις γιατί είναι πολύτιμο και ξέρει καλά ελληνικά. Οπότε κάτσε στα αυγά σου κύριε καθηγητά......

amethystos είπε...

Λέει ο Αγιος Μάξιμος γιά τήν γλώσσα:ο λόγος ο ενυπάρχων στόν νού χρησιμοποιεί τήν υπηρέτρια τής φύσεως γλώσσα γιά νά εκφραστεί μέ ακρίβεια. Ποιά συνέχεια γλώσσας λοιπόν.