Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Αγιονορίτικα πάθη...

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, φυτό, σπίτι, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες
Πήγα με έναν Κύπριο ιερέα στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου.Στο Μοναστήρι μέσα στην Εκκλησία άρχισα να ψάλω το απολυτίκιο της Αναλήψεως.Ο αρχοντάρης με σταμάτησε γιατί μνημονεύω τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
-Πάτερ πολύ βαρύ είναι αυτό που έκανες.Είναι βλασφημία.Τους λαϊκούς νεοημερολογήτες γιατί τους δέχεστε στις ακολουθίες.
-Κάνουμε οικονομία σ' αυτούς.
-Μα έχουμε το ίδιο βάπτισμα.
-Δεν είστε βαπτισμένοι.
Πριν ,αφού ήλθε και κάποιος άλλος πατέρας, τους είπα ,όταν είμουν στην Ιερά Μονή Φιλοθέου,με δεχθήκατε και στην Θεία Λειτουργία.
-Μετά το Κολυμπάρι τελείωσαν αυτά.
-Εκτός από τους νεοημερολογήτες λαϊκούς;
Είπαμε και κάποια άλλα σχετικά με τις συμπροσευχές και το Κολυμπάρι.
Δεν γνωρίζουμε, μου είπαν ,να φωνάξουμε τον γέροντα (Μεθόδιο).
Τον περιμένουμε με αγάπη.
Αγόρασα μια εικόνα ,όσο και αν είμαι ,γι'αυτούς μολυσμένος και περιμέναμε αρκετή ώρα τον γέροντα.Μετά μας είπε ο αδελφός ότι δεν απαντούσε από το κελλί του.Δεν υπήρχε κάποιος άλλος για έναν αγαπητικό καλοπροαίρετο διάλογο;
Φεύγοντας άφησα τα τηλέφωνα και το ιμέιλ με ένα μήνυμα βαθειάς λύπης.

Από την άλλη μεριά τώρα !
Υπέγραψε ο μακαριστός γέροντας του γειτονικού κελλιού μου Ευγένιος, να αναλάβω για δέκα χρόνια τον παρατημένο ελαιώνα τους,με μάρτυρα τον υποτακτικό του, που τώρα είναι ο διάδοχός του.
Με αλυσοπρίονο έκανα μονοπάτια,έφερα δύο γεωπόνους και τα κλάδεψαν,αφού πριν τα κλάδεψαν δύο Αλβανοί,ο μακαριστός Γεώργιος Μαντάς δούλεψε αφιλοκερδώς ατέλειωτες ώρες σ' αυτόν ,αιωνία του η μνήμη,ο γεωπόνος από την Εύβοια έφερε λιπάσματα και φέτος πλήρωσα δύο εργάτες να ξανακλαδέψουν τα 200 περίπου δένδρα.Επειδή είχα άλλες απείγουσες ανάγκες,δεν μπήκα μέσα με το νέο επαγγελματικό χορτοκοπτικό που αγόρασα . Σύντομα θα τον καθάριζα, γιατί τα δένδρα άρχιζαν να αποδίδουν.Ο πατέρας όμως που περιποιούμαι τον ελαιώνα του, προχθές με απαγόρευσε να μπαίνω μέσα Είναι, μου είπε ,εντολή της Ιεράς Μονής.Δηλαδή της νέας Εσφιγμένου που δεν πληρεί τις προϋποθέσεις του Καταστατικού .Ανέλαβαν πέντε πατέρες και οι τρεις έφυγαν.Έχουν γραμμένους άλλους που δεν ζουν στο Άγιον Όρος.
Αλοίμονο και αν η κάθε Ιερά Μονή μπορούσε να πει στα κελλιά,από σήμερα οι ελαιώνες σας δεν σας ανοίκουν.

Δεν έχουν χρήματα να ζήσουν οι νεοεσφιγμενίτες ;
Έχουν πάρα πολλά.Πίσω βρσκεται στους κόλπους τους ο μοναχός που άρχισε να κάνει ξενοδοχεία στο Περιβόλι της Παναγίας με ταρίφες και με άλλες τουριστικές δοσοληψίες .Νοίκιασε αμέτρητα δένδρα και δεν γνωρίζω με τι νομικές εγκυήσεις.
Που πάμε όμως
Γιατί δεν μιλούν τα Μοναστήρια στην καλπάζουσα εκκοσμίκευση;
Καλώ και τον γέροντα Μεθόδιο σε δημόσιο διάλογο.

Σήμερα θα γιορτάσουμε την Κοίμηση της Παναγίας μας.
Παναγία μου,Εσύ πόνεσες τόσο πολύ για την σωτηρία μας κι εμείς γιατί να επιζητούμε μόνο την καλοπέρασή μας;Τόσα λογικά πρόβατα έρχονται στην Χάρη Σου.Δεν πρέπει να σταθούν οι μοναχοί σου ανάξιοι των περιστάσεων.
Δεν είναι ο ελαιώνας των Αγίων Αναργύρων το μείζον θέμα.Ήδη με ιστορικό χειρόγραφο τον παρέδωσα στον γείτονα που υπέκυψε στο ηθικά και νομικά άνομο.
Έρχονται και άλλα πολλά στον Άγιο αυτόν τόπο.
Η Παναγία να δει την μετάνοιά μας γιατί ξεκουράζονται ακόμα στην σκέπη Της αμέτρητες ψυχές.

----------
Γέροντας Ισαάκ

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ
τοστειλε το mail 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν εκατάλαβα τι ήθελε να είπη ο ...ποιητής!

amethystos είπε...

Υπάρχει παράλογος διχασμός πλέον στό Αγιονόρος λόγω τής Εσφιγμένου.

Θαλασσινός είπε...

Κανένας παράλογος διχασμός. Υπάρχουν οι άρπαγες με κορυφή τον κορυφαίο τού εσβεσμένου Φαναρίου, και εκείνοι που θέλουν να κρατήσουν το σπίτι τους. Και σπίτι είναι οι παραδόσεις οι Άγιες, και η Μονή τής μετανοίας τους. Τα υπόλοιπα όλα στρογγυλεύονται με της αγαπαλογίας τα περιτυλίγματα.

amethystos είπε...

Τό σπίτι τους, όχι τήν πίστη τους.