Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Ο μεγάλος περίπατος Βερολίνου – Άγκυρας στην Ευρώπη

Τέσσερις μόλις ημέρες μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο από τη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ θεώρησε απαραίτητο – εν μέσω βαριάς οικονομικής ύφεσης στην ευρωζώνη και ανοιχτό ακόμα τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και ακόμα αβέβαιη την υλοποίηση του Προγράμματος Στήριξης των κρατών μελών- να έχει μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν για την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Η συνομιλία αυτή αποδεικνύεται καθοριστική για την ευρωπαϊκή σχέση της Τουρκίας και στοιχεία αυτής αποκαλύπτονται σιγά σιγά μέσα από τις συνεχείς επαφές Βρυξελλών και Βερολίνου με την Άγκυρα [συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας- Γερμανίας (Τσαβούσογλου – Μάας), επίσκεψη υπάτου αρμοστή της Ε.Ε. Ζ. Μπορέλ στην Άγκυρα, συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο κ.λπ.].
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της συνομιλίας Μέρκελ- Ερντογάν προκύπτει ότι και οι δύο πλευρές έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην πορεία της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.- Τουρκίας, η οποία αυτό το εξάμηνο και υπό γερμανική καθοδήγηση θα βελτιωθεί/αναθεωρηθεί υπέρ των συμφερόντων της Άγκυρας.
Η κα Μέρκελ φαίνεται να έχει το μυαλό της σε πιθανές αντιδράσεις /αντιρρήσεις από την πλευρά της Αθήνας και της Λευκωσίας στην ομαλή αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, αν και, όπως ανέφερε, πιστεύει ότι «αυτοί δε θα φέρουν αντίρρηση στο τέλος», συμβουλεύοντας παράλληλα τον κ. Ερντογάν «να μην παρατραβήξει το σχοινί».
Ζήτησε, μάλιστα, από τον κ. Ερντογάν να φέρει στην προεδρεία «όλο το υποστηρικτικό υλικό» για την Τελωνειακή Ένωση Ε.Ε.- Τουρκίας.
Ο κ. Ερντογάν, πιάνοντας το νόημα, αντέτεινε ότι «το σύνολο των Γερμανών αγοράζουν τουρκικά και όχι ελληνικά προϊόντα και αυτό συνεπάγεται περίπου 40 δισ. ευρώ ετησίως στην τσέπη της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε ότι από τις πωλήσεις τουρκικών προϊόντων στην Ελλάδα εισπράττει 7 δισ. ευρώ το χρόνο…
Επομένως, αν το καλοσκεφθεί κανείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πληρώνουν τοις μετρητοίς και με το παραπάνω, τους ετήσιους τουρκικούς αμυντικούς εξοπλισμούς, τους οποίους η Άγκυρα όλο και πιο συχνά απειλεί να χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, χωρίς να ενοχλείται κανείς.
Στο θέμα της Λιβύης, η κα Μέρκελ υποσχέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της «και ανάλογα με το κλίμα» (σ.σ. εκφράζοντας φόβους για τις αλλαγές στάσης της Ιταλίας), σκοπεύει να οργανώσει «μια συνάντηση Ε.Ε.- Τουρκίας για τη Λιβύη», προκειμένου η Τουρκία να «λάβει το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης στη Λιβύη» (περιττό να αναφερθεί ότι κατά το Βερολίνο η Άγκυρα «έχει κάνει τα νόμιμα» με το τουρκο/λιβυκό Σύμφωνο για την ΑΟΖ, με τη Συμφωνία αυτή να βρίσκεται σε διεθνή ισχύ, κατοχυρωμένη στον ΟΗΕ).
Η συζήτηση Μέρκελ- Ερντογάν περιέλαβε και στοιχεία της ελληνο/τουρκικής κρίσης, με την καγκελάριο να ζητά τη γνώμη Ερντογάν για την ελληνο / ιταλική Συμφωνία για την ΑΟΖ.
Ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να τονίσει ότι με βάση την ελληνο/ιταλική Συμφωνία (σ.σ. και την αποδοχή της Ελλάδας ότι νησιά του Ιονίου έχουν «περιορισμένη επήρεια στην ΑΟΖ») τότε και το Καστελόριζο δεν έχει δική του υφαλοκρηπίδα-το ίδιο πιστεύει και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Η κα Μέρκελ δε θέλησε να σταθεί στο θέμα του Καστελόριζου και του αντέτεινε να μην ασχολείται με το Καστελόριζο, αφού «έχεις θεσμοθετήσει τη Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την ΑΟΖ. Δημιουργείς πρόβλημα χωρίς λόγο» του είπε, αφήνοντας σαφώς την εντύπωση ότι η Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. δεν πρόκειται να ασχοληθεί ιδιαιτέρως με την τουρκική απειλή στην ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο.
Οι τουρκικές επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο απασχολούν τη Γερμανική Προεδρία, γι’ αυτό και η κα Μέρκελ ανέφερε στον κ. Ερντογάν ότι «πρέπει να προσέξει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο».
Ο κ. Ερντογάν αντεπιτέθηκε, λέγοντας ότι τα αεροσκάφη του πετούν «μόνο στο διεθνή εναέριο χώρο (σ.σ. 6 νμ) και προσεγγίζουν μόνο νησιά με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς» (σ.σ. πρόκειται για τα 16 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία και τα περιγράφει ως γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο προς διευθέτηση).
Στη βεβαιότητα του κ. Ερντογάν ότι η χώρα του είναι σύννομη στο Αιγαίο, ενώ η Ελλάδα παραβιάζει Συνθήκες Συμφωνίες και Συμβάσεις στο Αιγαίο, η κα Μέρκελ διερωτήθηκε γιατί τότε η Τουρκία δεν προσφεύγει στον ICAO για να λήξει το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Αναλύοντας την πονηρή τουρκική πολιτική, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να προσφύγει σε Διεθνή Οργανισμό για έναν και μόνον θέμα. Αντιθέτως, τόνισε, περιμένει στη γωνία την Ελλάδα να προσφύγει αυτή εναντίον της Τουρκίας: «Και τότε εγώ θα πάω σε Δικαστήριο με όλα τα θέματα ανοιχτά».
Της Κύρας Αδάμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: