Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία

 

«Κλείνει ο πολιτισμός». Ακούς την είδηση και αναρωτιέσαι τι θέλει να πει ο ποιητής. Δηλαδή όσο κρατάει ο εγκλεισμός θα ζήσουμε απολίτιστα; Στωικότατα σιγομουρμουρίζεις ότι για πολλούς, αν όχι για τους περισσότερους, έχει κλείσει εδώ και χρόνια. Τα πράγματα όμως ξεκαθαρίζουν: κλείνουν οι χώροι των συναυλιών και των θεαμάτων. Για την πλειονότητα, ο «πολιτισμός» αρχίζει με ένα τραγούδι και τελειώνει με μια παράσταση. Πολύ φοβάμαι ότι το ίδιο ισχύει και για το υπουργείο. Αντε γι’ αυτό να προσθέσουμε και τα μουσεία. Ομως ποιος θα το πάρει είδηση ότι τα μουσεία είναι κλειστά. Και πόσοι θα πάρουν είδηση ότι τα βιβλιοπωλεία είναι κλειστά; Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα. Στις ανακοινώνεις δεν αναφέρονται καν. Αλήθεια, γιατί κλείνουν τα βιβλιοπωλεία; Και μη μου πείτε για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, διότι θα καγχάσω. Με εξαίρεση την παραμονή των Χριστουγέννων, συνωστισμός σε βιβλιοπωλείο είναι σαν το παλιό ανέκδοτο με τον Αλβανό τουρίστα. Ειδικά στα μικρά βιβλιοπωλεία, αυτά που τις περισσότερες ημέρες, αν υποδεχθούν διψήφιο αριθμό πελατών, το θεωρούν επιτυχία. Οσο για τις μεγάλες επιφάνειες, τον Ιανό, τον Ευριπίδη, την Πολιτεία, το Public, εκεί μπορούν να ισχύσουν τα ίδια μέτρα που ισχύουν και στα σούπερ μάρκετ. Ελεγχόμενη είσοδος, ορισμένος αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό.

Φίλος μου έγραψε ότι το ξεφύλλισμα βιβλίου είναι επικίνδυνο για τη μετάδοση. Ας επιτρέπεται η είσοδος μόνο με γάντια. Στη Γαλλία, επίσης, έκλεισαν τα βιβλιοπωλεία. Μόνο που στη Γαλλία το κοινό του βιβλίου είναι όντως πολυπληθές. Καλά, δεν έχεις βιβλία να διαβάσεις; Είναι το μόνο περίσσευμα που έχω καταφέρει να αποκτήσω στη ζωή μου. Ομως δεν είναι εκεί το θέμα. Οπως και το ζήτημα δεν είναι η δυνατότητα διαδικτυακής αγοράς. Το θέμα είναι περισσότερο συμβολικό. Αν τα βιβλιοπωλεία έμεναν ανοιχτά, ενώ όλα τα υπόλοιπα καταστήματα έκλειναν, η πολιτεία θα έδειχνε ότι γι’ αυτήν το βιβλίο είναι είδος πρώτης ανάγκης. Ενδεχομένως, δε, κάποιοι συμπολίτες μας να περνούσαν το κατώφλι τους για να καταλάβουν ότι ούτε δύσκολες ερωτήσεις θα τους κάνουν ούτε θα τους δαγκώσουν. Οι περισσότεροι το φοβούνται το βιβλιοπωλείο. 
 
Λυπάμαι που θα το πω, αλλά τα βιβλιοπωλεία τα έκλεισαν εξ αμελείας. Γιατί κανείς δεν σκέφθηκε ότι, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να τα εξαιρέσουν. Βαρέθηκαν να ασχοληθούν με τον φίλο Σπύρο Αθανασίου στη Ναύπακτο, που συντηρεί ένα από τα ωραιότερα βιβλιοπωλεία της επικράτειας. Η γλώσσα μας δεν αμύνεται μεταφέροντας ξένες εκφράσεις στα ελληνικά. Κάθε βιβλίο που κυκλοφορεί ελληνικά, ακόμη και οι μεταφράσεις, υπερασπίζεται τη δύναμή της.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ίσως είμαστε η μόνη χώρα που έχει ταυτίσει τον πολιτισμό με τα θεάματα. Αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε μία 'Διονυσιακή χώρα'...
http://theodotus.blogspot.com/2013/03/blog-post_26.html

παπάς είπε...

Διαλυμενοι. Μαζί εναντιον των αλλων. Να κλεισουν οι εκκλησίες να ανοιξουν τα θεατρα, όχι να κλεισουν τα βιβλιοπωλεία να ανοίξει η εστίαση, οχι.... κ.ο.κ.

Ανώνυμος είπε...

200 χρόνια τώρα, Πεσόα, σατανιζὲ μαγκιὲς καὶ «προκλητισμός» ἐνάντια στοὺς παπάδες καὶ τὰ πρόβατα τοὺς οἰκογενειάρχες, ἦρθε ἡ ὥρα νὰ κλάψουν μόνοι μὲ τὸ σατανᾶ παρέα λόγῳ κορωνοϊοῦ-κοκούνινγκ («κανεὶς δὲν μένει μόνος»), χωρὶς εἰσόδημα ἀπὸ παραστάσεις, οἱ καλλιτέχνες, οἱ μουσικάντηδες καὶ ἄλλα φρικιά. Μερικοὶ λάλησαν καὶ ἀπαγγέλλουν στὸ διαδίκτυο. Καί, ἀμάν, «Κλείνετε τὰ θέατρα ἀλλὰ ὄχι τὶς ἐκκλησίες», καὶ «οἱ παπάδες ἔχουν μισθό», λέγανε. Βέβαια, οἱ πλούσιοι συνάθεοι (ὄντας μὴ ἐξαρτημένοι ἀπὸ μισθό), ποὺ ἀπὸ χόμπυ τραγούδαγαν καὶ ἐξέδιδαν βιβλία, αὐτοὶ ἔτσι κι ἀλλιῶς πάλι καλὰ θὰ περάσουν, χωρὶς σατανᾶ γιὰ παρέα. (Μόνο μεταθανάτια.) Οἱ φτωχοάθεοι ὅμως ποὺ σκυλόβριζαν τὸ «παπαδαριό», οἱ θεατρίνοι, στρατευμένοι μουζικάντηδες, τώρα ἦρθε ἡ ὥρα νὰ πληρώσουν, καὶ σαππόρτ ἄρτ γουόρκερς, καὶ ποῦ νὰ τρέχουν τώρα στὰ συσσίτια τῆς Ἐκκλησίας; δῆθεν μετανοημένοι; Ἐξάλλου, οἱ πλούσιοι ἄθεοι ἔκλεισαν-ἀπαγόρευσαν τὰ συσσίτια μαζὶ μὲ τὶς ἐκκλησίες. Ὁ Διάβολος ἀπ’ ὅ,τι φαίνεται δὲν νοιάζεται τὸ ἴδιο γιὰ ὅλους του τοὺς πιστούς. Τουλάχιστον παρηγορούμαστε μὲ τοὺς δυὸ Πορφύριους, τοὺς μίμους (θεατρίνους) ποὺ εἶδαν τὸ φῶς κι ἁγιάσανε. https://chronographiae.wordpress.com/2020/11/10/ἐν-τῷ-μεταξύ-οἱ-καλλιτέχνες/

amethystos είπε...

Σήμερα όλη η υφήλιος διαβάζει βίπερ καί χαίρεται μέ ρόκ καί πόπ μαγκιές.Αλλά συνεχίζουν ακόμη νά υπάρχουν βιβλία πού ακονίζουν τήν σκέψη καί τήν διάκριση.Πού είναι τό ζητούμενο.
Εάν άλλαζες τήν λέξη σατανάς, η οποία θολώνει τό νόημα, ποιά θάβαζες;