Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Περίπου 2.000.000 άνθρωποι πέθαναν σε διάφορες χώρες, απλά και μόνο επειδή ο Covid παρέλυσε τα υγειονομικά τους συστήματα – η βίαιη κρατική καταστολή αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ μία σειρά εκλογών ακυρώθηκαν στην Αφρική. Στα πλούσια βιομηχανικά κράτη η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη – αφού στη Γαλλία μαίνονται οι αναταραχές, στις Η.Π.Α. ο αριθμός των εξτρεμιστικών και βίαιων δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε κατά 21%, ο εθνικισμός κλιμακώθηκε σε πολλές χώρες, ενώ 92 κράτη επέβαλαν απαγορεύσεις εξαγωγής ιατρικών προϊόντων. Παράλληλα, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ χρειάστηκαν τρεις μήνες για να δρομολογηθούν, αντί αυθημερόν όπως συνέβαινε πάντοτε – ενώ όσον αφορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, θεωρείται πλέον παράλυτος. Τέλος, οι πόλεμοι που θα ξεσπάσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω της πανδημίας, θα πυροδοτήσουν νέα κύματα μεταναστών και προσφύγων – γεγονός που σημαίνει πως οι επιπτώσεις της κρίσης στην Αφρική και αλλού, θα γίνουν αισθητές στην Ευρώπη που ήδη υποφέρει από την ισλαμική τρομοκρατία.

.Βασίλης Βιλιάρδος

Άποψη

Σύμφωνα με τη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου (πηγή), η κρίση της Κορώνα αυξάνει τους κινδύνους συγκρούσεων και πολέμων – ενώ οι χθεσινές, βίαιες κοινωνικές αναταραχές στο Παρίσι, το επιβεβαιώνουν με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η πανδημία (ως τέτοια τουλάχιστον που παρουσιάζεται), δεν απειλεί μόνο την υγεία των ανθρώπων, αλλά οδηγεί σε περισσότερη φτώχεια, σε μαζικούς θανάτους από λιμούς, σε λιγότερη εκπαίδευση, σε περισσότερη βία, σε κοινωνικές συγκρούσεις και πιθανότατα σε πολέμους.

Στην ουσία πρόκειται λοιπόν για μία πολυπανδημία – η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μία πανδημία πείνας, μία εκπαιδευτική πανδημία, μία πανδημία βίας και μία πανδημία σύγκρουσης. Η διάσκεψη ασφαλείας ζωγράφησε μία πολύ ζοφερή εικόνα αυτών που συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν – αναφέροντας πως για πρώτη φορά μετά το 1990, ο αριθμός των ατόμων που βιώνουν την απόλυτη φτώχεια αυξάνεται ξανά. Σήμερα πεινούν 130.000.000 περισσότεροι άνθρωποι, 21.000 σκοτώθηκαν σε κοινωνικές συγκρούσεις και 500.000.000 θέσεις εργασίας καταστράφηκαν – ενώ το 91% όλων των παιδιών επηρεάσθηκαν σοβαρά από το κλείσιμο των σχολείων.

Περίπου 2.000.000 άνθρωποι πέθαναν σε διάφορες χώρες, απλά και μόνο επειδή ο Covid παρέλυσε τα υγειονομικά τους συστήματα – η κρατική καταστολή αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ μία σειρά εκλογών ακυρώθηκαν στην Αφρική. Στα πλούσια βιομηχανικά κράτη η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη – αφού στις Η.Π.Α. ο αριθμός των εξτρεμιστικών και βίαιων δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε κατά 21%, ο εθνικισμός κλιμακώθηκε σε πολλές χώρες, ενώ 92 κράτη επέβαλαν απαγορεύσεις εξαγωγής ιατρικών προϊόντων. Παράλληλα, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ χρειάστηκαν τρεις μήνες για να δρομολογηθούν, αντί αυθημερόν όπως συνέβαινε πάντοτε – ενώ όσον αφορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, θεωρείται πλέον παράλυτος.

Συνεχίζοντας, οι πόλεμοι που θα ξεσπάσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω της πανδημίας, θα πυροδοτήσουν νέα κύματα μεταναστών και προσφύγων – γεγονός που σημαίνει πως οι επιπτώσεις της κρίσης στην Αφρική και αλλού, θα γίνουν αισθητές στην Ευρώπη που ήδη υποφέρει από την ισλαμική τρομοκρατία. Γίνεται έτσι κατανοητό πως η ευημερία ενός κράτους εξαρτάται από την ευημερία όλων των άλλων, στην εποχή της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης – ενώ από την πλευρά της οικονομίας η Δύση βιώνει το τέλος ενός κύματος Kondratieff (ανάλυση) που αυτή τη φορά συνοδεύεται από μία απίστευτη πολυπανδημία, η οποία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των κρατών.


Σε σχέση τώρα με το αναμενόμενο εμβόλιο, πρόκειται για μία ψευδαίσθηση – τόσο από ιατρικής άποψης (ανάλυση), όσο και από την πλευρά της διανομής του. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από το ότι, τα εμβόλια των δύο εταιριών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι «ζωικά» και διατηρούνται μόλις μερικές ημέρες σε θερμοκρασίες κατάψυξης – μεταξύ πλην 20ο βαθμών Κελσίου και πλην 70ο.

Η μεταφορά του λοιπόν θα ήταν μία κυκλώπεια διαδικασία που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ μέχρι σήμερα – ενώ η «κατασκευή» μία παγκόσμιας ψυχρής αλυσίδας θα απαιτούσε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διανομής. Όσον αφορά δε τον αριθμό των ενέσεων (σύριγγες και βελόνες) που απαιτούνται, είναι εξωπραγματικός. Μόνο στη Ελλάδα υπολογίζονται άνω των 20.000.000, όταν το απόθεμα μας είναι μηδαμινό – ενώ στα άλλα κράτη αντίστοιχα με τον πληθυσμό τους.

Ολοκληρώνοντας, δεν γνωρίζουμε πόσα «lockdown» αντέχει ο πλανήτης, με κριτήριο τις επιπτώσεις τους τόσο στην οικονομία, όσο και στα υπόλοιπα που αναφέραμε – ενώ η χρεοκοπημένη, διαλυμένη από τις κυβερνήσεις της Ελλάδα, ασφαλώς κανένα. Αυτό που όμως γνωρίζουμε είναι το ότι, θα κληθούμε να πληρώσουμε πανάκριβα την τρομοκρατία που έσπειραν ανεύθυνα τα ΜΜΕ στους ανθρώπους – βομβαρδίζοντας τους νυχθημερόν με ειδήσεις θανάτων και τρόμου, με αποτέλεσμα να αντιδρούν βίαια, καθώς επίσης να βιώνουν τεράστια ψυχολογικά προβλήματα. Όσον αφορά δε τη χώρα μας, έχουμε γράψει ήδη τα εξής:

Λάθη! Λάθη! Λάθη! Η διαχείριση της οικονομίας από μία κυβέρνηση, είναι κυριολεκτικά θέμα ζωής και θανάτου, ειδικά για μία χώρα φτωχή – όπως έχουν καταντήσει την Ελλάδα. Για παράδειγμα, μία λανθασμένη μακροοικονομική πολιτική της Κίνας στα μέσα του προηγουμένου αιώνα, κόστισε τη ζωή 30.000.000 ανθρώπων από την πείνα – επειδή είχε παραμελήσει τη γεωργία.

Στα πλαίσια αυτά, γνωρίζοντας κανείς πως η Βουλή κατασκεύασε στο Σωτηρία 50 υπερσύγχρονες ΜΕΘ μαζί με το κτίριο που τις στεγάζει, μέσα σε δύο μήνες και μάλιστα καλοκαιρινούς, συνολικού κόστους 8.000.000 €, εύλογα απορεί γιατί η κυβέρνηση δεν έδωσε 400.000.000 € από τον προϋπολογισμό – κατασκευάζοντας 2.500 ΜΕΘ. Προφανώς δεν χρειάζεται τόσες πολλές η Ελλάδα, ίσως δεν θα έλυναν το πρόβλημα, αλλά σίγουρα θα έδιναν μία αίσθηση ασφάλειας στους Έλληνες – με αποτέλεσμα τον περιορισμό των φόβων τους και πολύ λιγότερες ψυχολογικές πιέσεις.

Έτσι δεν θα χρειαζόταν να κλειδωθεί ξανά η οικονομία, τουλάχιστον όχι λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας, ενώ η κυβέρνηση μπορούσε να προβλέψει την έξαρση της πανδημίας από το καλοκαίρι που φάνηκε η κλιμάκωση της – προφανώς εξαιτίας του ανεξέλεγκτου ανοίγματος των συνόρων στον τουρισμό, μετά από πιέσεις της γερμανικής κυβέρνησης για να στηρίξει την TUI, όπως έγινε γνωστό από διάφορα δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων.

Πού θα έβρισκε τα χρήματα; Καθόλου δύσκολο, όταν με βάση τον προϋπολογισμό 605.000.000 € διατίθενται για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης (πίνακας, πηγή σελ. 140). Όταν βέβαια ο κάθε μήνας του κλειδώματος κοστίζει στη χώρα μας 5.000.000.000 €, είναι αυτονόητο πως θα ήταν προτιμότερο να δοθούν 400.000.000 € για να αποφευχθεί – σημειώνοντας πως το 2020 οι ελληνικές επιχειρήσεις θα χάσουν 50 δις € τζίρο και το κράτος θα έχει έλλειμμα (=ζημία) σχεδόν 20 δις €.

Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα 20 δις €; Με δάνεια, για τα οποία θα ζητηθούν πολλαπλάσια ανταλλάγματα – πιθανότατα εδαφικά ή θαλάσσια, αφού έχουμε υποθηκεύσει όλα τα υπόλοιπα. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα αρχίσει να μικραίνει, για πρώτη φορά μετά τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της – απλά και μόνο λόγω της λανθασμένης μακροοικονομικής πολιτικής.

«Ανάλογα λάθη έχουν κάνει και άλλες χώρες», θα μπορούσε να απαντήσει κανείς. Θα είχε δίκιο, μόνο που οι περισσότερες από αυτές τις χώρες έχουν τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτήσουν – ενώ δεν έχουν βάρβαρους γείτονες, όπως εμείς. Για την Ελλάδα λοιπόν, στη θέση και στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, τα λάθη είναι ασυγχώρητα – ακόμη χειρότερα, θανατηφόρα.


Η τρομακτική απειλή της πολυπανδημίας – The Analyst

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

'' Ό,τι υπήρξε θα ξαναϋπάρξει, κι ό,τι έγινε θα γίνει κάποτε ξανά. Τίποτα δεν είναι καινούριο πάνω σ᾽ αυτή τη γη '' ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ 1:9

https://designyoutrust.com/2020/02/vintage-photos-of-people-wearing-masks-during-the-1918-influenza-pandemic-one-of-the-deadliest-natural-disasters-in-human-history/

Ανώνυμος είπε...

Καληνύχτα... https://i.redd.it/38cjhhjwhlc01.jpg