Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Πανδημία-4η Τεχνολογική Επανάσταση και ο Φόβος της Δυστοπίας


Μια μεγάλη συζήτηση στις Αντιθέσεις με τον Ομότιμο Καθηγητή Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ και Συγγραφέα , Μάνο Δανέζη -Στην εκπομπή παρεμβαίνουν : - Η Σταυρούλα Τσινόρεμα , Καθηγήτρια Σύγχρονης, Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Διευθύντρια Σπουδών του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική», και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. - Ο Μηνάς Καφάτος, καθηγητής στην έδρα Υπολογιστικής Φυσικής Fletcher Jones και διευθυντής του Κέντρου Μοντελοποίησης Γήινων Συστημάτων και Παρατηρήσεων του Πανεπιστημίου Chapman - Και ο Αντώνης Αγγελάκης , επιστημονικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. -Από τον Homo Sapiens στον Homo Universalis ή στις Μετα-κοινωνίες Υβρίδια; - Τι πυροδοτεί η κατάσταση «ειδικών περιστάσεων» και η τεχνολογική έκρηξη με την λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση στο καιρό της Πανδημίας; - Πως οι αλλαγές που είχαν αρχίσει να συντελούνται εδώ και δεκαετίες, η επέλαση των νέων τεχνολογιών και η ψηφιοποίηση που μετατρέπει πλήρως τον χώρο της εργασίας και τον άνθρωπο , επιταχύνονται από την διαχείριση της πανδημίας και τι συνιστά όλο αυτό το μίγμα στις σχέσεις οικονομίας, κοινωνίας, εργασίας , γνώσης και επιστήμης - Αφομοιώνει η κοινωνία τις εκρηκτικές τεχνολογικές αλλαγές ή την αφομοιώνουν μετατρέποντας την σε εξάρτημα χρήσης και κατανάλωσης αναθεωρώντας τον ίδιο τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης; - Ο ρόλος των αλυσίδων διανομής και των εφοδιαστικών αλυσίδων παγκόσμια , στη διαμόρφωση ενός πεδίου με μεγάλο ερωτηματικό τον χαρακτήρα της κοινωνίας στο αύριο - Τα σενάρια για ένα δυστοπικό μέλλον ή η ευκαιρία για ένα συλλογικό αποτύπωμα με αρωγό την τεχνολογία ; - Μπορεί οι γνώσεις χάρη της γνώσης να οδηγούν στην επιστημονική πρόοδο και τις ανακαλύψεις ή σε χάσμα και πορεία απομάκρυνσης από την ανθρωπότητα; - Τεχνητή Νοημοσύνη , Ρομποτική παραγωγική βάση και τα μεγάλα ζητήματα Δημοκρατίας – Ελευθερίας- Ελέγχου και πως αλλάζουν οι κοινωνίες - Η Ηθική της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια συζήτηση ; - Ρεαλιστικές απεικονίσεις ή γενικευμένο κοινωνικό matrix ;


AΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΙΛΑΙΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΗΝ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΟΣΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΜΑΣ ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ. ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΧΑΣΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΑΜΑΙ.

2 σχόλια:

Νίκος Κ. είπε...

Κβαντικά άλματα και λοιπές μη επιστημονικές "ορολογίες" από τον κ.Δανέζη...Θα προτιμήσουμε τον Στέφανο Τραχανά ως πιο αξιόπιστο σε τέτοια θέματα...
Μεταμοντερνισμός και απώλεια νοήματος.
Το τηλέφωνο χτυπάει και υπάλληλος του λογιστικού γραφείου απαντά με το σύνηθες «παρακαλώ».
Από την άλλη πλευρά μια φωνή ρωτάει:
Τι είναι εκεί;
Ποιος είναι; Απαντάει ο υπάλληλος.
Εδώ κομμώτρια, απαντάει η φωνή.
Εδώ χορεύτρια, απαντάει ο υπάλληλος και κατεβάζει το ακουστικό.
Για τους μεταμοντερνιστές αυτή η τηλεφωνική συνομιλία θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Αυτό γιατί για τον μεταμοντερνισμό το νόημα βρίσκεται ακριβώς στην απουσία νοήματος. Τελικά δεν έχει κανένα νόημα να πάρει ένα τηλέφωνο μια κομμώτρια σε ένα λογιστικό γραφείο, γιατί δεν έχει και κανένα νόημα να κάνει κανείς δήλωση εισοδήματος σήμερα ή να κόβει αποδείξεις, ειδικά όταν είναι κομμώτρια. Ίσως και η ύπαρξη λογιστικών γραφείων να μην έχει κανένα νόημα, γιατί αυτά έχουν γίνει υπάλληλοι του κράτους το οποίο με τη σειρά του εξυπηρετεί τις ορέξεις των διεθνών κερδοσκόπων. Όταν όλα καταρρέουν τίποτα δεν έχει πια νόημα, όλα είναι μια ρευστή μάζα. Στο μεταμοντέρνο η διαδικασία είναι το αποτέλεσμα. Οι μεταμοντέρνες μορφές αναπαράστασης είναι, σύμφωνα με τον Φρέντρικ Τζέιμσον, επιφανειακές και δεν έχουν καμία πραγματική κατανόηση του Κόσμου. Ο Τζέιμσον υποστηρίζει ότι πλέον δεν εμβαθύνουμε στο υποβόσκον νόημα των πραγμάτων ή των αντικειμένων, αλλά είμαστε ικανοποιημένοι με τα επιφανειακά νοήματα και τις εικόνες. Αυτός είναι ένας κόσμος άδειος από συναισθηματικό και ηθικό νόημα. Ο Στέφαν Μέστροβιτς υποστηρίζει ότι αυτή η απώλεια βάθους στην κατανόηση επηρεάζει την ενσυναίσθησή (empathy) μας προς τους άλλους ανθρώπους. Την αποκαλεί μετασυναισθηματική κατάσταση και την περιγράφει με τον ακόλουθο τρόπο:
«Είναι μια κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι δεν αντιδρούν σ’ αυτά που, σε μιαν άλλη εποχή, θα προκαλούσαν αναταραχές και κρίσεις. Αντίθετα, τα άτομα έχουν γίνει μπλαζέ, αλλεργικά στις συναναστροφές, αρκετά έξυπνα όμως ώστε να γνωρίζουν ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται είναι σημαντικά και ίσως ακόμη να αντιλαμβάνονται ότι σε μια προηγούμενη εποχή θα είχαν αντιδράσει με μια βαθιά συναισθηματική κατανόηση ή με αντίστοιχη συναισθηματική αντιπάθεια προς συγκεκριμένα άτομα και γεγονότα που εξελίσσονται γύρω τους».
Το παράδειγμα του λογιστικού γραφείου, αν και αληθινό, είναι ακραίο και εξυπηρετεί την έμφαση και την υπόθεση. Εάν δηλαδή το εγγενές λαϊκό στοιχείο της κομμώτριας υπερκεράσει την όποια μεταμοντέρνα αισθητική και ασάφεια, θα καλέσει ξανά τον αριθμό. Τώρα υπάρχει η πιθανότητα να «εμπλουτίσει» τον διάλογο με το δικό της στυλ, με λέξεις κατανοητές, με σημασίες και συναισθήματα που θα κάνουν πιο «μοντέρνα» και επομένως πιο ανθρώπινη και χρήσιμη την επικοινωνία. Διαφορετικά στον πόλεμο που μας θέλει βυθισμένους στην ανυπαρξία της σχετικότητας και υποταγμένους στον μηδενισμό, θα έχει χαθεί μια ακόμη μάχη. Ένα επιφανειακό, εφήμερο και ανούσιο τηλεφώνημα -που δεν ενοχλεί- θα έχει γίνει «πραγματικότητα» και κερδισμένη θα είναι η ματαιότητα κάθε δραστηριότητας.
(απόσπασμα από άρθρο στο respublica του Γ. Κουτσαντώνη)

Ανώνυμος είπε...

Η τεχνητή νοημοσύνη, ή έστω ο στόχος τον οποίο έθεσαν όσοι την αναπτύσσουν και υπηρετούν, έχει ένα κοινό με άλλα φαινόμενα. Είναι η άρση της διάκρισης. Για την τεχνητή νοημοσύνη τέθηκε ο στόχος να μην διακρίνεται από την ανθρωπινη. Και όταν πια δε θα διακρίνονται, θα την έχει ξεπεράσει.
Η διάκριση σώματος, ψυχής και πνεύματος έχει ήδη ξεχαστεί.
Το ηλεκτρικό φως κατάργησε τη διάκριση ημέρας και νύχτας.
Το σουπερμαρκετ με την απεριόριστη προσφορά, κατάργησε τη διάκριση εποχών του έτους, τοπικού και εξωτικού προϊόντος...
Η υπερπαραγωγή διέλυσε την εκτίμηση προς το πολύτιμο, το σπάνιο, το ιδιαίτερο.
Η υπερπαραγωγή και ο καταναλωτισμός κετέστησαν τα πάντα εν δυνάμει σκουπίδια, ακόμα και πράγματα πολύτιμα, όπως τρόφιμα ή έπιπλα και λειτουργικές ηλεκτρικές συσκευές. Τα σκουπίδια δεν είναι πια πράγματα που χάλασαν και δεν διορθώνονται. Είναι πράγματα τα οποία δε θέλω πια.
Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να μην διακρίνεται το ανθρώπινο σώμα από το ηλεκτρομηχανικό σώμα.

Ο φιλοζωισμός αίρει την διάκριση ανθρώπου και ζώου, και τα δικαιώματα των ζώων μπορεί να είναι πάνω από τα δικαιώματα των ανθρώπων.
Οι ομοφυλοφιλικοί αίρουν την διάκριση άνδρα και γυναίκας.

Ο Νεύτων ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας που ισχύει σε όλο το σύμπαν με τον ίδιο τρόπο. Η διάκριση Γης και άλλων πλανητών καταργήθηκε, με τους Γαλιλαίο, Κέπλερ,...
Με την ανακάλυψη της δομής και σύνθεσης του DNA, καταργήθηκε σε ένα θεμελιώδες επίπεδο η διάκριση όλων των ζωντανών οργανισμών μεταξύ τους: από το βακτήριο μέχρι των άνθρωπο, το DNA έχει την ίδια δομή και λειτουργία.
Μήπως πηγάζουν όλα από την πρώτη (;) προσπάθεια κατάργησης της διάκρισης, έσεσθε ως θεοί;