Οι δύο συμφωνίες (μνημόνια συνεργασίας) που υπέγραψε ο Ερντογάν προ ημερών στην Κωνσταντινούπολη με τον επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης της Τρίπολης είναι μέρος ενός καλά μελετημένου στρατηγικού σχεδίου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της διπλωματίας της Άγκυρας στο να υλοποιήσουν το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", ως και να εκμεταλλευτούν για τα συμφέροντα της χώρας τους τα υπάρχοντα και βαθύτατα εσωτερικά προβλήματα και αστάθεια αδυνάμων κρατών. Η Άγκυρα ενεργεί βάσει συγκεκριμένου και καλά εκπονημένου σχεδίου από το Ερμπίλ του Β.Ιράκ μέχρι το μέσο της Μεσογείου,αδιαφορώντας για τα όποια συμφέροντα άλλων κρατών της περιοχής.
Η τελευταία κίνηση της ήταν να "ενώσει" μέσω των θαλάσσιων περιοχών την Μαρμαρίδα-Φετίγιε-Κας με τις περιοχές της Κυρηναικής/Ανατολική Λιβύη(νότια της Κρήτης) δηλαδή με τις πόλεις Τομπρούκ-Ντέρνα και Μπαρντίγια ,οι οποίες σημειωτέον δεν ελέγχονται από την φιλο-Τουρκική κυβέρνηση Σαράτζ τηςΤρίπολης, αλλά είναι υπό τον έλεγχο του αποσχιστή και αυτοανακηρυχθέντα "στρατάρχη" Χαλίφα Χαφτάρ, που υποστηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο,τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ρωσία(δηλαδή "εξαφανίζει" τμήματα της Δωδεκανήσου-Καρπάθιο Πέλαγος και Ανατολικής Κρήτης) Μέσω της έντονα μαξιμαλιστικής κίνησης η Άγκυρα εφαρμόζει αυτό που έχουν ανακοινώσει εδώ και μήνες οι Ερντογάν και Χουλουσί Ακάρ, ότι 462.000 τετρ χιλιομ θαλασσίου χώρου ανήκουν στην Τουρκία.
Η Άγκυρα πέραν της παρουσίας και συμμετοχής στο ΝΑΤΟ (στρατηγείο χερσαίων δυνάμων στη Σμύρνη-Κέντρο Αριστείας για τρομοκρατία-στρατηγείο Δύναμης ταχείας αντίδρασης στην Κωνσταντινούπολη (nrdc-tr)ως και ραντάρ αντιπυραυλικής άμυνας στο Κιουρετσίκ της Μαλάτιας) έχει και μία παράλληλη εθνική αντζέντα που δυστυχώς δεν την έχουμε αντιληφθεί επαρκώς .Διατηρεί βάση και στρατιωτική δύναμη στην Ντόχα του Κατάρ (που την υποστηρίζει οικονομικά στους σχεδιασμούς της), εκπαιδεύει συνολικά τον Σομαλικό στρατό στο Μογκαντίσου(Κέρας Αφρικής), έχει μικρή στρατιωτική παρουσία στο νησάκι Σουακίν μέσα στην Έρυθρά Θάλασσα/Σουδάν, ενώ τέλος έχει λιμενικές προσβάσεις σε Αλβανία και δυτική Λιβύη (Τριπολιτάνα). Άρα δείχνει επεκτατικές διαθέσεις σε Κόλπο των πετρελαίων ,Κόλπο του Άντεν, Έρυθρά Θάλασσα και μέχρι τα μέσα της Μεσογείου. Οι κινήσεις της απαιτούν από πλευράς μας ετοιμότητα και να παρακολουθούμε το ασταθές εσωτερικό μέτωπο της Αιγύπτου, τις εξελίξεις (της Τουρκικής διείσδυσης σε Λίβανο-Παλαιστινιακά εδάφη) αλλά και την εσωτερική κυβερνητκή σταθερότητα ή μη του Ισραήλ,γιατί πολύ σύντομα θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις....
Η Άγκυρα μέσω της αναμφισβήτητα προβληματικής συμφωνίας με την Λιβύη για την θαλάσσια δικαιοδοσία από την Δωδεκάνησο μέχρι νότια του νομού Λασιθίου-Βεγγάζη-Τομπρούκ-Ντέρνα ως και την διμερή στρατιωτική συνεργασία με την Τρίπολη ενδυναμώνει την παρουσία της από την Αλεξανδρέττα μέχρι τον Κόλπο της Σύρτης.Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από δικής μας πλευράς ,και όχι τη μόνιμη επίκληση του Διεθνούς και Ευρωπαικού Δικαίου. Βρισκόμαστε σε περίοδο σαρωτικών αλλαγών στις διεθνείς σχέσεις, ενώ μετά τη 9/11 πολλά πράγματα δεν εμπίπτουν στο παροδοσιακό πλέγμα του Διεθνούς Δικαίου.(Απόδειξη οι διεθνείς και άλλες περιφερειακές επεμβάσεις που δεν ήσαν σύννομες )
Είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου της δεκαετίας του 90, γιατί η Άγκυρα θα διευρύνει τις απειλές για την Λευκωσία, μέσω της Ανατολικομεσογειακής ρεβιζιονιστικής στρατηγικής της, ενώ καθώς θα πλησιάζουμε στο 2023 (100 χρόνια από την Συνθήκη της Λωζάννης). Στην προωθημένη στρατηγική της (πέραν των τριών αεροχερσαίων επιχειρήσεων στην Βόρεια Συρία),εντάσσω (από πλευράς ναυτικού) την ανάπτυξη του Τουρκικού αεροπλανοφόρου ANADOLOU, στα τέλη του 2020/αρχές του 2021 που θα την καταστήσει NAVAL PROJECTOR OF POWER.
Από πλευράς μας θα πρέπει πλέον να δώσουμε έμφαση στην περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Κρήτης.Αυτό σημαίνει αναβάθμιση λιμενικών δυνατοτήτων-εγκαταστάσεων, ενδυνάμωση της επί χρόνια υποβαθμισμένης ιστορικής V ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ στα Χανιά, παρουσία "στοιχείων' Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (Ειδικές Δυνάμεις-ελικόπτερα κα),ενίσχυση σε αεροπορικά μέσα της 115 Πτέρυγας Μάχης στα Χανιά,ετοιμότητα δυνάμεων για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών-προστασία ενεργειακών εγκαταστάσεων, παρουσία drones για εναέρια αναγνώριση-επιτήρηση-συλλογή πληροφοριών κα. Λόγω της διμερούς συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης ενδέχεται μέσα στο 2020 να αντιμετωπίσουμε "εκπλήξεις".
Τέλος λόγω της ορατής και ασύμμετρης απειλής του μεταναστευτικού προβλήματος-το οποίο χαλαρότατα αναφέρθηκε στο Τελικό Ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο,θα πρέπει να υιοθετήσουμε σοβαρά,αξιοπρεπή και αποδοτικά μέτρα ανάσχεσης και αποτροπής των ροών.. Γιατί αυτή η απειλή θα προκαλέσει έντονα πληθυσμιακά και κοινωνικά προβλήματα ως και ενεργοποίηση επικίνδυνων τάσεων ...με απρόβλεπτες προεκτάσεις και επιπτώσεις....
*Ο Θανάσης Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου