Στις 2 Οκτωβρίου το πρωί, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν στοχοποίησε μια γέφυρα στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με έναν πύραυλο ισραηλινής κατασκευής.
Η γέφυρα, η οποία συνδέει την Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κοντά στο χωριό Asagi Sus, χτυπήθηκε από βαλλιστικό πύραυλο LORA, όπως διακρίνεται από τα πλάνα. Το ακριβές χτύπημα είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της γέφυρας.
Κατασκευασμένος από την Israel Aerospace Industries, ο LORA είναι ένας πύραυλος 600 mm με εμβέλεια 400 km. Ο πύραυλος καθοδηγείται από ένα σύστημα αδρανούς πλοήγησης που υποστηρίζεται από GPS. Το προηγμένο σύστημα καθοδήγησης ελαχιστοποιεί την πιθανότητα σφάλματος του LORA στα 10 μέτρα.
Το 2018, επιβεβαιώθηκε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν είχαν αγοράσει αριθμό πυραυλικών συστημάτων LORA από το Ισραήλ.
Αυτή ήταν πιθανώς η πρώτη επίθεση βαλλιστικών πυραύλων από την έναρξη της μάχης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 27 Σεπτεμβρίου.
Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τις Αρμενικές δυνάμεις για την εκτόξευση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων OTR-21 Tochka σε αρκετές περιπτώσεις. Ωστόσο, το Γερεβάν συνεχίζει να απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Εν τω μεταξύ, όπως έχουμε αναφέρει στο Πενταπόσταγμα, οργή και προβληματισμός επικρατεί στην Μόσχα, αφού Ισραηλινές πηγές πληροφοριών αποκάλυψαν την πτήση στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους Il-76, το οποίο έφτασε στο Αζερμπαϊτζάν από το Ισραήλ, παραδίδοντας δεκάδες drone "Harpy", τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά αρμενικών πυραύλων S-300 και συστημάτων Iskander.
Η κίνηση αφορά σχέδιο του Ισραήλ για την ανακάλυψη ικανών συστημάτων κατά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων, σαν αυτά που διαθέτει η Ρωσία στην Συρία.
Σύμφωνα με τοπικές πηγές που δεν δύναται να επιβεβαιωθούν, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έλαβε αυτά τα συστήματα δωρεάν, προκειμένου να δοκιμάσει τις δυνατότητες αντιμετώπισης των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-300 και, πιθανώς, του S-400 των Αρμενίων, εφόσον το Ερεβάν ζητήσει αυτά τα πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία.
Αυτό προϋποθέτει φυσικά την παρουσία και Ισραηλινών ειδικών οι οποίοι θα δοκιμάσουν τα ισραηλινά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα κατά ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα στο πεδίο των μαχών.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, μιλάμε για το σύστημα "Harpy", το οποίο είναι ένα μη επανδρωμένο σύστημα ειδικού σκοπού, το οποίο εφόσον χρησιμοποιηθεί μαζικά προς τον στόχο χρησιμοποιώντας ραντάρ αεροπορικής άμυνας, είναι ικανό να επιφέρει τρομερά πλήγματα.
Με εύρος πτήσης έως και 400 χιλιόμετρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ισραηλινά συστήματα θα είναι σε θέση να χτυπήσουν όλες τις περιοχές θέσης των αρμενικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ το ίδιο το Ισραήλ τοποθετεί το σύστημα Harpy ως ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση των συγκροτημάτων S-300 και S-400.
Δεν υπάρχουν επίσημα σχόλια από το Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη μεταφορά τέτοιων οπλικών συστημάτων από τον ισραηλινό στρατό, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι το Αζερμπαϊτζάν μέσα τέσσερις ημέρες έχει χάσει 7 στρατιωτικά ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, κάτι που έχει προκαλέσει προβληματισμό στο Μπακού.
Η συνεχιζόμενη μάχη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ φαίνεται πως δεν θα τελειώσει σύντομα, καθώς και οι δύο πλευρές φαίνεται να είναι απρόθυμες να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ενώ συνεχώς νέα όπλα και ξένοι παράγοντας εισέρχονται στη σύγκρουση.
1 σχόλιο:
https://topothoumeno.blogspot.com/2020/10/2021.html#more
ΚΑΟΥΡΕΣ Ο ΤΟΥΡΚΑΛΑΣ
Δημοσίευση σχολίου