Στις αγορές βγήκε η Κύπρος, επισφραγίζοντας το τέλος της οικονομικής της περιπέτειας και της οριστικής επιστροφής της στην δημοσιονομική ομαλότητα, σε συνέχεια και της εξόδου από τα δικά της μνημόνια.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο
Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η Κυπριακή Δημοκρατία άντλησε το ποσό των 850 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3%, με την έκδοση επταετούς ομολόγου.
Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, η έκδοση ομολόγων προσέλκυσε το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο που εξασφάλισε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ όλο το ποσόν θα διατεθεί για επαναγορά παλαιότερου χρέους με μεγαλύτερο επιτόκιο.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι για τον ίδιο λόγο, την επαναγορά παλαιότερου ακριβότερου δανεισμού, η έκδοση αυτή δεν συνεπάγεται δημιουργία νέου χρέους.
Συγκεκριμένα, από την έκδοση ομολόγων θα αποπληρωθεί μέρος του χρέους προς το ΔΝΤ (ύψους 288 εκ. ευρώ) με επιτόκιο 3,52%, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για επαναγορές μέρους των τριών ομολόγων: Λήξης 2019 με επιτόκιο 4,75%, λήξης 2020 με επιτόκιο 4,62% και άλλου ενός ομολόγου, λήξης επίσης το 2020, με επιτόκιο 6,50%.
Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η διαφορά στο επιτόκιο, μεταξύ του καινούργιου δανεισμού και του παλαιότερου που εξοφλείται ξεπερνά το 2%.
Γιατί δεν μπορεί ακόμη να ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές
Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα γειτονικό κράτος και κατά συντριπτική πλειοψηφία με ελληνικό πληθυσμό, βγήκε στις αγορές (αλλά και από το δικά του μνημόνια προηγουμένως), προκαλεί την απορία γιατί δεν μπορεί να πράξει το ίδιο και η Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται σήμερα, παρά την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, στο 5,57%, όταν το υψηλότερο του έτους για το ίδιο επιτόκιο βρισκόταν στο 5,80% περίπου! Η αποκλιμάκωσή του δηλαδή είναι ελάχιστη σε σχέση με τις προσδοκίες που υπήρχαν λόγω της συμφωνίας με τους εταίρους.
Δ. Χιόνης στο star.gr: Δεν συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια...
Όπως δήλωσε όμως στο star.gr ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσης Χιόνης, «η αγορά και ειδικά η αγορά ομολόγων δεν έχει ακόμη ενσωματώσει τις προσδοκίες για την ουσιαστική παρέμβαση στο χρέος της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή στο τελευταίο Eurogroup, είδαμε πολλές υποσχέσεις, πολλά αν, πολλές ανακοινώσεις και ευχές. Όμως ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ μια σαφέστατη δέσμευση και μια εξειδίκευση των μέτρων που θα επιτρέψουν στην αγορά να προεξοφλήσει ότι θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις και ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα οδηγήσουν σε βιώσιμο χρέος.
Γι’ αυτό το λόγο, δεν είδαμε μια ουσιαστική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από την επόμενη μέρα του Eurogroup. Eίναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2014 και το 2013. Πάντως δεν είναι από τα επιτόκια που επιτρέπουν σε μια οικονομία να βγει στις αγορές και να αντλήσει χρήματα. Αυτό είναι δεδομένο. Σε αντίθεση με άλλες οικονομίες όπως της Ιρλανδίας και της Κύπρου» τόνισε ο καθηγητής.
Στο ερώτημα τι έκανε η Κύπρος καλύτερα από την Ελλάδα και βγαίνει στις αγορές η απάντηση είναι ότι δεν συγκρίνουμε πορτοκάλια με μήλα!
Όπως τόνισε συγκεκριμένα ο κύριος Χιόνης «η Κύπρος δεν είχε πρόβλημα χρέους. Είχε ένα τραπεζικό πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε μέσω μνημονίων, δεν είχε πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους. Δε συγκρίνεται η ελληνική με την κυπριακή περίπτωση. Η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια γιατί είχε ουσιαστικά ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα χρέους. Στην Κύπρο δεν έγινε PSI. H Κύπρος συνέχισε να έχει τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα, δεν είχε τα προβλήματα που είχε η ελληνική οικονομία. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια!
Η Κύπρος μετά το παροδικό τραπεζικό της πρόβλημα συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία. Έχει ένα χρέος που ήταν και παραμένει βιώσιμο, γι΄αυτό μπορεί να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια και βλέπουμε και τα πολύ χαμηλά spreads. Αυτό δε συμβαίνει στην ελληνική οικονομία και αυτό θα μπορέσει να αλλάξει μετά την ουσιαστική παρέμβαση για το χρέος» επεσήμανε τέλος ο κύριος Χιόνης
Το προηγούμενο: Η ημιτελής προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά για έξοδο από τις αγορές
Η αλήθεια είναι ότι είχε επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές επί κυβέρνησης Σαμαρά, όταν στις 10 Απριλίου του 2014 η Ελλάδα προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,95%. «Οι διεθνείς αγορές εκφράζουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία» είχε δηλώσει τότε ο κ. Σαμαράς και υποστήριξε ότι «η επιτυχία του δανεισμού σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη των αγορών στο μέλλον της Ελλάδας, γιατί σε αυτό το μέλλον επενδύουν. Την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της χώρας να βγει από την κρίση, και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι πολλοί πίστευαν ως πρόσφατα».
Τα γεγονότα δεν δικαίωσαν τις αρχικές προσδοκίες όμως, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, δύο μήνες αργότερα, αλλά και λόγω της διακηρυγμένης πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ψήφιζε Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα τέλη του 2014, οπότε η Βουλή θα έπρεπε να διαλυθεί και να προκηρυχθούν εκλογές (όπως και έγινε), οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων μέχρι τον Οκτώβριο εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο τουBloomberg στις 17/10/14 όταν χαρακτήριζε «λάθος» του Α. Σαμαρά την πρόωρη έξοδο στις αγορές. Μάλιστα, το πρακτορείο ζήτησε την γνώμη τότε κορυφαίων οικονομολόγων και το 85% εξ αυτών απάντησαν ότι θεωρούσαν λανθασμένη και οικονομικά δίχως νόημα την κίνηση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Οι εξελίξεις στη συνέχεια, όταν πλέον τον Αντώνη Σαμαρά διαδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατέστησαν «άπιαστο όνειρο» ένα τέτοιο ενδεχόμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μέχρι τον Αύγουστο του 2015 η Ελλάδα ήταν με το «ένα πόδι» εκτός ευρώ, ενώ η αβεβαιότητα συνεχίσθηκε μέχρι πρόσφατα λόγω και του θρίλερ της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο Τσακαλώτος λείπει στο Λονδίνο για «επενδύσεις» Με την προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, σχετίζεται σύμφωνα με πληροφορίες τουstar.gr η αναχώρηση σήμερα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για το Λονδίνο, όπου κατά το επόμενο διήμερο θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με «εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «κατά την διάρκεια των συναντήσεων ο υπουργός θα αναφερθεί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει εισέλθει σε περίοδο ανάκαμψης διαμορφώνοντας, μετά και την συμφωνία του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, κλίμα εμπιστοσύνης για προσέλκυση και αύξηση επενδύσεων».
Ο κύριος λόγος της επίσκεψης στην βρετανική πρωτεύουσα όμως, αν και δεν δίνεται επισήμως καμία περαιτέρω διευκρίνιση, είναι ακριβώς η προετοιμασία της εξόδου στις αγορές.
Των Ισμήνης Λέντζου και Αλέξη ΔιακόπουλουΠηγή: star.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου