Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Οι Τούρκοι παρατάχθηκαν και είναι έτοιμοι να επιτεθούν στους Κούρδους στη Συρία – Ξεκινά μεγάλη φονική μάχη

Οι Τούρκοι παρατάχθηκαν και είναι έτοιμοι να επιτεθούν στους Κούρδους στη Συρία – Ξεκινά μεγάλη φονική μάχη

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ολοκλήρωσαν τις προετοιμασίες τους για να εξαπολύσουν επίθεση ενάντια στις θέσεις των Κούρδων ανταρτών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στο καντόνι της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, γράφει την Πέμπτη η τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Η Τουρκία ζητά από τους Ρώσους να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την περιοχή, που έχουν αναπτυχθεί στο πλευρό των Κούρδων, για να ξεκινήσει στη συνέχεια την επίθεσή της.
Η τουρκική Milliyet γράφει ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Τούρκων και αναφέρεται ότι ίσως η όλη διαδικασία κρατήσει έξι ημέρες.
Οι Τούρκοι υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 70 ημέρες και με την υποστήριξη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας για να καταλάβουν το κουρδικό καντόνι της Εφρίν και να εξοντώσουν την κουρδική αντίσταση.
Όλες τις προηγούμενες ημέρες οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τα χωριά στην περιοχή της Εφρίν.
Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι ο ένοπλος βραχίονας του κουρδικoύ σοσιαλιστικού κόμματος PYD, το οποίο συμμετέχει στη Σοσιαλιστική Διεθνή και μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Οι YPG είναι επίσης η κυρίως συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ενός συνασπισμού δημοκρατικών Κούρδων, Αράβων και Ασσυρίων, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Οι YPG αποκαλούνται ως οι «αξιόπιστοι εταίροι» της Δύσης στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
Στο κουρδικό καντόνι της Εφρίν, που είναι ένας κουρδικός θύλακας στη βορειοδυτική γωνία της Συρίας, εκτός από τον ντόπιο πληθυσμό έχουν καταφύγει και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από άλλες περιοχές της Συρίας.
Μια τουρκική επίθεση στην περιοχή είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέο προσφυγικό τσουνάμι και ανθρωπιστική τραγωδία.
Οι Κούρδοι σοσιαλιστές είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή γης στην Εφρίν, κάθε χωριό και κάθε πόλη από τον ισλαμιστικό στρατό του Ερντογάν, πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνει λουτρό αίματος.
Βασικός λόγος που ο Ερντογάν θέλει να καταλάβει την Εφρίν είναι γιατί η περιοχή απέχει, από τα σύνορα της Τουρκίας, μόλις 32,5 χιλιόμετρα από τις ακτές της Μεσογείου.
Ο Ερντογάν φοβάται ότι το μελλοντικό κουρδικό κράτος θα διεκδικήσει έξοδο στη Μεσόγειο, πράγμα που πιθανώς να στερήσει από την Τουρκία την περιοχή της Αντιόχειας.
Η μάχη της Εφρίν ίσως να αποδειχτεί το Βατερλό του Ερντογάν με απρόβλεπτες συνέπειες στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Δείτε τους χάρτες:



tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια: