Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

«Ανθεί» το “τράφικινγκ” οργάνων σε Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία (βίντεο)

Αποτέλεσμα εικόνας για «Ανθεί» το “τράφικινγκ” οργάνων σε Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία
Syrian refugees wait under a tent after crossing the border in Hatay province, Turkey. EPA, ISMIHAN OZGUVEN TURKEY OUT
«Ανθεί» το “τράφικινγκ” οργάνων σε Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία (βίντεο)
Μια ιδιόμορφη δημοπρασία, ένα αλλόκοτο αλισβερίσι που επιβεβαιώνει ότι το τράφινκινκ, η εμπορία ανθρώπινων οργάνων, η αγορά όχι μόνο υπάρχει αλλά αναπτύσσεται γεωγραφικά πλησιάζοντας την Ευρώπη. Αν μέχρι πρότινος οι φήμες περιορίζονταν στον φτωχό πληθυσμό της Ινδίας του Πακιστάν και της Αφρικής, τώρα αγγίζει πληθυσμούς οικείους στους Έλληνες (Σύριοι πρόσφυγες) και γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία.
Την αλήθεια επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κ. Ανδρέας Καραμπίνης.
"Το εμπόριο οργάνων από πληθυσμούς εν κινδύνω που έχουν αυτή την στιγμή ανάγκη από πόρους για να επιζήσουνε, είναι ένα φαινόμενο γνωστό την τελευταία εικοσαετία, στον ιατρικό κόσμο. Είναι μια μορφή ιατρικού τουρισμού, σε χώρες του Τρίτου κόσμου.
Τώρα τελευταία έχουμε στοιχεία ότι σε ορισμένα κράτη της Μεσογείου, κυρίως μετά την προσέλευση πολλών μεγάλων ροών προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, υπάρχει μια τάση να εμπορεύονται μερικοί εξ αυτών τα όργανα τους, κυρίως των νεφρών τους για να μπορέσουν να πληρώσουν τη διαδρομή τους και τις πρώτες μέρες επιβίωσης .Είναι μια καταδικαστέα πράξη ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας που δεν μπορεί κανένας γιατρός Ευρωπαίος αλλά και σε όλο τον κόσμο να αποδεχθεί αυτή την αισχρή πραγματικότητα”.
«Δεν είχα άλλη επιλογή»
Στην επαρχία Χατάϊ της Τουρκίας μετά από 6 χρόνια πολέμου στην Συρία, η εικόνα της φτώχειας είναι ορατή παντού . Τρία εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες ζουν πλέον στην Τουρκία και εμπόδια όπως η γλώσσα, η δυσκολία εύρεσης εργασίας και η σφράγιση των συνόρων στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει αφόρητες συνθήκες διαβίωσης και μια μιζέρια οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στο απόλυτο αδιέξοδο. Η αβεβαιότητα του αύριο για ορισμένους τους οδηγεί να αποφασίσουν να πουλήσουν ένα μέρος του σώματος τους ένα ζωτικό όργανο του εαυτού τους. Ας ζήσουν με ένα από τα δύο νεφρά φτάνει να ανοίξουν κάποιες προοπτικές, στους ίδιους ή τις οικογένειες τους.
Η Ουμομάρ πούλησε ένα νεφρό. Είναι 45 χρονών μητέρα τεσσάρων παιδιών και ήταν ανθοπώλης στην Συρία. Το 2015 σε έναν αεροπορικό βομβαρδισμό σκοτώθηκε ο άνδρας της και καταστράφηκε το μαγαζί της.
«Είναι τραγικό το ξέρω, αλλά δεν είχα επιλογή». "Ξέρω δεν έπρεπε να το κάνω και αισθάνομαι άσχημα, δεν έπρεπε να συμβεί… Είμαι τόσο θυμωμένη".  
Μετά το θάνατο του συζύγου της η Ουμομάρ δεν έχει πλέον τίποτα.. Της προτείνουν την πώληση οργάνων και αποφασίζει να συναντήσει έναν αγοραστή που γνώρισε στα κοινωνικά δίκτυα.
Αυτός ζει στην Σαουδική Αραβία, η μεταμόσχευση θα γίνει στην Άγκυρα.
Μια παράνομη εγχείρηση καθώς επίσημα η πώληση οργάνων απαγορεύεται στην Τουρκία.
Η Ουμομάρ δείχνει αναλύσεις αίματος και τεστ συμβατικότητας που έκανε πριν την εγχείρηση. Όλα φαίνονται σαν να έγιναν νόμιμα και όπως πρέπει . Ένα νεφρό μπορεί να πουληθεί 100 χιλιάδες ευρώ. Η Ουμομάρ το έκανε για να μπορέσει να φύγει ο γιός της στην Γερμανία. Ο στόχος της ήταν όταν φτάσει να ζητήσει επανένωση της οικογένειας της και να πάνε όλοι εκεί.
Αποκαλυπτικά στοιχεία
Σε πολλές μικρές πόλεις της Τουρκίας ο πληθυσμός των Σύριων προσφύγων ξεπερνά εκείνο των Τούρκων. Adana. Gaziantep, Hatay αλλά και σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Στους περισσότερους προσφυγικούς καταυλισμούς όλοι έχουν ακούσει για τη δυνατότητα μεταπώλησης νεφρών και ότι στην Τουρκία μπορεί να βρεθεί τρόπος να πραγματοποιηθεί μισονόμιμα, μισοπαράνομα… πάντως να γίνει.
Ο Ανδρέας Καραμπίνης που τον συναντήσαμε στο Ωνάσειο, δεν κρύβει την πεποίθηση του ότι το εμπόριο οργάνων βρίσκεται σε έξαρση. Άλλωστε πριν 6 μήνες στην Μαδρίτη είχε συμμετάσχει σε ημερίδα με εκπροσώπους από όλη την Ευρώπη όπου επιβεβαιώθηκε το τράφινκινκ και συγκεντρώθηκαν αποκαλυπτικά στοιχεία και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
«Το επίσημο τουρκικό κράτος δεν αποδέχεται αυτή την πραγματικότητα», μας λέει και προσθέτει:
«Έχουμε καταγγελίες πάρα πολλές στα διεθνή Φόρουμ ότι πραγματικά οι οικονομικοί μετανάστες και οι πρόσφυγες , είναι ευάλωτοι σε αυτή τη διαδικασία, Πρέπει να το ψάξουμε. Υπάρχουν πάρα πολλά sites που έχουν αυτή την στιγμή αγγελίες για να δώσει κανείς τα νεφρά του. Ξέρουμε ότι έγιναν κάποιες πειρατικές παρεμβάσεις στο Κόσοβο. Η Ελλάδα το καταγγέλλει. Η Ευρώπη το καταγγέλλει και δεν μπορούμε ως γιατροί να αποδεχθούμε αυτή την πρακτική και να την εφαρμόσουμε στη χώρα μας».
Γιώργος ΚουβαράςΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή MIgnatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια: