Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Η σιωπή των αμνών… Ενώ οι Τούρκοι ζητούν “τα πάντα όλα” στην Αθήνα κοιμούνται και ονειρεύονται



Μετάφραση Ιταλικού Κειμένου: Το 1919 η Ιταλία εκδήλωσε την διάθεση της να παραχωρήσει τη Δωδεκάνησο στη Ελλάδα, μετά από αποζημίωση για τις δαπάνες για τα Δημόσια έργα. Οι συμφωνίες μεταξύ Tittoni και Βενιζέλου (29 Ιουλίου του 1919) και Bonini και Βενιζέλο (10 Αυγούστου του 1920), δεν οδήγησαν σε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα λόγω της άρνησης της κυβέρνησης της Άγκυρας να αναγνωρίσει τη Συνθήκη των Σεβρών και τους διαδοχικούς πολέμους μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τελικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης (24 Ιουλίου του 1923) η Τουρκία αποποιήθηκε κάθε κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα υπέρ της Ιταλίας. Με τη δεύτερη Συνθήκη της Λωζάνης (6 Αυγούστου του 1924) τα νησιά τίθενται κάτω από την απόλυτη κυριαρχία της Ιταλίας.

Του Δημήτρη Διακομιχάλη

Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας κυρίου Binali Yildirim στην Ελλάδα, με τις κοινές δηλώσεις των δύο Πρωθυπουργών στο Mέγαρο Μαξίμου ανέδειξε μια μεγάλη αλήθεια:

Ότι εμείς συνεχίζουμε δυστυχώς την πολιτική των χαμηλών τόνων, ενώ οι εκάστοτε Τούρκοι αξιωματούχοι μονότονα σταθερά και διαχρονικά μέσα στο ίδιο το σπίτι μας, δημοσιοποιούν αυτά που έχουν σχεδιάσει σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας και εμείς δεν έχουμε κουράγιο να τους απαντήσουμε.

Τι μας είπε ο κύριος Γιλντιρίμ αναφορικά με τις παραβιάσεις που καθημερινά κάνουν τα τουρκικά αεροσκάφη στον Εθνικό εναέριο χώρο μας και τα πολεμικά τους πλοία στο Αιγαίο;

Κάνουμε εμείς παραβιάσεις αλλά κάνετε και εσείς.

Αυτό είναι από τα ανήκουστα και δυστυχώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός ακούγοντας αυτή την προκλητική και ψευδή θέση του Τούρκου πρωθυπουργού δεν αντέδρασε, δεν είπε κουβέντα!
Δεν ξέρω τι λέει η διπλωματική πρακτική και ευγένεια, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν μέσα στο σπίτι σου, στο μέγαρο Μαξίμου γίνεται τέτοια διαστρέβλωση της αλήθειας και εμείς δεν απαντάμε τότε κάτι δεν πάει καλά. Όταν υποστηρίζεις το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή του όπως κάνουμε εμείς μονότονα, τότε είσαι υποχρεωμένος μπροστά σε οποιοδήποτε να μην αποδεχθείς τέτοιες θέσεις και να τις αντικρούσεις με σαφήνεια μέσα από τον προβλεπόμενο διπλωματικό αυτοματισμό για να μην αφήσεις κανένα περιθώριο, σε όποιον θέλει να παίξει με τα εθνικά σου δίκαια και συμφέροντα.

Δεν έπρεπε αλήθεια ο Πρωθυπουργός της χώρας να απαντήσει δημόσια, λέγοντας στο κύριο Γιλντιρίμ ότι η θέση του όπως την διατύπωσε τον Φεβρουάριο του 2017, ότι υπάρχουν 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο, μικρές και μεγάλες που δεν έχουν ούτε ταυτότητα, ούτε καν είναι γνωστό σε ποιον ανήκουν, είναι εξωπραγματική και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάνης και με τη Συνθήκη των Παρισίων για τα Δωδεκάνησα;

Δεν έπρεπε ο κύριος Τσίπρας να πει στο συνάδελφο του ότι παράνομα η Τουρκία εξέδωσε την ΝΑΥΤΕΧ 474/2017 σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είχε αναγγείλει την πραγματοποίηση από 15-19 Μαΐου της Επιχείρησης DENIZ KURDU 2017 για “Ναυτική Συνεργασία και Κατεύθυνση Εμπορικών Πλοίων” σε όλο το μήκος και πλάτος των διεθνών υδάτων του Αιγαίου βορείως του 37ου παραλλήλου. Προφανώς η ηγεσία της γειτονικής χώρας καθ’ υπέρβαση και αυτής της ΝΑΥΤΕΧ 474/2017 που εξέδωσε το Μάιο του 2017, επιχείρησε να ελέγξει Καλύμνιους ψαράδες που το σκάφος τους έπλεε στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου, και νότια του 37ου παραλλήλου στις 15 Ιουνίου 2017.

Οι μαρτυρίες των Καλύμνιων Ψαράδων είναι συνταρακτικές αναφορικά με το επεισόδιο κατά τη διάρκεια του οποίου το σκάφος του Τουρκικού λιμενικού προσπάθησε να ελέγξει τα Καλύμνικα ψαράδικα αν είχαν ψαρέψει τόνο, το ψάρεμα του οποίου ως γνωστόν υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες λόγω ποσόστοσης.

Αυτό και αν είναι θράσος! Οι Τούρκοι οι οποίοι ενώ συμμετέχουν στον ΙCAP, ψαρεύουν ανεξέλεγκτα στο Αιγαίο τον τόνο, ξεπερνώντας κάθε όριο έννομης τάξης, χωρίς καμιά δικαιοδοσία παρανόμως προσπάθησαν να κάνουν νηοψία σε Καλύμνικα αλιευτικά. Στο κάλεσμα εκ μέρους των Καλύμνιων ψαράδων της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στην εμφάνιση της τράπηκαν σε φυγή, γιατί ιστορικά έτσι έχουν μάθει οι Τούρκοι να συμπεριφέρονται.

Με την τουρκική ΝΑΥΤΕΧ 638/17 δηλώνεται, ότι η Ελληνική ΝΑΥΤΕΧ 346/17 που εκδόθηκε την Τρίτη 2 Ιουνίου 2017 από την υδρογραφική υπηρεσία του Π.Ν και αφορά στη δέσμευση 3 περιοχών στο τρίγωνο Φούρνοι-Ικαρία-Σάμος για σχεδόν όλο το 2017 και αφορά την έναρξη επιστημονικής έρευνας από το πλοίο RV Hercules, είναι άκυρη γιατί εκδόθηκε δήθεν από αναρμόδιο σταθμό. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται αυτό που μας είπε στο Μαξίμου αδιάντροπα ο κύριος Γιλντιρίμ παρουσία του πρωθυπουργού κυρίου Αλέξη Τσίπρα: ότι κάνουμε και κάνετε παραβιάσεις και ελάτε να λύσουμε τις διαφορές μας. Ωραία ανατολίτικη πονηριά! Δημιουργούμε παράνομα το πρόβλημα το οποίο στη συνέχεια το βαφτίζουμε διαφορά στο Αιγαίο και μετά ελάτε να διευθετήσουμε τις διαφορές μας.

Επί τέλους ο πολιτικός κόσμος της χώρας και όλοι οι δημοσιογράφοι όπως αναδεικνύουν καθημερινά στις εκπομπές τους τα οικονομικά προβλήματα που έχουν πλήξει τον Ελληνικό Λαό από τα τέσσερα μνημόνια, επιβάλλεται να βάλουν σε πρώτη θέση στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου και τα Εθνικά θέματα τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο.
Κύριε Πρωθυπουργέ εάν είχατε αντιμετωπίσει στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρέποντα διπλωματικό τρόπο αλλά με καθαρή και αυστηρή γλώσσα τον κύριο Γιλντιρίμ, σίγουρα δεν θα επέτρεπε στον Υπουργό του Μουεζίνογλου μιλώντας στη Κομοτηνή στους Έλληνες Μουσουλμάνους να τους πει ֞ότι δίπλα τους υπάρχει η στήριξη του ισχυρού Τουρκικού Έθνους των 80 εκατομμυρίων֦ και ότι οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες σε μια χώρα της Ε.Ε.

Σκεφθείτε κύριε Πρωθυπουργέ εάν εσείς κάνατε επίσκεψη στον κ. Ερντογάν και του λέγατε στη κοινή συνέντευξη σας ότι παράνομα βρίσκεται ο τουρκικός στρατός κατοχής στη Κύπρο μετά την παράνομη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί (που είναι άλλωστε αλήθεια), πως θα αντιδρούσε εκείνος, και στη συνέχεια να πηγαίνατε στη Κωνσταντινούπολη και ένας υπουργός από αυτούς που θα σας συνόδευε μιλώντας στους ομογενείς της πόλης να τους έλεγε ότι το 1955 οι Έλληνες ήταν 300.000 και τώρα έχουν μείνει μόνο τρεις χιλιάδες, μετά το πογκρόμ των Τούρκων και έλεγε επίσης κάτι αντίστοιχο για τα πολύπαθα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου ή μιλούσε για την γενοκτονία των Ποντίων; Αλήθεια τι αντίδραση θα υπήρχε από τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας παρουσία σας;

Γι’ αυτό κύριε Πρωθυπουργέ πιστεύω και το έχω γράψει πολλές φορές ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή ρότας εκ μέρους της χώρας για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση καταγγέλλοντας διεθνώς την γειτονική χώρα για τις πρακτικές της, στον Ο.Η.Ε στο ΝΑΤΟ, (μας ευνοεί η χρονική συγκυρία) και πάνω από όλα στην Ε.Ε. αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχουμε.

Τα όποια σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουμε ως χώρα δεν μπορεί να είναι απαγορευτικά για να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική που θα διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Επειδή ο κύριος Γιλντιρίμ και ο κύριος Ερντογάν δεν σέβονται την συνθήκη των Παρισίων του 1947 και επειδή με την συνθήκη αυτή οι Ιταλοί μεταβίβασαν στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα με όλες τις νησίδες και τις βραχονησίδες που σκόπιμα ο κύριος Γιλντιρίμ δεν ξέρει ούτε τα ονόματα τους ούτε σε ποιον ανήκουν, κύριε Πρωθυπουργέ στη πρώτη σας συνάντηση με τον κύριο Ερντογάν ή με τον κύριο Γιλντιρίμ να τους δώσετε αυτό το ξεχωριστό χάρτη ντοκουμέντο του έτους 1936 όταν κυβερνήτης Δωδεκανήσου ήταν ο De Vecchi. Αυτός ο χάρτης καταγράφει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας αποτέλεσμα της Ιταλοτουρκικής Συμφωνίας του 1932, μαζί με τα νησιά και τις εξαρτώμενες νησίδες της Ιταλίας στο Αιγαίο, αφού προηγήθηκε η συνθήκη της Λωζάνης στις 24 Ιουλίου του 1923 και η δεύτερη Συνθήκη της Λωζάνης στις 6 Αυγούστου 1924 με βάση την οποία τα Δωδεκάνησα τέθηκαν στην απόλυτη κυριαρχία της Ιταλίας.
Κύριε Πρωθυπουργέ με βάση τα στοιχεία αυτού του ξεχωριστού χάρτη προκύπτει ότι για την περιοχή της Δωδεκανήσου εκτός από την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας γίνεται αναφορά στη συνολική επιφάνεια των κύριων νησιών στην οποία προστίθενται η επιφάνεια των νησίδων και των βραχονησίδων που εξαρτώνται από τα κύρια νησιά.

Μετάφραση Ιταλικού Κειμένου:

Το 1919 η Ιταλία εκδήλωσε την διάθεση της να παραχωρήσει τη Δωδεκάνησο στη Ελλάδα, μετά από αποζημίωση για τις δαπάνες για τα Δημόσια έργα. Οι συμφωνίες μεταξύ Tittoni και Βενιζέλου (29 Ιουλίου του 1919) και Bonini και Βενιζέλο (10 Αυγούστου του 1920), δεν οδήγησαν σε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα λόγω της άρνησης της κυβέρνησης της Άγκυρας να αναγνωρίσει τη Συνθήκη των Σεβρών και τους διαδοχικούς πολέμους μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τελικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης (24 Ιουλίου του 1923) η Τουρκία αποποιήθηκε κάθε κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα υπέρ της Ιταλίας. Με τη δεύτερη Συνθήκη της Λωζάνης (6 Αυγούστου του 1924) τα νησιά τίθενται κάτω από την απόλυτη κυριαρχία της Ιταλίας.

Όμως κύριε Πρωθυπουργέ εάν δεν προβλέπεται να συναντήσετε τον κύριο Γιλντιρίμ στο προσεχές κοντινό μέλλον, θα πρέπει να του στείλετε αυτό τον αποκαλυπτικό χάρτη για να σταματήσει να λέει αυτά τα προκλητικά και ανιστόρητα για τις νησίδες χωρίς ιδιοκτήτη και χωρίς όνομα. Είναι δε χαρακτηριστική η περίπτωση του Καστελλόριζου και των νησίδων Στρογγύλη και Άγιος Γεώργιος (Νησί της Ρω) όπως εμφανίζονται στο χάρτη που με ξεχωριστή σαφήνεια προσδιορίζονται τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών για τα οποία γίνεται τόση διαστρέβλωση της αλήθειας από τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας.

Μπροστά στον ορυμαγδό των προκλήσεων, των αμφισβητήσεων και των εχθρικών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, αυτό που δεν γίνεται για την οικονομία της χώρας να υπάρξει δηλαδή εθνική συνεννόηση , προκειμένου να φύγουμε από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων που φτωχοποίησαν τους Έλληνες και έστειλε στο εξωτερικό τα καλύτερα μυαλά της πατρίδας, επιβάλλεται εδώ και τώρα να γίνει και να υπάρξει εθνική συνεννόηση από τις πολιτικές δυνάμεις για την χάραξη Εθνικής στρατηγικής στο θέμα των Εθνικών θεμάτων γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει περιθώριο καμιάς καθυστέρησης.

Πρέπει να γίνει άμεσα σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Παυλόπουλο και τους αρχηγούς των κομμάτων για να αποφασίσει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου μέχρι ποιου σημείου είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε ακόμα τη λειτουργία του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή έτσι όπως λειτουργεί που με τα χαρακτηριστικά της σημερινής λειτουργίας του έχει μετατραπεί σε ζεστή και φιλόξενη φωλιά Τούρκων Πρακτόρων που δρουν στην Ελληνική Θράκη, τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου που ελπίζουμε να μην φθάσουν και μέχρι πάνω από την Αθήνα, για τη λύση του Κυπριακού χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις αλά καρτ, διότι τότε πράγματι θα βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο και η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής αυτή την χρονική στιγμή περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο είναι όρος Εθνικής επιβίωσης αφού βρισκόμαστε σε μια χρονική συγκυρία που όλα αλλάζουν στη γειτονιά μας και δεν μπορεί ως χώρα να βρεθούμε χωρίς εθνικό σχέδιο που πάνω απ’ όλα θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και την εδαφική μας ακεραιότητα.

* Ο Δημήτρης Διακομιχάλης είναι πολιτικός Μηχανικός και τέως δήμαρχος Καλύμνιων

Πηγή MIgnatiou

kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια: