Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Κυπριακό: Οι Τούρκοι επιμένουν να είναι «εγγυήτρια δύναμη» σε χώρα μέλος της Ε.Ε.

Κυπριακό: Οι Τούρκοι επιμένουν να είναι «εγγυήτρια δύναμη» σε χώρα μέλος της Ε.Ε.
Κυπριακό: Δεύτερη μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό η Πέμπτη και το μενού της διαπραγμάτευσης έχει δυο βασικούς σταθμούς.
Ο πρώτος είναι η συνέχιση της Διάσκεψης σε σχέση με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις (10:00 ώρα Ελλάδας/Κύπρου) και ο δεύτερος αφορά στην πρώτη ουσιαστικά συζήτηση επί ελβετικού εδάφους μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί σε σχέση με τα εκκρεμούντα ζητήματα, με πρώτο αυτό του Εδαφικού (12:00 ώρα Ελλάδας/Κύπρου).
Για «ένα βήμα παραπάνω» σε σχέση με τη Γενεύη, κάνει λόγο η κυπριακή κυβέρνηση δια στόματος του διευθυντή του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλη Σοφοκλέους.
Είναι πολύ σημαντικό ότι επιτέλους ξεκίνησε η συζήτηση για ασφάλεια και εγγυήσεις, ανέφερε.
Η εθνική γραμμή Ελληνικής Δημοκρατίας και Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί όπως και με τη διατήρηση εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο με παρεμβατικά δικαιώματα.
Η Κύπρος είναι μια χώρα μέλος της Ε.Ε. και είναι απαράδεκτο να έχει εγγυήτριες δυνάμεις με ξένα στρατεύματα στο έδαφός της.
Η Τουρκία εξήγησε στη χθεσινή πρώτη μέρα της Διάσκεψης για την Κύπρο γιατί είναι απαραίτητο για τη βιωσιμότητα «του νέου συνεταιρισμού που θα δημιουργηθεί, το σύστημα εγγυήσεων,» αναφέρει δημοσίευμα του τουρκοκυπριακού «πρακτορείου» ειδήσεων (ΤΑΚ), παραθέτοντας λεπτομέρειες για τις απόψεις που η τουρκική πλευρά κατέθεσε σχετικά με το εν λόγω κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων.
Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του «πρακτορείου» στο Κραν Μοντάνα, επικαλούμενη πληροφόρηση από Τούρκους αρμοδίους, η τουρκική πλευρά θεωρεί απαραίτητο για τις δικαιολογημένες –όπως γράφει– ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, λόγω και των όσων έζησαν στο παρελθόν, στη λύση που θα βρεθεί να υπάρχει ένα σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων.
Η Τουρκία επιμένει δηλαδή να είναι «εγγυήτρια» δύναμη σε ευρωπαϊκό έδαφος, να διατηρεί στρατεύματα σε ευρωπαϊκό έδαφος και να έχει το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η ισλαμιστική Τουρκία του Ερντογάν όλα αυτά.

Δείτε ρεπορτάζ του κυπριακού ΣΙΓΜΑ:




tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια: