Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ο Τραμπ στο Παρίσι

Image result for Ο ΤΡΑΜΠ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος 

Στο Αμβούργο θα βρεθεί σε λίγες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τη σύνοδο των G20 στις 7 και 8 Ιουλίου. Εκεί, η οικοδέσποινα Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα τον υποδεχθεί με μάλλον δυσάρεστο τρόπο.

Αν κρίνει κανείς από τις πληροφορίες που διαρρέουν από προχθές στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης η Μέρκελ θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να τοποθετηθεί στον αντίποδα των απόψεων Τραμπ σε ευρύ φάσμα ζητημάτων που ξεκινούν από την κλιματική αλλαγή και φτάνουν μέχρι τις νατοϊκές δαπάνες και τα ζητήματα ασφαλείας.

Το Βερολίνο θα επιχειρήσει έτσι να διαμορφώσει, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, την εικόνα ενός ηγετικού, εκ μέρους της Ευρώπης, συνομιλητή των ΗΠΑ του οποίου οι θέσεις βρίσκονται ουσιαστικά στον αντίποδα εκείνων της Ουάσιγκτον. Επιπλέον, θα κάνει και μία γερή βουτιά στο εκλογικό κοινό του ανταγωνιστή της στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές, του σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, πλέον, αναμένεται να βγει χαροκαμένος από τις κάλπες…

Όμως, την αμέσως επόμενη εβδομάδα, στις 14 Ιουλίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει μία επίσκεψη – έκπληξη, η πρόσκληση για την οποία υπήρξε για πολλούς ακόμα πιο μεγάλη έκπληξη: θα πάει στο Παρίσι την ημέρα των εορτασμών της εθνικής γιορτής της Γαλλίας, προσκεκλημένος του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτό είναι κάτι που επίσης δεν έχει ξαναγίνει και η σημασία του είναι τεράστια: είναι γνωστή η επιφυλακτικότητα της Γαλλίας έναντι των ΗΠΑ ήδη από τα χρόνια που ο Ντε Γκολ έβγαλε τη χώρα του από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, για να την επαναφέρει μετά από δεκαετίες ο Νικολά Σαρκοζί.

Πολλοί σήμερα δεν γνωρίζουν ότι η αντίδραση εκείνη του Ντε Γκολ ήταν η απάντηση της Γαλλίας στην επιμονή, τότε, των ΗΠΑ, να εντάξουν πλήρως και ισότιμα τη νεαρή εκείνη την εποχή Δυτική Γερμανία στις ευρωατλαντικές αμυντικές δομές: ήταν τα χρόνια που ο Ψυχρός Πόλεμος απειλούσε να γίνει θερμός στην Ευρώπη.

Το να καλείται λοιπόν ο Αμερικανός πρόεδρος στο Παρίσι να τιμήσει τη 14η Ιουλίου είναι από μόνο του μία πολύ σημαντική είδηση – ειδικά δε όταν επιστρατεύεται και η επίσημη αναφορά ότι αυτό γίνεται σε συνδυασμό με τον εορτασμό των 100 ετών από την είσοδο των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1917.

Το να αποδέχεται ο Λευκός Οίκος την πρόσκληση, ειδικά στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ισορροπίες Ευρώπης – ΗΠΑ επί Τραμπ, είναι ακόμα μεγαλύτερη είδηση.

Όμως το να γίνονται όλα αυτά μία εβδομάδα μετά την ώρα που το Βερολίνο θα εμφανιστεί συγκρουσιακά απέναντι στην αμερικανική πολιτική και μάλιστα από γερμανικού εδάφους, αυτό πια δεν είναι απλώς είδηση: είναι, πιθανότατα, η αρχή μιας νέας ισορροπίας στον ευρωατλαντικό κόσμο.

Και έρχεται σε οργανική συνέχεια με το ταξίδι αστραπή που είχε πραγματοποιήσει στη γαλλική πρωτεύουσα η Βρετανή πρωθυπουργός Μέι πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς και στον απόηχο της απόφασης Τραμπ – Μακρόν να δράσουν από κοινού στρατιωτικά στη Συρία, αν ο Ασαντ χρησιμοποιήσει εκ νέου χημικά όπλα.

Είναι προφανές, ότι στο Βερολίνο δεν έχουν ακόμα κατανοήσει τι συμβαίνει στη γεωπολιτική ισορροπία, η οποία μεταβάλλεται με ταχύτητα και παρά τη θέλησή τους...

Πηγή "Το Βήμα"
kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια: