Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Χθες, σε Παρίσι και Λονδίνο


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος 

Η συμφωνία έκλεισε: η βρετανική κυβέρνηση έχει πλέον στη διάθεσή της την απαραίτητη κοινοβουλευτική υποστήριξη για να προχωρήσει τις συζητήσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς να βρίσκεται σε καμία αδυναμία όπως πολλοί πίστεψαν ότι θα μπορούσε να συμβεί μετά από τις, όντως ατυχείς, για την κυβέρνηση εκλογές.

Πέραν αυτού, και η αντιπολίτευση δεν έχει ουσιαστικά καμία διάθεση να δημιουργήσει προβλήματα στη διαπραγμάτευση – αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό μεγάλο τμήμα του Εργατικού Κόμματος να υποστηρίξει τις κυβερνητικές θέσεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Με άλλα λόγια, οι ελπίδες πολλών ότι η πολιτική κρίση που προέκυψε θα λειτουργούσε υπονομευτικά για το Λονδίνο στη διαπραγμάτευση, όχι μόνον δεν επιβεβαιώνεται, αλλά είναι αρκετά πιθανό, τελικά, να συμβεί το ακριβώς αντίθετο…

Τώρα, Βερολίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα μιας ρεαλιστικής, συνεργατικής και εποικοδομητικής συζήτησης προκειμένου όλο αυτό να εξελιχθεί ομαλά και προς όφελος, τελικά, όλων των πλευρών. Και, φυσικά, να ξεχάσουν τα παραμύθια ότι είναι δυνατόν η πορεία του Brexit να ματαιωθεί…

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα νέο το οποίο θα προκαλέσει ανησυχία στο Βερολίνο – κι αυτό έρχεται από το Παρίσι: παρά τις μέχρι στιγμής εμφανείς αποστάσεις, σε ένα θερμό χθεσινό τηλεφώνημα οι πρόεδροι Μακρόν και Τραμπ αποφάσισαν ότι αν υπάρξουν επιθέσεις με χημικά στη Συρία θα αντιδράσουν στρατιωτικά από κοινού.
Η είδηση αυτή έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από όσο μπορεί να φαίνεται σε πρώτη ματιά και σίγουρα από όσο προσέχθηκε. Δείχνει ότι οι εξελίξεις μπορεί να είναι τέτοιες που τα επιφανειακά στερεότυπα και οι εύκολες προσεγγίσεις που καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό για τις διεθνείς ευρωατλαντικές ισορροπίες κάθε άλλο παρά αντέχουν στις εξελίξεις.

Το ίδιο ζήτημα είναι σε θέση να φέρει πολύ πιο κοντά από όσο πολλοί πιστεύουν και το Παρίσι με το Λονδίνο.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι συνεχείς και οι δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν πολλά να πουν γι αυτές με την Ουάσιγκτον – στην οποία άλλωστε, πέραν όλων των άλλων, ο πρόεδρος Τραμπ ξεπέρασε ήδη δύο πολύ σημαντικούς σκοπέλους: μετά την τελευταία νίκη του στις εκλογές για τη Γερουσία, έλαβε και τη θετική γι αυτόν απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα ζητήματα εισόδου στις ΗΠΑ σε σχέση με το διάταγμά του που είχε προκαλέσει τεράστια, μέχρι χθες, αμφισβήτηση.

Οι «βεβαιότητες» υποχωρούν.
Ερχονται εκπλήξεις…

Πηγή "Το Βήμα"

kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια: