Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΚΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ.



                                                                   

Διαβάζουμε ένα εκτενές κείμενο-απάντηση του κ. Κάραλη, γραμμένο με την ανθρώπινη λογική του 'γράμματος', συνηθισμένο φαινόμενο πλέον ειδικά στους 'υπερ-Ορθόδοξους' (δεν εξαιρώ ούτε εμάς τους υπόλοιπους σε μεγάλο βαθμό) που στην ουσία έχουμε διαποτιστεί από τον παπισμό, ανεξάρτητα αν διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας ότι τον πολεμάμε μέσω της προβολής των Ορθόδοξων θέσεων τις οποίες απλά παπαγαλίζουμε χωρίς να τις ζούμε.Γιατί ακριβώς ο παπισμός έχει ως βάση του την κατάργηση της διάκρισης Ουσίας και Ενέργειας
στον Θεό, επομένως την κατάργηση του Ησυχασμού,
αυτό δηλαδή που μας κατατρέχει και εμάς σήμερα, όπως και το κείμενο του κ. Κάραλη.

Ποια είναι η ουσία πίσω απ΄όλα αυτά που διαβάζουμε; Ο κ.Κάραλης τι κατάλαβε απ΄τον Γ.Σωφρόνιο (όπως και ο π. Διώτης); Πήρε έστω και μια μικρή γεύση από όλο το πνεύμα με το οποίο είναι διαποτισμένα λέξη προς λέξη τα λόγια του, δηλ. το πνεύμα του Ησυχασμού των Πατέρων; Της εμπειρίας του Θεού, και της θεοπτίας των αγίων;
Άγνωστα μάλλον και στους περισσότερους από εμάς, αλλά τουλάχιστον κάποιοι έχουν την επίγνωση της έλλειψής τους, και δεν καταπιάνονται με τόση βεβαιότητα να αναιρέσουν τον Γέροντα, μέσω της χρήση μια λέξης (actus purus) που έχει εξήγηση, ούτε προσπαθούν να αναιρέσουν το πνευματικό έργο της ζωής και της διδασκαλίας ενός από τους ελάχιστους πλέον ησυχαστές του αιώνα μας.
Ο κ. Κάραλης στηρίζεται σε μία λέξη (actus purus) ερμηνευμένης κατά το δοκούν, ξεκινάει από λάθος βάση, καταλήγει σε πλήθος αντικρουόμενων συμπερασμάτων, και τελικά αυτοαναιρείται.

Υποστηρίζει ότι ο Γέροντας συμφωνεί ως προς την αντίληψή του για τον Θεό με τον Ακινάτη, που ταυτίζει την Ουσία Του με την Ενέργειά Του σύμφωνα με την αριστοτελική λογική.
Μα ακριβώς πάνω σε αυτό στηρίχθηκε η Ησυχαστική Έριδα επί Αγίου Γ.Παλαμά, και ο Γ.Σωφρόνιος είναι ο ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ησυχαστής.
Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω με αυτά που διαβάζω.Προφανώς γράφονται λόγω άγνοιας από τον κ. Κάραλη, αλλά παρακαλώ, καλό θα ήταν να προσέχει καθένας τι λέει, γιατί δεν αντέχουμε άλλη σύγχυση.

Ο Ακινάτης ταυτίζει την Ουσία του Θεού με την Ενέργεια, τον Νοητό Ήλιο με τις Ακτίνες Του, τις οποίες αποκόπτει με τις θεωρίες του από τον Κόσμο, φτιάχνοντας ένα Θεό ξένο προς εμάς που δεν μπορούμε να νιώσουμε που δεν μπορουμε να έχουμε προσωπική κοινωνία μαζί Του και μέθεξη της Ζωής Του, με πλήθος κακοδοξιών στη συνέχεια όπως η κτιστή θεία Χάρη, η έννοια του βλάσφημου αντιπρόσωπου Πάπα με το Πρωτείο και το Αλάθητο, το Φιλιόκβε και όλα τα υπόλοιπα.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον Γ.Σωφρόνιο, που ΕΖΗΣΕ με τέτοιο τρόπο την Παρουσία του Θεού, την οικειοποίηση μαζί Του (περιγράφει τόσο όμορφα πως μετά από κάθε εξαντλητική προσευχή με πόνο και πολλά δάκρυα ο Άγιος Θεός περιπτύσσεται τον άνθρωπο, με τρυφερό ιλαρό τρόπο, και βιώνει ο άνθρωπος την Παράκληση του Μακαρισμου 'μακάριοι οι πενθούντες'. Τι να πρωτοπούμε για τα βιώματα όλων των Ησυχαστών της Ορθοδοξίας μας. Και όλοι εμείς κατά ένα μικρό μέρος οι Ορθόδοξοι ζούμε κατά το μικρό μέτρο μας την άπειρη αγάπη του Θεού κάθε φορά που μετανοούμε, με την αληθινή έννοια της ταπείνωσης εκ βάθους καρδίας.

Στον σχολαστικισμό της Δύσης (του Ακινάτη) ο Θεός προσεγγίζεται μόνο νοητικά (με την λογική δηλ. και όχι με τον Νου με την ορθόδοξη έννοια).
Τι να πω τώρα όταν ακούγονται αυτά τα πράγματα;
Ο Γέροντας έχει μια πορεία φοβερής πνευματικής εμβάθυνσης (και ησυχαστικού ΒΙΩΜΑΤΟΣ), ακριβώς γιατί λόγω των ακραίων γεγονότων στην Ρωσία (Εμφύλιος και Παγκόσμιος Πόλεμος ταυτόχρονα τα χρόνια μετά το 1910) και του νεαρού της ηλικίας του (20 ετών), και της απόγνωσης που τον κυρίευσε από τα εκατομμύρια των θανάτων και το γενικό χάος, παρασύρθηκε από κάποιους ανθρώπους στην ανατολική φιλοσοφία του διαλογισμού, την οποία βίωσε (ΒΙΩΣΕ όχι έμαθε θεωρητικά) στη συνέχεια ως ΘΑΝΑΤΟ, και ο Θεός του αποκαλύφθηκε στην ψυχή του ως Προσωπικός Θεός, ως Πατέρας, ως Ο ΩΝ.

Στην Ευρώπη (γύρω στα 26 του χρόνια) όταν ακόμα δεν είχε ξεκαθαρίσει μέσα του τα πράγματα (παρόλο που η παιδική του πίστη ήταν η Ορθόδοξη), μπήκε σ΄ένα παπικό ναό και μας περιγράφει πως ΒΙΩΣΕ (υπαρξιακά) την διαστροφή της παπικής αντίληψης του Θεού.
Ο Θεός τον οδήγησε σε Ορθόδοξο παππούλη, εξομολογήθηκε κοινώνησε και ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ.
Για 3 μέρες ζούσε μέσα στο άκτιστο φως. Ο Θεός συμμαρτύρησε, τον οδήγησε προσωπικά με ΒΙΩΜΑΤΑ, όχι με θεωρίες.Ο Γέροντας όσα γράφει στα βιβλία του τα έχει ζήσει.

Γράφει ο κ. Κάραλης:
Σ’ αυτό εδώ το σημείο μπορούμε να θέσουμε και τα εξής ερωτήματα στον Ακινάτη, τον π. Σωφρόνιο και σε σας κύριε Περσυνάκη: Είναι σε θέση οποιαδήποτε «κτιστά πνεύματα» να δουν τον Θεό «ως καθαρό δεδομένο»;

Του απαντάμε: Ο Γ.Σωφρόνιος αγαπητέ κ. Κάραλη με την έκφραση: το θείο Είναι υπερβαίνει οποιονδήποτε προσδιορισμό και αποκλείοντας κάθε θεογονική διαδικασία παρουσιάζεται στα κτιστά πνεύματα που το βλέπουν ως Καθαρό Δεδομένο, εννοεί ακριβώς την Αποκάλυψη στον Μωυσή, Εγώ Ειμί Ο ΩΝ. Εννοεί ακριβώς τον Υποστατικό Θεό με ΔΙΑΚΡΙΤΗ Ουσία και Ενέργεια.
Τον Προσωπικό Θεό και Πατέρα, και όχι μια αφηρημένη αριστοτελική Ουσία, ακίνητη, και ταυτισμένη με την Ενέργειά της.
Έτσι ακριβώς μπορεί να κατανοηθεί και η λέξη καθαρή Ενέργεια, που φυσικά δεν έχει την έννοια του Ακινάτη (το εξήγησα αναλυτικά). Αλλά την έννοια του Θεού Δημιουργού αεικίνητου, που δίνει Ζωή. Δημιουργεί, συντηρεί τον Κόσμο, έρχεται σε επαφή (πραγματική) με τον πιστό, και τον αγιάζει.

Για περισσότερες διευκρινίσεις ως προς το θέμα της ορολογίας υπάρχει και αυτό το άρθρο:
Γεγονὸς καὶ Σχόλιο: Ὁ Γέροντας Σωφρόνιος καί ἡ ὁρολογία του:
http://parembasis.gr/index.php/el/menu-teyxos-250/4895-2017-250-07
Ένα απόσπασμα:

«Μερικοί σημειώνουν κάποιες φράσεις τοῦ Γέροντος Σωφρονίου ἀπό τά ἔργα του πού θυμίζουν τήν σχολαστική θεολογία τοῦ Θωμᾶ τοῦ Ἀκινάτη καί νομίζουν ὅτι ὁ Γέροντας Σωφρόνιος ἀκολουθεῖ τήν δική του παράδοση.
Ὅμως, ἄν διαβάση κανείς προσεκτικά τήν διδασκαλία τοῦ Γέροντος Σωφρονίου, θά διαπιστώση ὅτι ἄν καί σέ μερικά σημεῖα χρησιμοποιῆ μιά δυτική ὁρολογία, ὅμως τό νόημά της εἶναι τελείως διαφορετικό...
..ὁ ἴδιος κάνει ἀμέσως τήν παρατήρηση:«Παρότι χρησιμοποιοῦνται ἐδῶ οἱ ὅροι τοῦ Θωμᾶ τοῦ Ἀκινάτη, ὁ ἀναγνώστης μπορεῖ ἀμέσως νά διακρίνει πῶς ἡ σειρά τῆς σκέψεως καί οἱ ἀντιλήψεις μας διαφέρουν ἀπό ἐκεῖνες, πού συναντοῦμε στήν Θωμιστική θεολογία...
Ὁ Γέροντας Σωφρόνιος βίωσε τά ἄκτιστα-ἄρρητα ρήματα, τήν ἐμπειρική θεολογία καί ἐξέφρασε αὐτήν τήν ἐμπειρία μέ τά ἴδια κτιστά νοήματα τῶν Προφητῶν, τῶν Ἀποστόλων καί τῶν Πατέρων, ἀλλά σέ μερικά σημεῖα χρησιμοποίησε διαφορετικά κτιστά ρήματα, προκειμένου νά ἀντιμετωπίση τίς αἱρέσεις τῆς ἐποχῆς μας. Ἐνήργησε ὡς ἕνας Πατέρας τῆς Ἐκκλησίας.
Αὐτήν τήν ὁμολογία μπορῶ νά δώσω γιά τόν Γέροντα Σωφρόνιο.»
Στη δεύτερη απάντηση ο κ. Κάραλης αναρωτιέται αν τελικά μπορούν (τα βιβλία του Γέροντα) να διαβαστούν από ορθοδόξους χωρίς τον κίνδυνο να πέσουν σε αίρεση.

Αγαπητέ κ. Κάραλη, η ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ Αίρεση, είναι η κατάργηση του Ησυχασμού. Αυτό που έγινε και στην Ελλάδα με το οργανωσιακό και ζηλωτικό πνεύμα, με τις 2 όψεις του ίδιου νομίσματος, τον οικουμενισμό (αποστασία και εκκοσμίκευση νεο-Ορθοδόξων), και τον λεγόμενο αντι-οικουμενισμό της πρόσληψης του 'γράμματος' των πραγμάτων, (της έλλειψης ησυχαστικού βιώματος) που όπως φαίνεται απ΄τα γραπτά σας, διαποτίζει και εσάς όπως και πολλούς από εμάς, και είναι ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΠΑΠΙΚΟ.
Ο παπισμός κατάργησε την άμεση κοινωνία με τον Θεό, νέκρωσε τον Θεό (ο Θεός ΠΕΘΑΝΕ στην Δύση) και στη θέση του έβαλε τον νομικισμό, μια 'ηθική θεωρία βελτίωσης'. Δεν είναι αυτό ο Θεός.Δυστυχώς όμως αυτό ακριβώς το νομικό πνεύμα διέπει τα γραπτά σας όταν μιλάτε για 'επιστημονικούς όρους', και όχι για ΒΙΩΜΑ.
Σε ΑΙΡΕΣΗ (επί της ουσίας της λέξης) κινδυνεύουμε να πέσουμε από την τύφλωση του γράμματος του ζηλωτισμού, ΚΑΙ ΟΧΙ από τον ησυχασμό των αγίων Γερόντων, τον αυθεντικό Χριστιανισμό του βιώματος των αγίων [και όχι της δικής μας 'λογικής' οδού (του παπισμού)], που βρίσκεται στο 99% των λόγων τους, ανεξάρτητα αν στο υπόλοιπο 1% μπορεί να υπάρχουν κάποια δυσνόητα σημεία ή και αδόκιμοι όροι οι οποίοι όμως επεξηγούνται αλλού, ή ακόμα και κάποια λάθη της ζωής τους. Μόνο ο Θεός είναι Τέλειος. Δεν μπορούμε όμως να συκοφαντούμε με τόση ευκολία.
Αυτό δείχνει και ΑΓΝΟΙΑ του συνολικού έργου και της διδασκαλίας τους επομένως αποσπασματικό ξεφύλλισμα και επιπολαιότητα.

Γράφει ο κ. Κάραλης:
Όπως θα καταλάβατε λοιπόν η Άκτιστη Ενέργεια του Ακτίστου Θεού δεν καθίσταται γνωστή με διανοητική διαδικασία όπως φαντάζεται ο π. Σωφρόνιος.(!)

Nομίζω δεν χρειάζεται να απαντήσω. Μάλλον χρειάζεται να διαβάσει ο κ. Κάραλης τα βιβλία του για να δει τι 'φαντάζεται' ο Γέροντας.

Όσον αφορά την 'μία υπόσταση του Θεού στην Π.Διαθήκη', ο Γέροντας αναφέρεται στην αντίληψη των Εβραίων, και στην απόρροια της, που είναι ο νομικισμός (του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ).
Αντιγράφω το σχετικό απόσπασμα για να το καταλάβουμε από την αρχή του βιβλίου Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΖΩΗ ΜΟΥ:

«Το αίνιγμα του ΕΓΩ ΕΙΜΙ
Όταν εμείς οι υιοί της Καινής Διαθήκης μελετούμε την Π.Διαθήκη παρατηρούμε ότι ο Θεός προσπάθησε να δώσει ν΄αντιληφθούν οι προγενέστεροι ότι αυτό το ΕΓΩ ΕΙΜΙ είναι Μία Ύπαρξη αλλά συγχρόνως 3 Πρόσωπα.Όταν ο Θεός μιλούσε για τον Εαυτό Του, χρησιμοποιούσε το ΗΜΕΙΣ.
Ακόμα πιο εμφανής έγινε στον Αβραάμ όταν του εμφανίστηκαν 3 'άνθρωποι' αλλά απευθύνθηκε σε αυτούς σαν να ήταν Ένας. (...)
Η γνώση του Προσωπικού Θεού δημιουργεί έναν προσωπικό χαρακτήρα.
Στις καρδιές μας επιβεβαιώνεται η πείρα του Προσωπικού Θεού (...)
Η Εκκλησία αντιμετώπισε την ανεπάρκεια της γλώσσας, επιστράτευσε ακόμα και αρνητικούς τύπους διδάσκοντάς μας να θεωρούμε την Αγία Τριάδα χωρίς να συγχέουμε τα Πρόσωπα και χωρίς να διαιρούμε την Τριάδα... Η θεωρία (του Θεού) είναι υπόθεση όχι λεκτικών τύπων αλλά ζωντανής πείρας...
Το Άγιο Πνεύμα μας εισάγει (στις Εντολές του Θεού) στην θεία Αγάπη και όχι μόνο ζούμε αυτή την Αγάπη του Θεού, αλλά αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι αν ο Θεός ο Πρώτος και ο Έσχατος ήταν Μονο-Υπόστατος (δηλ. Ένα Πρόσωπο), δεν θα μπορούσε να ισχύει το, Ο Θεός αγάπη εστί.
Η αντίληψη του Εβραϊκού λαού (ως προς την αποκάλυψης ΕΓΩ ΕΙΜΙ προς τον Μωυσή), ως Ενός μονο-υπόστατου Θεού, έφερε τον Νόμο. [Επίσης ο 'θεός' του Κορανίου δεν γνωρίζει την αγάπη.]
(...)
Μέσα στην Ζωή της Αγίας Τριάδας, κάθε Πρόσωπο είναι Φορέας της πληρότητας του Θείου Όντος.
Και επομένως Ίσο με την Τριάδα σαν σύνολο.Το σύνολο του Θείου Όντος είναι Μονάδα αιώνια.»

Για να προλάβω τυχόν παρανοήσεις του κειμένου του Γέροντα να συμπληρώσω ότι φυσικά δεν εννοεί ότι η ενότητα των 3 Προσώπων οφείλεται ΜΟΝΟ στην αγάπη μεταξύ τους όπως πρεσβεύει ο Οικουμενισμός, αλλά φυσικά στην Κοινή Ουσία, στην Ταυτότητα του Είναι, όπως έχουν και τα μέλη του Σώματος του Κυρίου, της Εκκλησίας-Νύμφης Του, που είναι καινή κτίση και 'σάρκα εκ της σαρκός' του Νέου Αδάμ.


Να προσθέσουμε ακόμα κάτι σημαντικό, ότι λίγα από τα βιβλία του γράφτηκαν ολοκληρωμένα όπως «Ο Άγιος Σιλουανός» και το «Οψόμεθα τον Θεόν καθώς εστί».
Τα περισσότερα είναι από πρόχειρες σελίδες με σημειώσεις που βρέθηκαν μετά τον θάνατό του και ταξινομήθηκαν όπως ήταν δυνατόν για να μπορέσουν να εκδοθούν.
Επιπλέον έχουν γραφτεί σε άλλη γλώσσα (ρώσικα ή γαλλικά) και έχουν μεταφραστεί, επομένως υπάρχει και η πιθανή ασάφεια λόγω της χρήσης ξένης ορολογίας.Το τελικό νόημα όμως από το σύνολο είναι τόσο ξεκάθαρο, ώστε δεν δικαιολογούνται όλα αυτά, και εξηγούνται είτε με την άγνοια, είτε με την κακή πρόθεση.

Και κάτι τελευταίο. Με κάποιους όρους όπως π.χ. «καθαρό Δεδομένο» προσπαθεί να αναιρέσει κυρίως το Απρόσωπο του βουδισμού και του γνωστικισμού της Νέας Εποχής, της ρευστότητας και της βλάσφημης ιδέας ότι ο άνθρωπος στην ρίζα της φύσης του είναι θεϊκός, και οδεύει στην αυτοθέωση.
Στο κεφάλαιο για την «υποστατική αρχή» λέει ξεκάθαρα ότι είμαστε «μη ον» και ότι η υπόσταση και το πρόσωπο πραγματώνεται «εν τω Χριστώ» και μόνο.
Γράφει στην σελ. 134 στο βιβλίο «Το μυστήριο της πνευματικής ζωής»:
«Στην παρούσα δεδομένη πραγματικότητα δεν είμαστε ακόμη πραγματοποιημένα πρόσωπα.Γινόμαστε πρόσωπα μόνο μετά την πραγμάτωση της δυνατότητας εκείνης που ως «καθαρή δυνατότητα» δημιουργείται εξαρχής από τον Θεό. Στην τελική πραγμάτωσή του το ανθρώπινο πρόσωπο οφείλει να «ενεργοποιηθεί» ως το τέλος «εν Χριστώ», συνεπώς να καταστεί «καθαρή ενέργεια»...»
Βλέπουμε ότι ο όρος αναφέρεται στην «ενεργοποίηση» μιας δυνατότητας, δηλ. στην πραγμάτωση του σκοπού για τον οποίο ζούμε, που είναι η Σωτηρία.
Έτσι εξηγείται και ο τρόπος που μιλά για τον Θεό, αναφέροντας τον όρο, θέλοντας να πει ότι δεν έχει ο Θεός καμία σχέση μ' εμάς, και να κάνει τον απαραίτητο διαχωρισμό μεταξύ κτιστού και Ακτίστου που δεν έχει η ανατολική φιλοσοφία της Νέας Εποχής, και οι θεωρίες της αυτοθέωσης με τις οποίες κατακλυζόμαστε σήμερα. Ακόμα και ο Καζαντζάκης υποστήριζε ότι το «Θείο» εξελίσσεται.

Επίσης στην σελ.143 του ίδιου βιβλίου γράφει κατηγορηματικά για το βλάσφημο Φιλιόκβε, αναφέροντας ότι οι παπικοί θεωρούν ότι η Ουσία είναι υπεράνω των Προσώπων [άρα αναγνωρίζουν την υπεροχή του απρόσωπου (υπερπροσωπικού) γενικού] ακόμα και αν δεν φτάνουν στα όρια του βουδισμού. Μιλά για «βλάσφημο Φιλιόκβε», και την απόρροιά του το «βλάσφημο Πρωτείο», γράφοντας μάλιστα ότι ακόμα και αν όλοι οι Ορθόδοξοι το δέχονταν ΣΥΝΟΔΙΚΩΣ δεν θα μπορούσε ποτέ ο ίδιος να το δεχτεί.
Λοιπόν αντί κάποιοι να ψειρίζουν λέξεις με την μέθοδο της αποσπασματικής και αλλοιωμένης πρόσληψης, θα έπρεπε να δουν το σύνολο της διδασκαλίας του που είναι πάνω στα χνάρια των ασκητών και των αγίων.


Ανώνυμος

Περί ακτίστων ενεργειών. Γρ. Παλαμάς.

5. Δεν λέγουμε λοιπόν δια τούτο ταυτόν την θεία ουσία και ενέργεια, επειδή είναι εντελώς εν το υπό εκατέρου σημαινόμενο, αλλά δια το ότι πλην του ότι έχουν τον ίδιον λόγον, όπως ελέχθη, έχουν και το υπερφυώς μόνιμο και αχώριστο της ενεργείας, πράγμα το όποιον βεβαίως είναι ίδιον μόνον του Θεού· διότι μόνον αυτός κατ’ απόρρητο τρόπον είναι παντοτινά ενεργής αναλλοιώτως. (Δεν λέγομε λοιπόν αυτές το ίδιον) όχι διότι η ενέργεια δεν προέρχεται από την ουσία, αλλά διότι ο Θεός, έχοντας τα πάντα συγκεντρωμένα και ενιαία, ενεργεί έκα­στον τούτων αμερίστως, και συνεστραμμένος ων εις εαυτόν πάντοτε και μη εγκαταλείπων ποτέ εαυτόν, δια τής προ­όδου εις έκαστον υποσημαίνεται μόνον αυτός και μάλιστα όλος, ως αμέριστος εις μεριστά.

Εάν δε επιστήμη και voυς είναι το ίδιον -μολονότι (ο νους) υπάρχει προηγουμέ­νως δυνάμει και έπειτα προχωρεί εις τα ενεργεία και ωσάν να έχει επίκτητο το φρονείν βεβαίως και αληθώς- πόσον μάλλον τούτο συμβαίνει επί του Θεού, παρά τω οποίω δεν υπάρχει τίποτε νεώτερο, αφού καθόλου δεν επιγίνεται και απογίνεται σε αυτόν τίποτε.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έκανε λάστιχο τους Ιερούς Κανόνες και την διδασκαλία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.Αυτό είναι απαράδεκτο!

amethystos είπε...

Ποιός, ο Σωφρόνιος; Ο Αγιος Χρυσόστομος δέν τούς έκανε; Εσύ ζείς μέ τούς κανόνες στό χέρι;

Ανώνυμος είπε...

4.35 Άξιο κατηγορίας είναι μόνο η ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ προκλητική καταπάτηση, ή/και όταν γίνεται με σκοπό την εξυπηρέτηση σκοπών όπως για να γκρεμίζονται τα νοητά όρια της Ορθοδοξίας (που βλέπουμε σήμερα).Οι Κανόνες γενικά, έχουν την έννοια των συνόρων.
Η Εκκλησία όμως ως Σώμα Χριστού, ως πνεύμα και ζωή, δεν είναι γέννημα Κανόνων.Δεν σημαίνει ότι τηρώντας τους Κανόνες ανήκεις κιόλας στο Σώμα του Κυρίου. Τους Κανόνες της εποχής τηρούσαν και οι Φαρισαίοι.. Η Εκκλησία είναι κάτι άλλο, και το είπε ο Κύριος ξεκάθαρα με την παραβολή των 10 Παρθένων.Το λάδι στο αγγείο των φρονίμων που εισέρχονται στην Βασιλεία είναι το Άγιο Πνεύμα (όπως γράφει και στους Ψαλμούς, 'έχρισες εν Ελαίω την κεφαλήν μου').

Λοιπόν επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι η μικρή ομάδα ανθρώπων με πνευματικό τον άγιο Γέροντα, ξεκίνησε από το μηδέν μια αδελφότητα, (όχι αυθαίρετα, αλλά με άδεια του Πατριαρχείου), και λόγω του ΑΔΥΝΑΤΟΥ της μετακίνησής του, και λόγω της έσχατης ένδειας, έμειναν στο ίδιο μέρος, ΑΛΛΑ σε διαφορετικά κτήρια.
Δεν τίθεται θέμα σκανδαλισμού, γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήταν ήδη μαζί εργαζόμενοι στο μικρό γηροκομείο στην Γαλλία, και ήταν 2-3 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΕΣ με κάποιους νεότερους Μοναχούς.
Είπαμε ήδη ΚΑΙ για την περίπτωση του Αγίου Λουκά και το κατ΄οίκον 'μοναστήρι΄του.
Αυτό έγινε λόγω ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, και όχι για να περιφρονηθεί ή να καταπατηθεί κάτι.
Επιπλέον επαναλαμβάνω ότι ο Γέροντας δεν ήθελε να πάει στην Αγγλία (ήθελε να γυρίσει στο Άγιο Όρος), αλλά πιέστηκε από τα πνευματικά του παιδιά, για να υπάρξει μια Ορθόδοξη μαρτυρία και στην Ευρώπη. Μετά από μεγάλες προσπάθειες και πολλή προσευχή δημιουργήθηκε το δεύτερο κτήριο.

Από κει και μετά, εφόσον ο ζηλωτισμός ψάχνει αφορμές για να ακυρώνει συνολικά ανθρώπους, και για να τους αποδίδει με κακεντρέχεια κακά κίνητρα, καλό θα ήταν να διαχωριστεί εντελώς η Μονή Έσσεξ και ως προς τις κοινές Θείες Λειτουργίες ή τράπεζες (ως προς την διαμονή είναι ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΕΝΗ).
Επίσης να πω ότι για την μετέπειτα κατάσταση του Αγίου όρους ή άλλων Μοναστηριών (Αγγλίας, Αριζόνας κτλ.. και για το που θα φτάσουν κάποτε αυτά, δεν φέρουν ευθύνη οι παλιοί Γέροντές τους, αλλά η τωρινή καλή ή κακή πορεία του καθενός.

Να πω ακόμα ότι ο Άγιος Πορφύριος με την αγιοπνευματική σοφία του (γιατί κοσμικά ήταν αγράμματος), χρησιμοποιούσε κατά περίπτωση τους Ι.Κ., βάζοντας πάνω απ΄όλα τον ΆΝΘΡΩΠΟ, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Κυρίου ότι το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο.
Ποτέ δεν τήρησε τα (αυστηρά) επιτίμια όταν έβλεπε αληθινή μετάνοια και συντριβή, σύμφωνα και τον λόγο του Απ. Παύλου ότι δεν πρέπει να καταποθεί ο άνθρωπος υπό της λύπης (δείτε και τον αντίστοιχο Λόγο του Αγίου Χρυσοστόμου στην Επ. προς Κορινθίους).
Οι Κανόνες δεν πρέπει να γίνονται ΘΗΛΙΑ στο λαιμό των Χριστιανών, αλλά να χρησιμοποιούνται με σκοπό το πνευματικό καλό και την ωφέλεια.
Ο Κύριος για να τους βγάλει απ΄τη νοοτροπία του γράμματος που αποκτείνει, τους είπε να δουν τι έκανε ο Δαβίδ και οι σύντροφοί του όταν μπήκαν στα Άγια και έφαγαν τους άρτους της προθέσεως, για τους οποίους ήταν συγχωρημένο να φανε ΜΟΝΟ οι ιερείς, επειδή ΠΕΙΝΑΣΑΝ!
Διαβάστε προσεκτικά την επ΄προς Εβραίους.
Ο Κύριος μας έχει δώσει πευματική ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ, και πνευματική 'εξουσία'.
Λοιπόν ἔχομεν θυσιαστήριον ἐξ οὗ φαγεῖν οὐκ ἔχουσιν ἐξουσίαν οἱ τῇ σκηνῇ λατρεύοντες·
Με πνευματικό τρόπο μας είπε να πορευτούμε, κατά περίπτωση, μέσα στην απίστευτη πολυπλοκότητα των γεγονότων. Δεν μας έχει δώσει έτοιμες συνταγές. Δεν θα είχε αξία.
Αρκεί μέσα από όσα κάνουμε να βγαίνει πνευματικό καλό.
Και κάτι τελευταίο, χωρίς παρεξήγηση. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι ο Κύριος επέτρεψε να παρεξηγηθούν άγιοι Γέροντες (τον Αγιο Πορφύριο τον είπαν μάγο), για να μην δώσει το άγιο τους κυσί. Γιατί όταν κάποιος είναι κακοπροαίρετος, και εύκολος στην κατάκριση, δεν αξίζει να του δοθεί και η αλήθεια των πραγμάτων. Μακάρι να μην συμβεί σε κανένα. Μακάρι όλοι να εκλέξουμε (συνειδητά), την αγαθή καρδιά και προαίρεση και τη δίκαιη κρίση που είναι συνυφασμένη με την διάκριση.

amethystos είπε...

Χριστιανοί οι οποίοι δέν αγαπούν τό Αγιον Ορος τί σόι χριστιανοί είναι; Αυτή τήν στιγμή έχουμε δύο εκκλησίες Η μία εχει στήν κεφαλή της τόν Κύριο καί η άλλη τό Πηδάλιο. Είμαστε ήδη στήν καρδιά τού χάους. Τό πικρό συμπέρασμα από τίς σύγχρονες αγιομαχίες καί τούς αγιομάχους, παράλληλες μέ τίς περιθωριακές οδομαχίες, είναι ότι στερούνται νοήσεως. Απλώς δέν καταλαβαίνουν. Εχασαν τόν θησαυρό τους καί δέν τούς καίγεται καρφί. Αυτή είναι η μοίρα τών χριστιανών. Νά διώκονται καί νά συκοφαντούνται από χριστιανούς.

Ανώνυμος είπε...

Nα διορθώσω τη φράση «τα άγια τοις κυσί», και να ζητήσω την επιείκεια για τυχόν λάθη λόγω βιασύνης, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για περισσότερα..

Δεν πιστεύω ότι όλοι όσοι καταλαμβάνονται από ζηλωτισμό είναι κακεντρεχείς, εκτός απο κάποιους που κάνουν μπαμ με τις συκοφαντίες σε προσωπικό επίπεδο ακόμα και αγίων.
Υπάρχει και η στέρηση νοήσεως με την έννοια ότι βλέπουν τα πράγματα επιφανειακά και στους «τύπους» τους.
Όμως και αυτό έχει πνευματική διάσταση. Ο χριστιανός πρέπει να έχει σοφία και διάκριση, (όπως και πίστη και ελπίδα).Άσοφος αδιάκριτος ολιγόπιστος και διαταραγμένος είναι ο «ψυχικός» άνθρωπος, που έχει σαρκικό φρόνημα.
Δυστυχώς όσα ζούμε σήμερα τρέφονται εξίσου και εκ δεξιών και εξ αριστερών.



Ανώνυμος είπε...

Ο Κύριος και οι Άγιοι δεν παραμένουν στα εξωτερικά, αλλά μιλούν για τις κινήσεις της καρδιάς.Αυτό δεν είναι απλά ανώτερο αλλά και διαφορετικό..Είναι άλλος τρόπος ύπαρξης.
Ο Άγιος Σιλουανός έφερνε ως σημείο την πλήρωση της καρδιάς με Πνεύμα Άγιο. Με τις Άκτιστες Ενέργειες του Θεού. Αυτή η αίσθηση της Θείας Χάρης οδηγεί ασφαλώς τον άνθρωπο σε ότι κάνει, ενώ η εγκατάλειψή της και το μαρτύριο (λόγω της προηγούμενης βίωσης που χάθηκε) του δείχνει ότι είναι σε λάθος δρόμο.
Πρέπει να 'εκπαιδευτούμε' ως προς αυτό.. Να 'ακούμε' μέσα στο πνεύμα μας τον Κύριο.
Ο Άγιος Νικόδημος στον 'Αόρατο Πόλεμο' μας διδάσκει πως να ξεχωρίζουμε τις δαιμονικές εισηγήσεις και ενέργειες από την αίσθηση που αφήνουν στην ψυχή.

Σήμερα έχουν αρχίσει πάλι οι ασφυκτικές πιέσεις για 'αποτείχιση' λόγω του Ουκρανικού. Μάλιστα από ανθρώπους που υποτίθεται ότι το άφηναν ως τώρα στην κρίση του καθενός.
Αυτό σημαίνει αποκοπή απ' τους υπόλοιπους και τα Μυστήρια 'επ΄αόριστον', για να μην 'μαγαριστούν' από τους Ουκρανούς.
Πολλοί άνθρωποι είναι σήμερα με όσα συμβαίνουν μέσα σε φόβο και σκανδαλισμό, μέσα σε θυμό και έλλειψη εμπιστοσύνης προς όλους. Και ήταν επόμενο εφόσον ζούμε την σταδιακή διάλυση των πάντων.
Όμως αγαπητοί φίλοι, γι΄αυτό ο Κύριος και οι Άγιοι μας μίλησαν για φοβερές μέρες, για ένα μεγάλο πειρασμό που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε οι άνθρωποι των εσχάτων ημερών.
Η Εκκλησία βάλλεται με λύσσα από παντού. Οι πιστοί πρέπει να είναι στο 'ταμείο' της καρδιάς τους αδιάλειπτα προσευχόμενοι. Είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνουν σε κατάσταση όπου θα μπορεί το πνεύμα τους να 'εισπράττει' από τις διάφορες καταστάσεις από ποιο πνεύμα εμφορούνται.
Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αλλιώς. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με την ανθρώπινη λογική του προτεσταντικού γράμματος.
Όλοι οι άγιοι του τελευταίου αιώνα, παρέμειναν ψυχικά ενωμένοι με τους υπόλοιπους πιστούς, ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΙ σε αόρατο σταυρό, κλαίγοντας στα πόδια του Κυρίου για όλους (και για τους διώκτες). Βλέπουμε και τον Γ. Εφραίμ και τον Γ. Γαβριήλ. Δεν απομονώθηκε κανείς ούτε έφτιαξε κάποια ομάδα διαχωρισμένων, μη 'μολυσμένων', η οποία σαν κατάσταση δημιουργεί και υπερηφάνεια αλλά και διχόνοια. Και όχι μόνο ορατή με αποτέλεσμα να διαιρείται το Σώμα του Κυρίου σε φατρίες και να αποδυναμώνεται, αλλά κυρίως ψυχική.
Δημιουργείται ακόμα και περιφρόνηση και μένος των μεν απέναντι στους δε, γιατί τους θεωρούν υπεύθυνους που δεν αντιδρούν. Χωρίς όμως να σκεφτούν την τεράστια ευθύνη όσων έγιναν το 'φόβητρο' για τους άλλους, το παράδειγμα προς αποφυγή με την αδιακρισία τους το μίσος και την κατάκριση.
Πιστεύω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να προσκολληθούμε με νύχια και με δόντια στον Κύριο. Τα όπλα μας είναι πρώτα και κύρια πνευματικά. Το βλέπουμε π.χ. όταν λέμε την Παράκληση της Παναγίας μας, που φεύγει αμέσως οποιαδήποτε αρνητική αίσθηση απ΄την ψυχή όπως ο φόβος και η θλίψη. Γιατί μπαίνει μπροστά και διώχνει Εκείνη τους δαίμονες.
Η δύναμη κρούσης μας είναι η Θεία Χάρη που πρέπει να έχουμε πλούσια. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο αυτή η κατάσταση.
Δεν θα μπορέσουμε ειλικρινά να καταλάβουμε τις πολύπλοκες παγίδες των δαιμόνων.
Με τις ανθρώπινες αλληλοδιαμάχες για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο, δεν βγήκε ποτέ τίποτα. Γιατί να βγει τώρα; Ποιος μας είπε ότι το μυαλό μας έχει αυτή τη δυνατότητα, να μπορεί να ξεχωρίσει τα βάθη των καταστάσεων, και τις λεπτές ενέργειες των δαιμόνων, απλά επειδή διαβάσαμε την εκκλησιαστική Ιστορία και την Δογματική;
Αν δεν προπορεύευαι στη ζωή μας ο Κύριος, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βουλιάξουμε.
Και αυτό το βούλιαγμα συμβαίνει σε προσωπικό επίπεδο, ανεξάρτητα απ΄το τι πιστεύει ο άνθρωπος, ή αν αυτοϊκανοποιείται για κάποια πράγματα που κάνει ή για το που ανήκει.

Ανώνυμος είπε...

Συμπληρωματικά στο σχ. 8.43 π.μ.
Δεν βάζουμε στην πρώτη θέση τις άκτιστες Ενέργειες, αλλά το Πρόσωπο του Κυρίου.Η αίσθηση της Θείας Χάρης όμως είναι το σημάδι της εγγύτητας της Παρουσίας Του στην καρδιά μας και της «επιβεβαίωσης» ότι είμαστε σε κατάσταση να «θεωρούμε» σωστά.
Ο Άγιος Παϊσιος έλεγε ότι «δεν υπάρχουν» καλοί και κακοί, «σωστοί» και «λάθος», αλλά ότι ο άνθρωπος είναι ένα δοχείο είτε γεμάτο από την Θεία Χάρη είτε άδειο. Αυτό φυσικά δεν είναι μόνιμο, αλλά χρειάζεται αγώνα. Όλα τα κάνει ο Κύριος με τη δική μας συνέργεια.

amethystos είπε...

Ο Ρωμανίδης υπήρξε ο μεγάλος υπεύθυνος τής προτεραιότητος τών ακτίστων ενεργειών τού θεού, εις βάρος τής ενσαρκώσεως τού Κυρίου. Ολοι όσοι μεγαλώνουν καί ωριμάζουν πνευματικά μέ τούς Δασκάλους τού Αγίου Ορους έχουν αποφύγει τήν καταστροφική σύγχιση. Η εποχή μας είναι επικίνδυνα ολισθηρή. Ο Θεός Βοηθός.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά,ο άγιος Σωφρόνιος!Πότε ο Χρυσόστομος έκανε λάστιχο του Ιερούς Κανόνες,πλάκα μας κάνεις;Τους Κανόνες τους έχω στο πιάτο και μ'αρέσουν.Οι απαντήσεις της κυρίας ανωνυμίδου είναι ΦΑΙΔΡΟΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ,αλλά αν δεν απαντήσει ο Κάραλης θα απαντήσω εγώ.Άκους εκεί!Δεν μπορούσε λέει να μετακινηθεί και έκανε λάστιχο τους Ιερούς Κανόνες και τους Πατέρες της Εκκλησίας.Αυτό το αίσχος το έκαναν μόδα οι Οικουμενιστές!Και ο Αρχοντώνης γι'αυτό θέλει να γκρεμίσει τους Κανόνες,για να φέρει την μόδα.Ο ιστολόγος δεν πιστεύει στους Κανόνες,πιστεύει μόνο στον Κύριο!Οι Κανόνες λέει ότι είναι απαράδεκτοι.Τον σκανδάλισαν τα σχόλια του Αγίου Νικοδήμου!Ίδιο πνεύμα με τον Βαρθολομαίο.Αντίχριστο!

amethystos είπε...

Μείναμε αποσβολωμένοι μέ τήν επιχειρηματολογία. Φίλε ο άνθρωπος γεννιέται μαλάκας. Μόνο ο Κύριος θεραπεύει πάσαν μαλακίαν. Ο Κάραλης έμαθε στήν ζωή του ότι υπάεχει η νόσος. ένεκεν τής επιστήμης. Στήν μαλακία δέν έφτασε ακόμη η εμπειρία του. Δέν τήν θεραπεύει η επιστήμη δυστυχώς φίλε.. Σήμερα στήν Ελλάδα έχει χαρακτηριστικά πανδημίας.

Μαρία Π. είπε...

3.43 Αγαπητέ συν-άνθρωπε, κατ΄αρχάς να πω σχετικά με το περίεργο υπονοούμενο 'περί ανωνυμίας' ότι δεν υπάρχει ούτε φόβος ούτε άλλο κίνητρο απ΄ την μεριά μου για μην γράφω επώνυμα, γιατί έτσι κι αλλιώς γνωρίζω, ότι όλοι γνωρίζουμε ποιος γράφει.Και πάντα απαντώ απλά και φυσικά όταν μου απευθύνονται με το όνομά μου (ενώ το σχόλιο μου δεν έχει όνομα), ακριβώς γιατί είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι ο ένας αναγνωρίζει τον άλλο. Ο μόνος λόγος λοιπόν της 'υποτιθέμενης ανωνυμίας' είναι αν θέλεις να στο πω καθαρά τα ΑΘΕΜΙΤΑ υπονοούμενα που έχουν αφήσει κάποιοι άνθρωποι λόγω της διαφωνίας μου μαζί τους, για επιδίωξη υποτιθέμενης ΠΡΟΒΟΛΗΣ. Λες και δεν έχουμε άλλα προβλήματα στη ζωή μας.Γι αυτό το λόγο από τότε που άρχισαν αυτά, έχω ουσιαστικά αποτραβηχτεί, και μιλάω μόνο σε κάποιες περιπτώσεις και 'άνώνυμα' (γνωρίζοντας όμως ότι όλοι με 'αναγνωρίζουν'), χωρίς να σχετίζεται αυτό με ΔΕΙΛΙΑ όπως αφήνεις ίσως να εννοηθεί.

Λοιπόν, σχετικά τώρα με την ουσία, παρακαλώ ηρέμησε λίγο, βγες από το παλαιοημερολογίτικο σκοτάδι της διαστρεβλωμένης πραγματικότητας, και δες απλά και ανθρώπινα με βάση την κοινή λογική τα πράγματα.

Η Μονή Έσσεξ δεν είναι ΜΙΑ, αλλά ΔΥΟ Μονές, μία ανδρική Μονή και μία γυναικεία Μονή.
Επομένως μιλάμε για ΔΙΠΛΗ (που ούτε και αυτός ο όρος δεν είναι ακριβής γιατί είναι άλλες οι εγκαταστάσεις) και όχι ΜΙΚΤΗ.
Η λέξη ΜΙΚΤΗ παραπέμπει σε ΚΟΙΝΟΒΙΟ ανδρών-γυναικών, που ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.

Δείτε εδώ για το Μοναστήρι:
http://monastiria.gr/moni-timiou-prodromou-essex-agglia/
http://iconandlight.wordpress.com/2018/01/08/21123/

Αν τώρα οι αντιρρήσεις εστιάζονται στην κοινή Θεία Λειτουργία ή στις κοινές τράπεζες και με πλήθος επισκεπτών, ειλικρινά πρέπει να είναι κανείς πολύ καχύποπτος ίσως και πονηρός για να σκεφτεί ότι η ώρα της Θείας Λειτουργίας 'λειτουργεί' ως 'συνύπαρξη 'αλλου είδους' (με τον σκανδαλισμό που αυτή περιέχει).
Όλα τα Μοναστήρια απ΄ότι ξέρω είναι 'ανοιχτά' σε όλο τον κόσμο. Π.χ. στην ανδρική Μονή Κουδουμά πηγαίνουν όλο τον Δεκαπενταύγουστο πολλοί άνθρωποι, άνδρες-γυναίκες όλων των ηλικιών, μένουν εκεί, κοιμούνται στα κελιά και εκκλησιάζονται και τρώνε μαζί με τους Μοναχούς.
Επίσης στα γυναικεία Μοναστήρια πηγαίνουν ελεύθερα όσοι θέλουν για εκκλησιασμό, όπως πηγαίνει και ιερέας ή ιερομόναχος για την Θεία Λειτουργία, ίσως και με άλλους, και κάθεται μετά για ένα καφέ ή φαγητό.
Μόνο στο Άγιο όρος δεν επιτρέπεται να μπουν γυναίκες, και φυσικά το σεβόμαστε απόλυτα.
Λοιπόν όλες αυτές οι φαντασίες (μάλλον φαντασιώσεις) διάφορων κακόβουλων για την Μονή Έσσεξ, είναι καθαρή δαιμονική ενέργεια. Ο Απ. Παύλος μας λέει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε αυτές τις ενέργειες (δεν αγνοούμε τα διανοήματα των δαιμόνων).

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στον σχετικό Λόγο του αναφερόταν στην ΣΥΜΒΙΩΣΗ και στον πιθανό σκανδαλισμό, και ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ με βάση το μη υψηλό πνευματικό επίπεδο όλων μας, όσον αφορά επαναλαμβάνω την ΣΥΜΒΙΩΣΗ με όλη τη σημασία της λέξης.
Ο άγιος Γέροντας Σωφρόνιος ΤΟ ΤΗΡΗΣΕ, δημιουργώντας ΧΩΡΙΣΤΗ γυναικεία Μονή.

Το ψηλό πνευματικό επίπεδο του Απ. Παύλου, η πνευματική ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ των τελείων που έχουν απαλλαγεί από πάθη, λέει και αυτό:

εἰ ἄλλοις οὐκ εἰμὶ ἀπόστολος, ἀλλά γε ὑμῖν εἰμι· ἡ γὰρ σφραγὶς τῆς ἐμῆς ἀποστολῆς ὑμεῖς ἐστε ἐν Κυρίῳ.
ἡ ἐμὴ ἀπολογία τοῖς ἐμὲ ἀνακρίνουσιν αὕτη ἐστί.
Μὴ οὐκ ἔχομεν ἐξουσίαν φαγεῖν καὶ πιεῖν;

μὴ οὐκ ἔχομεν ἐξουσίαν ἀδελφὴν γυναῖκα περιάγειν, ὡς καὶ οἱ λοιποὶ ἀπόστολοι καὶ οἱ ἀδελφοὶ τοῦ Κυρίου καὶ Κηφᾶς;

Επίσης τον Κύριο και τους Μαθητές, διακονούσαν γυναίκες που πήγαιναν μαζί τους στα διάφορα μέρη.

Σε αυτό το πνευματικό επίπεδο των 'παιδιών εν Κυρίω' αλλά ταυτόχρονα των ΩΡΙΜΩΝ ως προς την τελειότητα (νήπιοι ως προς την κακία, τέλειοι ως προς τας φρένας), αναφερόμαστε εδώ, και όχι γιατί δεν πιστεύουμε στους Κανόνες όπως λέτε.
Καμία σχέση αυτά που λέτε με αυτά που γράφονται.
Ή όντως δεν καταλαβαίνετε, ή εσκεμμένα συκοφαντείτε.

amethystos είπε...

Το ψηλό πνευματικό επίπεδο του Απ. Παύλου, η πνευματική ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ των τελείων που έχουν απαλλαγεί από πάθη, λέει και αυτό:

εἰ ἄλλοις οὐκ εἰμὶ ἀπόστολος, ἀλλά γε ὑμῖν εἰμι· ἡ γὰρ σφραγὶς τῆς ἐμῆς ἀποστολῆς ὑμεῖς ἐστε ἐν Κυρίῳ.
ἡ ἐμὴ ἀπολογία τοῖς ἐμὲ ἀνακρίνουσιν αὕτη ἐστί.
Μὴ οὐκ ἔχομεν ἐξουσίαν φαγεῖν καὶ πιεῖν;

μὴ οὐκ ἔχομεν ἐξουσίαν ἀδελφὴν γυναῖκα περιάγειν, ὡς καὶ οἱ λοιποὶ ἀπόστολοι καὶ οἱ ἀδελφοὶ τοῦ Κυρίου καὶ Κηφᾶς;

Επίσης τον Κύριο και τους Μαθητές, διακονούσαν γυναίκες που πήγαιναν μαζί τους στα διάφορα μέρη.

Πολύ σημαντική επισήμανση. Ευχαριστούμε.

Μαρία Π. είπε...

Kαι εγώ θέλω να ευχαριστήσω πολύ για τη δυνατότητα που μου δόθηκε (και μου δίνεται) εδώ, να μιλήσω σε διάφορες περιπτώσεις που αλλού ήταν αδύνατον.
Όπως επίσης και για όσα έμαθα σχετικά με την διδασκαλία των Πατέρων, ξεκινώντας να διαβάζω πριν από 4-5 χρόνια σε μια φάση της ζωής μου που δεν είχα ξεκαθαρίσει πολλά θέματα και δεν είχα καμιά τέτοιου είδους βοήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Παπαδάκη,
δεν γνωρίζεις τους Ιερούς Κανόνες και γι'αυτό γράφεις αυτά τα φαιδρά!
Γράφει ο Άγιος Νικόδημος(στην ερμηνεία που κάνει στον ΜΖ' Ι.Κ. της ΣΤ'Οικ.Συνόδου):"Διορίζει ο παρών Κανών,ότι μήτε γυνή απλώς,να κοιμάται την νύκτα εις Μοναστήριον των ανδρών Μοναχών,μήτε ανήρ απλώς,να κοιμάται αμοιβαίως εις Μοναστήριον γυναικών Μοναστριών.Δι'ότι οι χριστιανοί απλώς πρέπει να μη προξενούσι κανένα σκάνδαλον και υποψίαν εις τους άλλους,αλλά να διαπερνώσι την ζωήν αυτών εύσχημον και ευάρεστον εις τον Κύριον,πολλώ δέ μάλλον πρέπει να φυλάττωνται από τούτο οι Μοναχοί• το δέ να κομώνται γυναίκες εις Μοναστήριον Μοναχών,και αντιστόφως άνδρες εις τα των Μοναστριών,τούτο και εις τον εαυτόν τους προξενεί σκάνδαλον,με το να ανάπτη το έμφυτον της επιθυμίας ΠΥΡ εις εκείνους και εις εκείνας,και εις τους άλλους ακόμη,με το να παρακινή αυτούς εις υποψίας ατόπους περί αυτών.Όποιος δέ ήθελε κάμει τούτο,να ΑΦΟΡΙΖΕΤΑΙ,είται Κληρικός είναι είτε λαϊκός"!
Τι λέει εδώ ο Κανόνας;Ότι,αν η Μαρία κοιμηθεί σε αντρικό Μοναστήρι ή ο amethystos σε γυναικείο,τότε και δυο είναι δυνάμει αφορισμένοι!Φυσικά ο amethystos κάνει λάστιχο τον Κανόνα και κοιμάται στην γυναικεία Μονή του Έσσεξ,αλλά θα τον κάψει σαν λάστιχο ο Χριστός όταν τον δικάσει.Εσύ όμως,κυρία μου,γιατί κοιμάσαι σε ανδρικά Μοναστήρια;Θα μας πεις "δεν γνώριζα τον Κανόνα"!Αν δεν γνωρίζεις τους Κανόνες,μην γράφεις μπαρούφες απαντήσεις στον εκλεκτό Κάραλη.Φυσικά αυτός ο Κανόνας δεν έχει σχέση με τις δυο Μονές του Έσσεξ,όπως με αφέλεια γράφει ο Ι-διώτης(idiot) ψευδοκληρικός του Βαρθολομαίου,αλλά έχει σχέση ο Κ' Ιερός Κανών της Ζ' Οικ.Συνόδου.Γράφει ο Άγιος Νικόδημος(στην ερμηνεία που κάνει στον Κ'Κανόνα της Ζ'Οικ.Συνόδου):"...Ας μη κοιμάται Μοναχός εις Μοναστήριον γυναικών,ΜΗΤΕ ΑΣ ΣΥΝΤΡΩΓΗ με Μοναχήν...(αυτά τα λέει και ο Μέγας Βασίλειος,αλλά ο άγιος Σωφρόνιος λέει τα δικά του τα φαιδρά του)!!
Που είσαι Κάραλη να μας διασκεδάσεις με τα ωραία σου!

Υ.Γ. Την μαλακία της γυναίκας την γιατρεύει ένας άντρας,τη δέ μαλακία του άντρα την γιατρεύει μια γυναίκα,αλλά των Μοναχών μόνο η ξηροφαγία!

amethystos είπε...

Eλα ρέ μαλάκα. Σέ χρησιμοποιούμε γιά τελευταία φορά γιά νά μήν ξεχνιέται η χαμέρπεια τών αποτειχισμένων. Δέν έχεις πάει ποτέ σέ Μοναστήρι γι' αυτό βγάζεις γλώσσα. Fuck off.