1. Σήμερα, τώρα - Κάνε την ακόλουθη άσκηση. Βεβαιώσου πως κάθεσαι άνετα!...
Νιώσε πως υπάρχεις... Με ένα σώμα... Με τα ρούχα που φοράς... Πάνω στο κάθισμα... Με τον αέρα στο πρόσωπο, στα χέρια...
Είναι ο ίδιος αέρας που αναπνέεις με τα δυο ρουθούνια... Εξέρχεται και εισέρχεται...
Κοίτα ό,τι είναι μπροστά σου δίχως να ψάχνεις, δίχως επιθυμία... Η ματιά σου ας αναπαύεται πάνω σε κάποιο, οποιοδήποτε αντικείμενο...
Άκουε τους ήχους γύρω δίχως να ψάχνεις, δίχως προσπάθεια...
Κλείσε τα μάτια και πρόσεχε τις κινήσεις στον νου σου, τις εντυπώσεις που σχηματίζονται: όλα έρχονται και φεύγουν, ήχοι, κινήσεις, σκέψεις, αισθήματα, συγκινήσεις...
Έχε επίγνωση δίχως προσπάθεια, δίχως επιθυμία...
Μην αλλάξεις τίποτα. Έχε επίγνωση...
Όταν ησυχάσει ο νους, αφέσου στη γαλήνη, μείνε σ’ αυτήν...
Μη θες να καταλάβεις τίποτα ή να ελέγχεις. Έχε επίγνωση μόνο, δίχως προσπάθεια, δίχως ερωτήσεις ή απαντήσεις, δίχως επιθυμία...
Μην αλλάξεις τίποτα. Έχε επίγνωση... Για λίγο ακόμα...
----------------------------------------------------------------------------
2. Είναι πολύ απλή άσκηση, να χαλαρώσεις, να ησυχάσει ο νους. Μα χρειάζεται εξάσκηση πρωί και νωρίς το βράδυ. Θα αλλάξει τη ζωή σου.
Αν εμπειραθείς κάποια γαλήνη, βλέπεις πως είναι ανακουφιστική και ζωοδόχος.
Η γαλήνη είναι η πιο άφθονη κατάσταση ευτυχίας στο σύμπαν. Ήταν εδώ προτού γεννηθούμε. Θα είναι εδώ μετά την αποδήμησή μας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζουμε, νομίζουν (κι εμείς) πως τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις που βουίζουν μέσα στο κεφάλι μας όλη μέρα είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Μα μπορούμε να θυμηθούμε μια εποχή, που δεν ήμασταν έτσι, όταν ήμασταν μικρά παιδιά.
3. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, λίγοι αυτοί, που γνωρίζουν και λένε πως η φύση μας είναι μια γαλήνη που δεν παύει παρά την ακατάπαυστη κίνηση στο περιβάλλον ή στο σώμα μας με τον αέρα και το αίμα. Λένε πως ο υλικός κόσμος στον οποίο ζούμε είναι το πολύ το ένα τέταρτο της αληθινής ύπαρξης, ενός αθέατου, αληθινού σύμπαντος. Λένε πως ο χώρος και ο χρόνος δεν υπάρχουν: είναι προϊόντα και περιορισμοί του νου μας.
Δύσκολα ακούγονται, δύσκολα κατανοούνται. Χρειάζεται θάρρος να πεις αυτά τα πράγματα, τόσο αντίθετα με την εμπειρία των αισθήσεων και του νου μας και των θετικών επιστημών. Χρειάζεται θάρρος να τα ακούσεις ή διαβάσεις και να τα προσυλλογιστείς. Διότι μοιάζουν παράξενα, σχεδόν παρανοϊκά!
Ο νους μας, ο εγωισμός μας, είναι η δυσκολία, η πλάνη που πρέπει να διαπεράσουμε, να ξεπεράσουμε.
Σίγουρα θα μάθουμε πολύ περισσότερα για το σύμπαν, για το περιβάλλον μας, για όλες τις απόψεις της υλικής μας ζωής.
Γιατί εγώ, εδώ; Από πού; Μετά πού;
4. Η ερώτηση παραμένει όσα κι αν έχουμε μάθει. Οι αισθήσεις μας είναι στραμμένες προς τα έξω στο περιβάλλον, στον υλικό κόσμο. Το ίδιο και οι επιστήμες με τις υπέροχες πληροφορίες και τις θεωρίες τους.
Μα τα ερωτήματα παραμένουν ανικανοποίητα.
Κι εδώ υπεισέρχεται η γαλήνη. Που είναι πριν και μετά.
Όλοι και όλες τη γνωρίζουμε, αν μη τι άλλο, στο βαθύ ύπνο όπου δεν υπάρχει κίνηση, ήχος ή θέαμα και τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις σβήνουν. Είναι το σκοτάδι ευλογίας όπου δεν γνωρίζουμε τίποτα, δεν επιθυμούμε τίποτα, δεν κάνουμε τίποτα. Δεν υπάρχουμε καν – όπως συνήθως. Υπάρχουμε αλλά με άλλο σχεδόν άγνωστο τρόπο.
Είναι γαλήνη μιας σκοτεινής ανυπαρξίας που φωτίζει την αληθινή ύπαρξη που δεν έχει όρια και περιορισμούς, λόγια και κινήσεις.
Στη γαλήνη δεν υπάρχουν επιθυμίες και αναζητήσεις, δεν υπάρχουν ερωτήσεις και απαντήσεις, δεν υπάρχουν αρέσκειες και απέχθειες.
Μόνο το θαύμα μιας ύπαρξης άγνωστης σε μια ακαθόριστη ανυπαρξία.
Η γαλήνη είναι η πραγματικότητα· όλα τα άλλα που λέμε ‘ζωή’ δεν είναι.
Μην την εξετάζεις. Δεν αναλύεται, δεν διαιρείται. Δεν έχει αιτία, διότι δεν είναι αποτέλεσμα.
Υπάρχει πριν την επιθυμία, πριν αποκτήσεις νου κι ενσαρκωθείς στον κόσμο.
Υπάρχει μετά αφού σώμα και νους κι επιθυμία κι εσύ διαλυθείς και συγχωνευθείς σε κείνη. Και, όπως λένε μερικοί, ξαναρχίζεις μετά ενσαρκωμένο πλάσμα στον υλικό κόσμο.
Είναι πριν, είναι καθ’ όλη τη διάρκεια, είναι μετά, είναι πάντοτε.
67. Ψυχολογία: Το θαύμα της γαλήνης του νου | Βίγλα (Watch) (vigla.gr)
ΣΤΗ ΣΙΓΗ ΤΟΥ ΝΟΥ ΤΟΥ ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ. Η ΓΙΟΓΚΑ. ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΗΣΥΧΟ ΘΑΝΑΤΟ, ΜΙΑ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ. Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΜΙΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΨΕΥΤΟΑΝΑΤΟΛΙΤΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΠΛΕΟΝ. ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΩΣΦΟΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ, ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΑΘΗΤΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΤΥΘΕΙ ΕΝΔΥΜΑ ΦΩΤΟΣ.
4 σχόλια:
Αυτός δεν είναι που σε άλλο άρθρο του, το οποίο αναδημοσιεύσατε, έλεγε ότι «μετά από μακρόχρονη μελέτη και ενδελεχή έρευνα βρήκε πως [η Ορθόδοξη Θεολογία] πρόκειται για μία παράλογη, αφύσικη θεολογία και μία γενική νοοτροπία που δεν συνάδει με την πραγματικότητα του κόσμου και του ανθρώπου»; Τώρα τι μας λέγει; Ότι ο μηδενισμός με το φανταχτερό περιτύλιγμα της κενολογίας του είναι το νόημα της ύπαρξης του ανθρώπου; Απλά γελοίος.
Αυτός είναι καί δυστυχώς μάς αποκαλύπτει τήν απόλυτη κυριαρχία τού αριστερισμού από τόν ινδουιστικό μηδενισμό. Πρώτη η Ρωσία καί οι δορυφόροι της υιοθέτησε τίς ανατολίτικες δοξασίες.Η Μπλαβάτσκι, σάν τό μεγαλύτερο παράδειγμα, ήταν Ρωσικής καταγωγής. Ο αρχαίος Γνωστικισμός ήταν παιδικός μπρός στήν ύπουλη διείσδυση τής Γιόγκα.
Αυτό που με εκπλήσσει με αυτά τα άτομα είναι η θεμελιώδης αντίφαση των απόψεων τους: από τη μία πλευρά, κατηγορούν τον Χριστιανισμό ότι εναντιώνεται στη θέληση του ανθρώπου για ζωή, για δύναμη κ.τ.λ., αλλά ταυτόχρονα λατρεύουν τον θάνατο, το τίποτα, το μηδέν. Πώς είναι δυνατόν η εγκοσμιολατρία να συνδυάζεται με τον μηδενισμό; Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο παράφρων Λιαντίνης.
Πολύ ωραίο φίλε. Πολύ ωραίο. Η ανίχνευση τής αντιφάσεως διαφοροποιεί τήν λογική τού λόγου- όπως τήν χρησιμοποιεί καί ο Κύριος μέ τούς Φαρισαίους- από τήν σκέψη, η οποία δέχεται τήν αντίφαση.
Δημοσίευση σχολίου