Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Άγιος Κοσμάς Αιτωλός

Και έτσι ο Απόστολος των σκλάβων ως ένας άλλος απόστολος Παύλος αρχίζει τις περιοδείες του αφήνοντας την Ησυχία και τον Ησυχασμό του Άθωνα για να επανευαγγελίσει και να επανελληνίσει το δούλο Γένος. Κουβαλά μέσα του και πάνω του όλη την αγωνία της Εκκλησίας και του Αγίου Όρους! Ένα διαρκή σταυρό!

Γνωρίζει, απόλυτα, ότι χωρίς χωρίς την χριστιανική πίστη δεν υπάρχει ελληνισμός και Γένος. Είναι από μόνος του μια Φιλική Εταιρεία και κάτι πέραν αυτής! Μια Φιλική Εταιρεία της πίστης και των γραμμάτων! Είναι συνάμα και ένας νέος άγιος των ελληνικών γραμμάτων και θα πρέπει να τον τιμούμε συνεχώς και μ’ αυτήν του την ιδιότητα.

Ο νεομάρτυρας, άγιος Κοσμάς χαριτωμένος και χαρισματούχος ήτοι και οσιομάρτυρας διέθετε και το προφητικό χάρισμα ως ένα από τα χαρίσματα που τον στόλιζαν και τον εκόσμησε η άσκησή του στο Περιβόλι της Παναγίας.

Αναρωτιέμαι πόση επίδραση άσκησε επάνω του και στον χαριτωμένο λόγο του η πανέμορφη εικόνα της Γλυκοφιλούσας της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, της Μονής της Μετανοίας του!

Σ’ αυτό το γλυκύτατο αηδόνι και τέκνο της Παναγίας που συγχρόνως είδε και έζησε μέσα του το ποθούμενο και το ανήγγειλε, όπως και ποικίλα άλλα. Όχι, βεβαίως, προς εντυπωσιασμό αλλά για να παρηγορήσει το Ρωμαίικο.

Άγιος Κοσμάς Αιτωλός.

Αλλά τον χαριτωμένο και χαρισματούχο αυτό άγιο Aγιορείτη τον αγάπησαν ακόμη και Τούρκοι!

Άλλωστε, ο λόγος του είναι ένας συνεχές κήρυγμα αγάπης! Πρόκειται για μια πληθωρική προσωπικότητα η οποία κρυβόταν μέσα στον «απλό» της λόγο ο οποίος όπως αναφέραμε θαυματουργούσε, και, βεβαίως, αλλοίωνε καλώς τις αλλοτριωμένες ψυχές των Ελλήνων!

Και γι’ αυτό οι εμπερίστατες και εξαγριωμένες ψυχές των σκλάβων μετά την καλή αλλοίωση που δέχονταν από τον αγιορείτη Γέροντα έσπευδαν και αυτές να κάνουν υπακοή στον χαριτωμένο του λόγο. Υποσχόμενοι να βοηθήσουν την φτωχολογιά και να φτιάξουν σχολειά για τα παιδιά τους!

Κάπως, έτσι, άρχισε το γένος να κοιτά ψηλά, να στερεώνεται στην γη του και να ετοιμάζεται με τον καλύτερο τρόπο για την απελευθέρωσή του.

Έμενε ένα πράγμα για να αποδώσει το έργο αυτό. Και αυτό ήλθε στις 24 Αυγούστου 1779 με το Μαρτύριο του Νεομάρτυρα-Ιερομάρτυρα αλλά και Οσιομάρτυρα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Το αίμα του πότισε και στερέωσε το έργο του!

Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός αναδείχθηκε σε Γέροντα, Σχολάρχη και Καθηγούμενο του δούλου Γένους! Μια ιδιαίτερα χαριτωμένη, πληθωρική αγία προσωπικότητα που η πραγματική της ταπείνωσή έκρυβε και ακόμη κρύβει όλο της το μεγαλείο!

Το μεταλλείο και χρυσορυχείο των ποικίλων αρετών που κοσμήθηκε από το απόλυτο δόσιμό της στον Θεό, την Εκκλησία και την Αγιορειτική παράδοση!

Είμαστε σίγουροι, πως και από ψηλά συνεχίζει να φεγκοβολεί και να μας αλλοιώνει ακόμη, υποδόρια, ίσως, αλλά εμφαντικά τόσο το γένος των Ελλήνων και των Χριστιανών όσο και κάθε καλοπροαίρετου!

Να έχουμε την ευχή του!

Να μας σκεπάζει με την περισσή γλυκύτητα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας, που φρόντισε να ιστορήσει και στην καρδιά του, και έτσι να την προσφέρει και σε μας με τον λόγο, την αγωνία και την αγάπη του!

Τον ευχαριστούμε!

Χρόνια πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: