Μια έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών προειδοποιεί ότι η προσφυγική κρίση στο Αφγανιστάν το 2021 θα μπορούσε να κάνει την προσφυγική κρίση του 2015 να μοιάζει με μια «γεωπολιτική βόλτα στο πάρκο» συγκριτικά.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι έως και 3 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να βρουν το δρόμο τους προς την Ευρώπη μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.
Ο ανώτερος συνεργάτης του CSIS Erol Yayboke επαναλαμβάνει αυτούς τους αριθμούς, προβάλλοντας ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Αφγανών, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε περίπου 2,6 εκατομμύρια παγκοσμίως, θα μπορούσε εύκολα να διπλασιαστεί μόνο τα επόμενα δύο χρόνια.
«Αν οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους δεν ανταποκριθούν επαρκώς σε αυτήν την επόμενη μεγάλη προσφυγική κρίση, εκατομμύρια εκτοπισμένοι Αφγανοί το 2021 θα μπορούσαν να κάνουν τη μεταναστευτική κρίση του 2015 να μοιάζει με μια γεωπολιτική βόλτα στο πάρκο», αναφέρει η έκθεση.
Σημειώνοντας ότι η μεταναστευτική κρίση του 2015 είδε πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο να φθάνουν στην Ευρώπη από πολλές διαφορετικές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ο Yayboke προειδοποιεί ότι ο αριθμός των Αφγανών που κατευθύνονται δυτικά αυτή τη φορά «θα μπορούσε να προσπεράσει ακόμη και αυτά τα τεράστια μεγέθη».
Το πού θα καταλήξουν οι «πρόσφυγες», οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στην πραγματικότητα οικονομικοί μετανάστες, παραμένει το μεγαλύτερο ερώτημα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει όρεξη να τους δεχτούμε ούτε στην Ευρώπη ούτε στις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη στην Καμπούλ, παρά το ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ενίσχυαν τα σύνορά τους από το 2015, «ούτε τα άρματα μάχης» δεν μπορούν να σταματήσουν την επερχόμενη εισροή εάν οι αριθμοί είναι αρκετά μεγάλοι.
Όταν ρωτήθηκαν αν θα προτιμούσαν να εγκατασταθούν σε κοντινότερες χώρες με παρόμοιες κουλτούρες, όπως η Σαουδική Αραβία, οι μετανάστες ξεκαθάρισαν ότι θα προτιμούσαν να κάνουν το πολύ μεγαλύτερο ταξίδι σε ευρωπαϊκούς παραδείσους κοινωνικής πρόνοιας όπως η Γερμανία.
«Περίπου 4,5 εκατομμύρια Βιετναμέζοι εκτοπίστηκαν μετά την πτώση της Σαϊγκόν το 1975, πολλοί από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ και τώρα κατέχουν επιχειρήσεις, κατέχουν δημόσια αξιώματα και χρησιμεύουν ως βάσεις της διασποράς των κοινοτήτων που τους υποδέχθηκαν πριν από δεκαετίες», γράφει ο Yayboke.
«Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τους Αφγανούς, αν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να δουν πώς η σημερινή πρόκληση θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία του αύριο» καταλήγει…
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ ΛΑΟΙ. ΟΙ ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου