Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: “Oρθόδοξοι και καθολικοί προσπαθούν να ανακτήσουν την ενότητα μέσα από την από κοινού μετάληψη”.

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη συνάντηση με τα μέλη του Πανουκρανικού Συμβουλίου των Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων. Φωτογραφία: λογαριασμός facebook του Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου Βιτάλιϊ Κριβίτσκιϊ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη συνάντηση με τα μέλη του Πανουκρανικού Συμβουλίου των Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων. Φωτογραφία: λογαριασμός facebook του Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου Βιτάλιϊ Κριβίτσκιϊ

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στη συνάντηση με το Πανουκρανικό Συμβούλιο των Εκκλησιών, μίλησε για τη σημασία του διαχριστιανικού και διαθρησκευτικού διαλόγου στο σύγχρονο κόσμο.

Όπως ενημερώνει η υπηρεσία τύπου της Ουκρανικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί προσπαθούν να ανακτήσουν την ενότητα μέσα από την από κοινού μετάληψη. Σε αυτό αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Πανουκρανικό Συμβούλιο των Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων (ΠΣΕκΘΟ), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Αυγούστου, στο Κίεβο, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Φαναρίου.

Όπως τόνισε, καθώς τα μέλη του ΠΣΕκΘΟ συμβολίζουν την ελπίδα της Ουκρανίας, ο Πατριάρχης έθεσε το θέμα του διαχριστιανικού και διαθρησκευτικού διαλόγου στο σύγχρονο κόσμο.

Ο Πατριάρχης υποστήριξε: «Ο διάλογος είναι μέσο, με το οποίο καλούμαστε να λύνουμε τις διαφορές μας, να συμπράττουμε στην ανοχή, να παλεύουμε ενάντια στην προκατάληψη και τη μισαλλοδοξία, να κτίζουμε την ειρήνη και την ομόνοια, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία. Είναι το σημάδι της ελπίδας, ότι, παρά τα αίσχη του 20ου αιώνα, την πιο σκληρή εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας, η δική μας αντίληψη του διαλόγου γίνεται όλο και πιο σημαντικό εργαλείο για να κτίσουμε τις γέφυρες για τη συμφιλίωση. Αυτή η κίνηση της σύγκλισης και της συμφιλίωσης στον κόσμο μας ρητά επιβεβαιώνεται από την προσέγγιση των χριστιανών στον οικουμενικό διάλογο».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Οικουμενικού Πατριάρχη, από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα, πολλές οικουμενιστικές και άλλες σχέσεις που συνενώνουν τους χριστιανούς, βεβαιώνουν την κοινή επιθυμία, πρώτα από όλα της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, να ανακτήσουν την ενότητα στην από κοινού μετάληψη.

«Πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη και την πειθώ του αληθινού διαλόγου, στο οποίο δεν υπάρχουν ηττημένοι» - συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Όπως τόνισε ο Βιτάλιϊ Κριβίτσκιϊ, μέλος του ΠΣΕκΘΟ και επίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, στη διάρκεια της συνάντησης με τον επικεφαλής του Φαναρίου, η λέξη «διάλογος» επαναλαμβανόταν πιο συχνά από όλα.

Επίσης, η ιστοσελίδα της «Ένωσης Ορθόδοξων Δημοσιογράφων» αναφέρει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χάρισε στον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το εγκόλπιο με την υπογραφή του. Ο τελευταίος θεώρησε ότι το δώρο είναι η αναγνώριση της επισκοπικής υπόστασης όλης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ruΑναστασία Νταβίντοβα ΕΟΔ - Ενωση Ορθοδοξων Δημοσιογραφων 25/8/2021

ΑΚΤΙΝΕΣ: Πατριάρχης Βαρθολομαίος: “Oρθόδοξοι και καθολικοί προσπαθούν να ανακτήσουν την ενότητα μέσα από την από κοινού μετάληψη”. (aktines.blogspot.com)

ΜΕ ΤΟ ΖΥΓΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ; ΠΟΣΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΘΑ ΜΕΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΕ; ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΘΕΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ. Η ΤΡΙΑΔΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΥΙΟ, ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΚΒΕ. ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΘΑ ΜΕΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΣΟΥ; ΚΟΚΤΕΙΛ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΤΙΖΕΙΣ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: