Την πορεία της σύγκρουσης επέλεξε τελικά ο Ιταλός Πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, και έτσι το βράδυ της Κυριακής αποφάσισε μετά από αλλεπάλληλους γύρους διαβουλεύσεων να πει «όχι» στην επιλογή του Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών...
Οι εξελίξεις αμέσως μετά ήταν καταιγιστικές με τον υποψήφιο πρωθυπουργό, Τζιουζέπε Κόντε, να παραδίδει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να δηλώνει πως κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια σε...συνεργασία με τη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Ο Ιταλός Πρόεδρος, υπερασπιζόμενος την απόφασή του δήλωσε ότι ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες , είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσθέτοντας ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.
Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα. Μετά την κατάρρευση και τις τελευταίας ελπίδας, όπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών που απλά θα αναλάβει να οδηγήσει την Ιταλία σε νέες εκλογές, με αμφίβολο και πάλι αποτέλεσμα, τη στιγμή που η χώρα πιέζεται ασφυκτικά από τους διεθνείς επενδυτές και τα επιτόκια δανεισμού της αυξάνονται κατακόρυφα.
Το θρίλερ με την υποψηφιότητα Σαβόνα είχε ξεκινήσει αμέσως μετά τη διαρροή του ονόματός του καθώς ο 81 ετών οικονομολόγος έχει εκφραστεί αρκετές φορές αρνητικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στις τάξεις της εθνικιστικής Λέγκας του Βορρά. Η διαφαινόμενη άρνηση του Προέδρου Ματαρέλα προκάλεσε προχθές την αντίδραση του επικεφαλής της Λέγκας, Ματτέο Σαλβίνι, ο οποίος έγραψε στα social media: «Είμαι πραγματικά εκνευρισμένος».
Η Λέγκα ωστόσο, ως κυβερνητικός εταίρος επέμενε ότι ο Σαβόνα αποτελεί τον μοναδικό της υποψήφιο για το υπουργείο Οικονομικών.
Οι διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ήταν σε εξέλιξη μέχρι και την τελευταία στιγμή, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Λίγα λεπτά πριν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεχθεί τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Κόντε, στο προεδρικό Μέγαρο πήγε για άτυπη συνομιλία ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ νωρίτερα είχε πάει και ο Ματέο Σαλβίνι.
Οι επισκέψεις αυτές πυροδότησαν σενάρια για κατάρρευση της διαδικασίας, τα οποία τελικά επιβεβαιώθηκαν.
Σαλβίνι: Χωρίς τον Σαβόνα, πάμε σε εκλογές
Ο Ματέο Σαλβίνι, την ώρα που ο εντολοδόχος πρωθυπουργός γινόταν δεκτός από τον Ιταλό πρόεδρο, μιλούσε σε συγκέντρωση της Λέγκα, στην οποία επιβεβαίωνε την ρήξη και υπεραμυνόταν της επιλογής του Παόλο Σαβόνα.
«Αν υπάρχουν απειλές της Ευρώπης, η κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει. Εάν έχουμε έναν υπουργό που δεν εγκρίνεται από το Βερολίνο, αυτό σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός…», είπε ο Σαλβίνι για να προσθέσει: «Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς».
Την ίδια ώρα πάντως από το προεδρικό μέγαρο διαρρέεται ότι δεν πρόκειται για βέτο του προέδρου στο πρόσωπο του Σαβόνα, αλλά για ακαμψία των πολιτικών δυνάμεων της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.
Η παρέμβαση Σαβόνα
Νωρίτερα, ο Ιταλός οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, μιλώντας στον ιστότοπο οικονομικών ειδήσεων scenarieconomici.it: «Οι θέσεις μου είναι γνωστές. Θέλω μια διαφορετική Ευρώπη, πιο ισχυρή, αλλά και πιο δίκαιη».
Υπενθύμισε ωστόσο ότι το κυβερνητικό συμβόλαιο ανάμεσα στην Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει ο Κόντε «προβλέπει την πλήρη εφαρμογή των στόχων που ορίσθηκαν το 1992 με την Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν το 2007 με την Συνθήκη της Λισαβόνας, εντοπίζοντας τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για κάθε στόχο». Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχει η δέσμευση για μείωση του δημόσιου χρέους, όχι με παρεμβάσεις που να προβλέπουν φόρους και λιτότητα, αλλά μέσω της αύξησης του ΑΕΠ». Ζήτησε τέλος να δοθούν περισσότερες δικαιοδοσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ προτείνει «την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σχολείου, για κάθε βαθμό εκπαίδευσης», ώστε «να βοηθηθεί, με νέα στήριξη, η δημιουργία της πολιτικής ένωσης».
Η επιλογή του Σαβόνα προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες αντιδράσεις από το Βερολίνο, αλλά και από κύκλους των Βρυξελλών, γεγονός που φαίνεται ότι επηρέασε ιδιαίτερα την στάση της Λέγκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου