Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Η «συνωμοσία» για καταστροφή της τουρκικής οικονομίας και η πρόταση Πομπέο στον Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο φαίνεται ότι έκανε μία σοβαρή πρόταση στην Τουρκία και στον ισλαμιστή πρόεδρό της, Ταγίπ Ερντογάν: Να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά του συστήματος S-400 και ως «επιβράβευση» να λάβει τους αμερικανικούς Πάτριοτς.

Αν συμβεί αυτό, η επιβράβευση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν η Τουρκία αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΝΤ, οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έδωσαν τη δυνατότητα στον κ. Ερντογάν, να χαίρεται για το «οικονομικό θαύμα» της χώρας του.

  • Θεωρητικά μιλώντας, είναι μία καλή πρόταση η ακύρωση της αγοράς των S-400 και η αντικατάστασή τους με τους Πάτριοτς, διότι η Τουρκία θα αναδειχθεί ξανά στην αγαπημένη χώρα των Αμερικανών και θα έχει πολύ περισσότερα οφέλη, από αυτά που της προσφέρει η Ρωσία.

Μετά τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Τουρκία, και την πλήρη υποταγή του κ. Ερντογάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει εντολή να επιστρέψουν οι Ρώσοι τουρίστες στην Τουρκία, όπως και να γίνουν και επενδύσεις. Το πρώτο, η κάθοδος των τουριστικών κυμάτων είναι ένα γεγονός, διαβάζω. Αλλά οι ρωσικές επενδύσεις δεν ξεκίνησαν, όπως θα ανέμενε ο κ. Ερντογάν, και οπωσδήποτε δεν θα διασώσουν την τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται στο σημείο της ολικής απαξίωσης.

Το τελευταίο διάστημα οι ξένοι οίκοι έχουν κτυπήσει αλύπητα την τουρκική οικονομία. Ο κ. Ερντογάν φωνάζει ότι πρόκειται για κτυπήματα κάτω από τη μέση. Μιλά και για ύπουλη στόχευση της τουρκικής οικονομίας, ώστε να επηρεαστούν οι εκλογές.

Αρνείται ότι πραγματικά η οικονομία της Τουρκίας έχει τα κακά της τα χάλια. Από την άλλη, είναι δυνατόν να λένε ψέματα σοβαροί οικονομολόγοι και εξίσου σοβαρές οικονομικές εφημερίδες; Υπάρχει όντως ένα κέντρο στο εξωτερικό που στοχεύει τον Ερντογάν μέσω της οικονομίας; Διότι, ως γνωστόν, όταν επηρεάζονται οι τσέπες των ανθρώπων, επηρεάζεται και ο τρόπος που ψηφίζουν.

  • Θεωρίες συνωμοσίας ακούσαμε και όταν η οικονομική κρίση κτύπησε την Ελλάδα. Διότι οι πολίτες δεν θέλανε να πιστέψουν ότι οι διεφθαρμένοι πολιτικοί γονάτισαν τη χώρα. Πόσες φορές διαβάσαμε ότι οι ξένοι, μέσω της οικονομίας, θέλησαν να κτυπήσουν την πατρίδα μας, την ιστορία της, τον πολιτισμό της; Είναι όμως η αλήθεια; Διότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, η οικονομική κρίση είναι αποκλειστικά «έργο» των Ελλήνων πολιτικών. Οι πολιτικές κρίσεις ήταν έργο ξένων, χωρίς καμία αμφιβολία.

Εάν η κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας είναι όντως αυτή που διαβάζουμε, πως μπορεί να φταίνε οι ξένοι; Ποιος κάνει πολέμους; Οι ξένοι ή ο κ. Ερντογάν; Ποιος πετά δισεκατομμύρια για την αγορά στρατιωτικού οπλισμού; Ο κ. Ερντογάν το αποφασίζει. Ποιος έχει προσλάβει χιλιάδες των χιλιάδων νέους κρατικούς υπαλλήλους;

Οι ξένοι; Ποιος ξόδευσε 750 εκ. ευρώ για το Προεδρικό Παλάτι της Άγκυρας; Ποιός ξόδευσε άλλα 350 εκ. για το Προεδρικό Παλάτι της Κωνσταντινούπολης; Ποιος έδωσε αυξήσεις στις συντάξεις για να πολλαπλασιάσει την εκλογική του πελατεία; Μα φυσικά ο κ. Ερντογάν και κανείς άλλος.

Αντί να μέμφεται τους ξένους, ας κοιτάξει τον καθρέπτη του παλατιού του. Εκεί μέσα θα δει τον καταστροφέα της τουρκικής οικονομίας.

  • Η πρόταση των Αμερικανών για να ξεκινήσει η διαδικασία επανόδου της Τουρκίας στην αγκαλιά της Δύσης, ξεκίνησε με την πρόταση για την ακύρωση της αγοράς των ρωσικών S-400. Αν την αποδεχθεί ο κ. Ερντογάν μπορεί να αλλάξει το σκηνικό στην περιοχή μας. Θα χρειαστεί χρόνος βέβαια για να αποκτηθεί ξανά η εμπιστοσύνη των Αμερικανών.

Αν, όμως, η απάντησή του είναι αρνητική, και αν προτιμήσει τη Ρωσία και το Ιράν, αντί της Αμερικής, τα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν σίγουρα θα πολλαπλασιαστούν…

Εν αναμονή, λοιπόν, σοβαρότατων εξελίξεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου…

Πηγή: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: