Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Εφιαλτικό το 2018...


Εφιαλτικό το 2018...Του Κώστα Στούπα
1) Εφιαλτικό το 2018... 
Το 2018 εξελίσσεται σε εφιάλτη για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα καθώς όλα τα χαρτιά που έριξε στο τραπέζι κάηκαν πριν καλά-καλά ανοίξουν. 
Εκτός από τις μεθοδεύσεις με "Νοβάρτις” και το "Μακεδονικό” που εξελίχθηκαν σαν μπούμερανγκ, το σενάριο της πανηγυρικής καθαρής εξόδου και του τέλους των μνημονίων εξελίσσεται σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας όχι μόνο δεν αφήνει περιθώρια για αναβολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της μεταφοράς της μείωσης του αφορολόγητου από τις αρχές του 2020 στο 2019.
Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση είχε ήδη υπογράψει μέτρα εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2019-2022 με τη μείωση των συντάξεων από τις αρχές του 2019 και επιπλέον 1% του ΑΕΠ με τη μείωση του αφορολόγητου από τις αρχές του 2020. 
Πολλά κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και ενδεχομένως τις εσωκομματικές ανησυχίες δήλωναν τους τελευταίους μήνες πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, αν όχι την αναστολή της μείωσης των συντάξεων τουλάχιστον την αναβολή της.
Μια αναβολή θα έδινε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να πάει σε εκλογές το 2019 χωρίς μια κοινωνική δυσαρέσκεια που μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη ενόψει της απομάκρυνσης από την εξουσία.
Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης έναντι των θεσμών στην προσπάθεια αυτή ήταν η επίδειξη του θηριώδους πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 που ξεπέρασε το 4% ως απόδειξη πως δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για την επίτευξη 3,5% που προβλέπεται για το 2019 και τα επόμενα χρόνια...
Είναι προφανές πως οι θεσμοί δεν πείστηκαν για τη βιωσιμότητα του πλεονάσματος καθώς όπως πολλάκις έχουμε επιχειρηματολογήσει στη στήλη αυτό δεν είναι διατηρήσιμο γιατί δεν στηρίζεται στην ανάλογη μεγέθυνση της οικονομίας και παραγωγική μείωση των κρατικών δαπανών.
Προκύπτει από τη χωρίς σχεδιασμό συγκράτηση δαπανών του κοινωνικού κράτους την ώρα που οι δαπάνες του παρασιτικού πελατειακού κράτους συνεχίζουν να αυξάνονται μέσω αργομισθιών και πλασματικών υπερωριών.
Στο ίδιο έγγραφο "καίγεται” και το χαρτί κάποιων αντιμέτρων που η κυβέρνηση φιλοδοξούσε να εμφανίσει σαν απόδειξη του τέλους του μνημονίου με ανάκτηση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας η οποία θα της επέτρεπε να μοιράσει το αποτέλεσμα της "αιμοληψίας” όσων έχουν ακόμη δουλειά σε όσους την υπόσχονται πως θα την ψηφίσουν.
Επιπλέον οι θεσμοί κονιορτοποιούν άλλο ένα σχέδιο ρεμούλας και διαπλοκής που ετοίμαζε η κυβέρνηση, την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε προβλέπεται καθαρά πως η τράπεζα αυτή δεν θα πρέπει να δέχεται διαθέσιμα από το δημόσιο τομέα ή να εμπλέκεται σε άμεσο δανεισμό. 
Για την Τράπεζα επισημαίνεται ότι η τελική της δομή θα διαμορφωθεί μετά από εντατικές διαβουλεύσεις και σε συμφωνία με τους θεσμούς ώστε να αποφευχθούν ρίσκα για τα δημόσια οικονομικά και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 
Η μοναδική ελπίδα να υπάρξει αυτή η Τράπεζα ήταν με κεφάλαια και καταθέσεις από δημόσιους και ασφαλιστικούς οργανισμούς καθώς κανένας ιδιώτης δεν είναι τόσο "τρελός” να εμπιστευτεί το αποταμίευμα σε μια τράπεζα που διοικείται από κομματικούς εγκάθετους και έχει σαν σκοπό να χρηματοδοτεί ημέτερους για λόγους πολιτικής διαπλοκής. 
Οι ζημιές που γράφουν όσοι δημόσιοι οργανισμοί υποχρεώθηκαν να επενδύσουν στην Τράπεζα Αττικής προκειμένου να χρηματοδοτήσει τους "Καλογρίτσες” είναι πλέον γνωστές.
Όπως είναι φανερό από το ύφος αλλά και τα στοιχεία του κειμένου, τούτο ακυρώνει τον πανηγυρικό τόνο του τέλους των μνημονίων και καθιστούν τους σχεδιασμούς για εκλογές το 2019 επικίνδυνους καθώς τα νέα μέτρα ενδέχεται να πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες απώλειες για το κυβερνών κόμμα. 
Ενδεικτική της ανησυχίας που προκαλούν οι εξελίξεις αυτές στο στελεχιακό δυναμικό και την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων μέσω ελεγχόμενων καναλιών ενημέρωσης με δημοσιεύματα σαν το παρακάτω: 
"Δεδομένης της επιτυχίας της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, αλλά και της ολοκληρωτικής αποτυχίας του Μητσοτάκη και της θλιβερής παρέας του να δημιουργήσουν ρεύμα και δυναμική νίκης, και ενώ επίκειται η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, ήδη πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι συμφωνούν στο παρασκήνιο πως σύντομα θα προκύψουν δημοσκοπήσεις που θα δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά να είναι ισόπαλος με τη ΝΔ, αλλά και να προηγείται. 
Οι αναλυτές υπολογίζουν πως η ανατροπή θα είναι ορατή από τον Αύγουστο και έπειτα. Εξάλλου στην παρούσα συγκυρία η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλή με τη Νέα Δημοκρατία να έχει πιάσει... ταβάνι.
Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό θα είναι ραγδαίες...”
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία των δημοσκοπήσεων μετά από μερικούς μήνες πόσο μάλλον το ερχόμενο Αύγουστο που λόγω θέρους δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις. 
Τα μέχρι τώρα στοιχεία πάντως δεν δείχνουν καμιά ανατροπή, αντιθέτως ακόμη και αυτές που δημοσιεύονται στο φιλικό προς την κυβέρνηση Τύπο δείχνουν σταθεροποίηση της διαφοράς της ΝΔ  από τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Η προσφυγή του πρωθυπουργού όλο και πιο συχνά στον διχαστικό λόγο αποκαλύπτει την ένδεια θετικού πολιτικού αφηγήματος. Η ελληνική αριστερά κάθε φορά που καταρρέουν οι πολιτικοί της σχεδιασμοί καταφεύγει στα "εικονίσματα” και τα μαρτύρια των ηττημένων του εμφυλίου. 
Αν όπως έλεγε η Θάτσερ μια εβδομάδα στην πολιτική είναι πολύς καιρός, οι δυο-τρεις μήνες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ισοδυναμούν με αιώνες.
 Όντως οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες...
2) Φόρος ανηλίκου...
Αγαπητέ κύριε Στούπα, καλημέρα.
Σας διαβάζω και παρακολουθώ συστηματικά τις απόψεις σας, με τις οποίες συνήθως ταυτίζομαι.
Ενημερωτικά θα ήθελα να σας αναφέρω ότι, όπως διαπίστωσα σήμερα, στον ανήλικο υιό μου, που έχει δικό του ΑΦΜ και υποβάλλει δική του φορολογική δήλωση, ο φόρος προσαυξάνεται σημαντικά, διότι δεν υποβάλλει αποδείξεις από συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες. Βέβαια, επειδή είναι ανήλικος, δεν έχει τη δυνατότητα απόκτησης δικής του πιστωτικής κάρτας...!!! 
Με εκτίμηση και ευχές για δημιουργική και συνεχή αρθρογραφία και παρέμβαση,
Ηρακλής Καραγεώργος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: