Κυριακή 27 Μαΐου 2018

ΙΛΙΝΤΕΝ: ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΔΟΛΩΜΑ Ή ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ;


Το μαρτυρικό Κρούσοβο, προπύργιο του Βλαχοφώνου
Ελληνισμού (πηγή: vlahofonoi.blogspot.gr)

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Γιατί έγινε τόσος θόρυβος για την προταθείσα ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»; Οι Σκοπιανοί φαίνεται ότι επιμένουν. Η Βουλγαρία δείχνει ενθουσιασμένη, διότι θεωρεί ότι με αυτό το όνομα υπογραμμίζεται η κοινή ιστορία Βουλγάρων και ψευδομακεδόνων. Η Ελληνική Κυβέρνηση έπρεπε από την αρχή να την απορρίψει, αλλά άρχισε να την συζητεί πριν προσκρούσει στη σαφή αντίθεση της αντιπολιτεύσεως. Δεν αποκλείω να είναι ένας τακτικός ελιγμός του Ζάεφ. Δηλαδή μάς πρότεινε κάτι εντόνως ενοχλητικό για να δεχθούμε στη συνέχεια ως «πιο ήπια» την ονομασία «Νέα Μακεδονία».

Η όλη συζήτηση αποκάλυψε και μία αριστερή φαντασίωση για την ψευδοεπανάσταση των Βουλγάρων κομιταζήδων της 20.7.1903. Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αρθογράφοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση δήλωσαν ότι τούς αρέσει ως ονομασία του γειτονικού κράτους. Φαντασιώνονται μία δήθεν κοινωνική εξέγερση των χωρικών της Μακεδονίας με διεθνιστική ιδεολογία, χωρίς εθνικό στόχο, κατά των καταπιεστών. Έτσι θέλουν να παρερμηνεύουν μία αμιγώς εθνικιστική και τυχοδιωκτική ενέργεια του βουλγαρικού κομιτάτου, που είχε ως κατάληξη την καταστροφή ελληνικών κωμοπόλεων. Οι Βλαχόφωνοι Έλληνες του Κρουσόβου, της Κλεισούρας και του Νυμφαίου υπήρξαν τα θύματα που δοκίμασαν την εκδικητική μανία των Οθωμανών στρατιωτών.

Η εξέγερση άρχισε στον λόφο του Προφήτη Ηλία κοντά στη Βασιλειάδα του σημερινού Νομού Καστοριάς. Και μόνο αυτό το στοιχείο αρκεί για να καταλάβουμε ότι η σημερινή υποστήριξη των Σκοπιανών στον όρο Ίλιντεν υποκρύπτει αμφισβήτηση κατά ελληνικών εδαφών. Ο πρωτοφανής ενθουσιασμός των Βουλγάρων για το συγκεκριμένο όνομα δικαιώνει τον Αντώνη Σαμαρά και όσους υποστήριξαν ήδη από το 1992 ότι δεν μάς απειλούν τα Σκόπια, αλλά ο μελλοντικός συνδυασμός δυνάμεων που θα στηρίζουν τα Σκόπια (π.χ. βουλγαρικός αλυτρωτισμός).

Τον πραγματικό χαρακτήρα του Ίλιντεν του 1903 περιγράφει ο αυτόπτης μάρτυς, λόγιος και διπλωμάτης Ίων Δραγούμης. Γράφει στο βιβλίο του «Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα»:

«Του Προφήτη Ηλία ήταν η μέρα που είχε ορίσει το κομιτάτο για το σηκωμό. Οι Βουλγάρες δασκάλισσες του Περλεπέ έρραψαν μία σημαία και κέντισαν επάνω με χρυσά γράμματα τα ονόματα ένδεκα πολιτειών της Μακεδονίας που σκόπευαν να τις πάρουν οι Βούλγαροι …..Αγωγιάτες που έρχουνταν από τον Περλεπέ έλεγαν πως οι Βούλγαροι μπήκαν στο Κρούσοβο ….Σ’ άλλα χωριά έσφαξαν ανθρώπους γιατί τούς ήταν εμπόδιο στα σχέδιά τους. Έτρεχαν άνω και κάτω συμμορίες και παραζάλιζαν τους Τούρκους».

Η ψευδοεπανάσταση του Ίλιντεν (Ημέρα του Προφήτη Ηλία) έγινε το 1903 με όραμα τη Μεγάλη Βουλγαρία που θα περιλάμβανε όλο τον Ελληνισμό της Μακεδονίας. Από το 1944 χρησιμοποιείται ως σύμβολο από το τεχνητό «Μακεδονικό Έθνος» πού κατασκεύασε ο Τίτο.

Την απορρίπτουμε, όπως απορρίπτουμε κάθε σύνθετη ονομασία. Και η Άνω και η Νέα «Μακεδονία» προσβάλλουν τον Ελληνισμό.

Άρθρο στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Σάββατο 26 – Κυριακή 27.5.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: