«Ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά μου, θα είμαστε «Βόρειο-Μακεδόνες», έχουμε ένα πρόθεμα το ‘Βόρεια’, αλλά παραμένουμε Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλη χώρα με αυτό το όνομα, υπάρχει Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απαντώντας στην ερώτηση «πως αισθανθήκατε το πρωί στο κοινοβούλιο που ψήφισαν 80 βουλευτές για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και όταν τα παιδιά τους θα καταγράφονται ως Βορειομακεδόνες»...
Ένα ερώτημα που τέθηκε από τους πολίτες κατά της σημερινή δημόσια συζήτηση σχετικά με τα σχέδια τροποποίησης του Συντάγματος, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο ΦΟΝ των Σκοπίων.
«Έχουμε δει εδώ και 27 χρόνια να χανόμαστε, μπορεί να συνεχίσουμε να χανόμαστε, αλλά για να βελτιώσουμε τη ζωή εδώ στη χώρα μας και... να μην γίνουμε μια χώρα συνταξιούχων, πρέπει να κρατήσουμε τους νέους, για αυτό αποφασίσαμε τέτοια βήματα.
Η συμφωνία με την Ελλάδα αναγνωρίζει τη μακεδονική γλώσσα, την αυτοδιάθεση μας. Δεν θα είμαστε ‘Βορειομακεδόνες’ και δεν αντέχουμε την ντροπή των ‘ΦΥΡΟΜιανών’. Πρέπει να σκεφθούμε τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας», είπε ο Ζάεφ στην ομιλία του που έγινε ευπρόσδεκτη από το ακροατήριο, όπως σημειώνεται.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, Τεμέλκο Ριστόφσκι, πρότεινε στην τέταρτη τροπολογία να διαγραφεί το σημείο 3, το οποίο έχει ως εξής:
«Η Δημοκρατία μεριμνά τα μέλη του μακεδονικού (σλαβικού, δηλαδή) λαού που ζει στο εξωτερικό». Ο καθηγητής είπε ότι αυτό το σημείο εισάγει διακρίσεις για τα μέλη άλλων εθνοτικών κοινοτήτων με μακεδονικής υπηκοότητα που ζουν στο εξωτερικό.
Πρόσθεσε, ότι το τρίτο σημείο θα μπορούσε να επεκταθεί και στα «μέλη της αλβανικής, της τουρκικής, της σερβικής, της Βόσνιας και των άλλων εθνών που έχουν μακεδονική υπηκοότητα», αλλά αυτή η επιλογή έγινε λιγότερο αποδεκτή, σημειώνει το δημοσίευμα.
plusinfo.mk
Δὲν ξέρεις πῶς νὰ τὸν ἀποκαλέσῃς…
Να τον πείς «γύφτο»; Κινδυνεύεις να πέσεις σε ρατσιστικό ολίσθημα έναντι των απανταχού Ρομά, τσιγγάνων και γύφτων.
Να τον πείς «μ@λάκα»; Υπάρχει φόβος να χαρακτηρισθείς ασεβής έναντι των πιστών του «Μεγάλου Αυνάν».
Να τον πείς γελοίο «θεατρίνο»; Συνιστά μεγάλη προσβολή η παρομοίωση, τόσον προς αυτούς που λειώνουν στο θεατρικό σανίδι όσον και προς εκείνους που προσφέρουν, με το υποκριτικό τους ταλέντο, γέλιο και αναψυχή.
Να τον πείς «π@υστόφατσα»; Μπορεί, με το πρώτο συνθετικό της λέξεως να χαρακτηρισθείς …ομοφοβικός.
Να τον πείς «κωλόβλαχο»; Θα κατηγορηθείς για ρατσισμό έναντι της, απανταχού της χώρας, αρχοντικής τάξεως των Βλάχων.
Να τον πείς «Καραγκιόζη»; Θα τρίξουν επικίνδυνα τα κόκκαλα του Σπαθάρη.
Να τον πείς «μ@υνόπανο»; Θα πέσουν να σε φάν οι γυναίκες, καθόσον τα μ@υνόπανα είχαν, στην εποχή τους, μεγάλη και επωφελή χρησιμότητα.
…κάπως, όμως, πρέπει να τον πούμε, δεν είναι έτσι;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου