Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Sunday Times: Η Αλ-Κάιντα σχεδιάζει επιθέσεις σε αεροπλάνα και αεροδρόμια


Η Αλ Κάιντα αναπτύσσει τεχνολογία για να επιτεθεί σε αεροπλάνα και αεροδρόμια, ανέφερε ο ο Βρετανός υπουργός ασφαλείας Μπεν Γουάλας με δηλώσεις του στους The Sunday Times προειδοποιώντας ότι η τρομοκρατική ομάδα - που είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου - σχεδιάζει να διεξάγει περαιτέρω φρικαλεότητες.

«Ο κίνδυνος για την αεροπλοΐα είναι υπαρκτός» επισήμανε ο Γουάλας και πρόσθεσε πως «η Αλ Κάιντα ανακάμπτει. Έχουν αναδιοργανωθεί, σχεδιάζουν ολοένα και περισσότερα σχέδια επιθέσεων στην Ευρώπη, έχουν εξοικειωθεί με νέες μεθόδους και εξακολουθούν να τρέφουν «φιλοδοξίες» για επιθέσεις στην αεροπλοΐα».

Η αποκάλυψη έρχεται λίγα 24ωρα μετά το χάος που προκλήθηκε στο αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου για 36 ώρες, αφού ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα προκάλεσε αναστάτωση στον προγραμματισμό των πτήσεων και ανησυχία στις αρχές ασφαλείας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η Αλ Κάιντα σχεδιάζει μεταξύ άλλων να χρησιμοποιήσει ακόμη και drones παγιδευμένα με εκρηκτικά για να καταρρίψει επιβατικά αεροσκάφη, με στόχο να προβεί σε μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις και να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στην παγκόσμια τρομοκρατία.

Πηγές δήλωσαν στους Sunday Times ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση μικροσκοπικών εκρηκτικών συσκευών. Πέρυσι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπ αποκάλυψε στη Ρωσία λεπτομέρειες για μια επιχείρηση του Ισραήλ που εντόπισε ένα σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους να ανατινάξει αεροπλάνα με εκρηκτικά κρυμμένα σε φορητούς υπολογιστές. Μια αποκάλυψη που οδήγησε σε απαγόρευση λήψης των προσωπικών υπολογιστών στα αεροσκάφη.

Επίσης, το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε drones για να παραδώσει εκρηκτικές συσκευές και βόμβες, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέροντας ότι αυτό ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Σύμφωνα με τους The Times of Israel, που αναπαράγουν το δημοσίευμα, αναφέρεται ότι Βρετανοί αξιωματούχοι μυστικών πληροφοριών ανησυχούν πως η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία θα παράσχει στις τρομοκρατικές ομάδες ένα ασφαλές καταφύγιο από το οποίο θα μπορούν να ξεκινήσουν επιθέσεις. 

kostasxan

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Robin Cook, πρώην υπουργός των εξωτερικών της Μ.Βρετανίας: '' Bin Laden was, though, a product of a monumental miscalculation by western security agencies. Throughout the 80s he was armed by the CIA and funded by the Saudis to wage jihad against the Russian occupation of Afghanistan. Al-Qaida, literally "the database", was originally the computer file of the thousands of mujahideen who were recruited and trained with help from the CIA to defeat the Russians.'' https://www.theguardian.com/uk/2005/jul/08/july7.development

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, αραβικά قاعدة = https://en.wiktionary.org/wiki/%D9%82%D8%A7%D8%B9%D8%AF%D8%A9#Noun