Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Επιφάνιος: Πρέπει να χαλαρώσουμε με τους ΛΟΑΤ για να μην είμαστε σαν την συντηρητική Ρωσική Εκκλησία.

 Η νεοδημιουργηθείσα Ουκρανική Εκκλησία πρέπει να χαλαρώσει τις απόψεις της για την ΛΟΑΤ κοινότητα και να υποστηρίξει την ομοφυλοφιλική κοινότητα στην Ουκρανία για να μην είναι σαν τη συντηρητική Ρωσική Εκκλησία, είπε ο επικεφαλής της νέας εθνικιστικής εκκλησίας της Ουκρανίας «Μητροπολίτης» Επιφάνιος Ντουμένκο σε μια πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία.
Ο Επιφάνιος έλαβε τηλεφώνημα από Ρώσους φαρσέρ που ισχυρίστηκαν ότι είναι ο David McAllister, Γερμανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κάλεσε να τον συγχαρεί για την εκλογή του και να προσφέρει την υποστήριξή του στο μέλλον της νέας Ουκρανικής εκκλησίας. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί που τηλεφώνησαν μιλούσαν στα αγγλικά και ο Επιφάνιος απαντούσε στα Ρωσικά.
Ο Επιφάνιος δήλωσε ότι ήταν έτοιμος για άμεσες μεταρρυθμίσεις στην εκκλησία και για την χαλάρωση της στάσης της εκκλησίας προς την ΛΟΑΤ κοινότητα προκειμένου [η εκκλησία] να είναι περισσότερο σαν την Ευρώπη και λιγότερο σαν τη Ρωσία.
«Δυστυχώς, δεν μοιράζονται όλοι οι Ουκρανοί την δυτική ανεκτικότητα, χωρίς αυτήν όμως δεν μπορείς να είσαι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και η εκκλησία έχει συνήθως συντηρητική θέση. Έχετε όμως την ευκαιρία να οδηγήσετε αυτό το κίνημα -κάνοντας την Ουκρανία μέρος της Ευρώπης… », είπαν οι φαρσέρ.
Ο Επιφάνιος απάντησε:
«Φυσικά, είμαι υπέρ της έναρξης μεταρρυθμίσεων στην εκκλησία για να μην υπάρχει συντηρητισμός, για να απομακρυνθούμε από την Ρωσική παράδοση και για να είναι η εκκλησία ανοιχτή και ένας πνευματικός οδηγός για τον Ουκρανικό λαό. Κινούμαστε προς την Ευρώπη και συνεπώς θα πρέπει να απομακρυνθούμε από την συντηρητική Ρωσική παράδοση. Η εκκλησία θα πρέπει να είναι πιο ανοιχτή, διότι η Ρωσική Ορθοδοξία είναι πολύ συντηρητική και μακριά από τον λαό. Έχω την άποψη ότι πρέπει να είμαστε με τους ανθρώπους. Πρέπει να κατανοούμε τα προβλήματά τους
«Γνωρίζω ότι η Εκκλησία έχει μια συντηρητική θέση και αν η νέα εκκλησία χαλαρώσει την θέση της σχετικά με την ΛΟΑΤ κοινότητα, τους ομοφυλόφιλους της Ουκρανίας, και έχει φιλελεύθερες αξίες, αυτό θα είναι ένα μεγάλο κίνητρο για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αξιών. Μιλήσαμε με τον Γραμματέα Πομπέο και συμφωνεί ότι στο μέλλον θα πρέπει να εμπλουτίσετε τις αντιλήψεις σας για τους ΛΟΑΤ και τους ομοφυλοφίλους», απάντησαν οι φαρσέρ.
Ο νέος Ουκρανός προκαθήμενος απάντησε ότι η εκκλησία πρέπει να εργαστεί πάνω στον ουκρανικό λαό για να υιοθετήσει ευρωπαϊκές αξίες: «Αυτό είναι ένα δύσκολο ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να προβάλουμε στην αρχή του ταξιδιού μας, διότι γνωρίζετε τον τρόπο που η Ουκρανική κοινωνία αντιλαμβάνεται αυτό το θέμα. Τώρα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό για να το δεχτεί η Ουκρανική κοινωνία. Είναι μια μακρά πορεία. Θα συζητήσουμε και θα αναζητήσουμε απαντήσεις σε αυτά τα περίπλοκα ζητήματα
Η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής εθνικιστικής εκκλησίας ομολόγησε αργότερα ότι έγινε το τηλεφώνημα και δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Μητροπολίτης Επιφάνιος αισθάνθηκε ότι επρόκειτο για προβοκάτσια, οπότε την τερμάτισε», όχι όμως πριν μιλήσει με τους φαρσέρ για τουλάχιστον 15 λεπτά.
***
Μετάφραση Φαίη για το ΑΒΕΡΩΦ
ΤΟΝ ΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΗ Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΔΙΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣ ΦΛΩΡΟΣ ΤΟ ΠΑΕΙ. 
ΕΠΕΙΤΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΖΗΖΙΟΥΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΟΥΣ ΟΝΕΙΡΟ ΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΤΟΥΣ.
Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: