Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Μεταμόρφωση

Τιερί Μεϋσάν
Αναδημοσιεύουμε εδώ το πρωτοσέλιδο άρθρο της Al-Watan (Συρία), στο οποίο ο Τιερί Μεϋσάν παρουσιάζει στους Σύρους αναγνώστες την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη χώρα τους. Το παρόν άρθρο περιλαμβάνει αρκετές πληροφορίες που αγνοήθηκαν από τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και φωτίζει τη διαδικασία λήψης απόφασης από τον πρόεδρο Τραμπ, με τους Σαουδάραβες και Καταριανούς συμμάχους του και τους Ρώσους εταίρους του.
Η Συρία είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης για τα έθνη όλου του κόσμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία αντιμετώπιζαν η μία την άλλη. Στις 20 Δεκεμβρίου 2018, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αποσυρθεί χωρίς αποζημίωση.

Αυτή η ημερομηνία θα μετρήσει στην ιστορία του κόσμου ως την πιο σημαντική μετά τις 26 Δεκεμβρίου 1991 (διάλυση της ΕΣΣΔ). Για 27 χρόνια, ο κόσμος ήταν μονοπολικός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η κορυφαία οικονομική και στρατιωτική δύναμη. Ήταν οι μοναδικοί κυρίαρχοι των γεγονότων.

Πριν από τρία χρόνια, έχασαν την οικονομική τους πρωτεία και ξεπεράστηκαν από την Κίνα. Στη συνέχεια, έχασαν την ιδιότητά τους ως πρώτη συμβατική στρατιωτική δύναμη ενώπιον της Ρωσίας. Μόλις έχασαν τη θέση της πρώτης πυρηνικής δύναμης ενάντια στα ρωσικά υπερηχητικά όπλα.

Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο στρατηγός Μάττις τήρησαν τις υποσχέσεις τους να αποσύρουν την υποστήριξη της χώρας τους στους τζιχαντιστές, καθώς και να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, για τον Μάττις, το τέλος του Συνασπισμού κατά του Νταές που συγκεντρώνει 73 έθνη γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες προδικάζει τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Ως στρατιώτης, δεν μπορεί να δεχτεί τον κίνδυνο να στερηθεί συμμαχιών. 
Αντίθετα, ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαιώνει ότι η πτώση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιτρέπει πλέον κανέναν πόλεμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατο να συνεχίσει να διοικεί τους συμμάχους και επείγον να αναβιώσει την οικονομία των ΗΠΑ.

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ έχει μελετηθεί διεξοδικά.

Ακολουθεί την επίσκεψη στη Δαμασκό του Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ. Ο τελευταίος διευθύνει το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα στη χώρα του. διαθέτει επί τούτου έναν ειδικό προϋπολογισμό που ξεφεύγει ​​από κάθε δυτικό έλεγχο και δεν εμφανίζεται στον επίσημο προϋπολογισμό του κράτους. Συμφωνήθηκαν οι όροι της ανοικοδόμησης και των μελλοντικών οικονομικών σχέσεων, μόνο σε ρούβλια και μέσω μιας ειδικής τράπεζας, εκτός δολαρίου.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί επίσης την επίσκεψη στη Δαμασκό ενός  αρχηγού αραβικού κράτους, του Ομάρ ελ-Μπασίρ. Ο πρόεδρος του Σουδάν εκπροσωπούσε ταυτόχρονα τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Μόλις έδωσε αναφορά στον πρόεδρο Τραμπ των αποτελεσμάτων της συνάντησής του με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, έγινε η ανακοίνωση της στρατιωτικής απόσυρσης των ΗΠΑ.

Ένα σχέδιο για την επανένταξη των Κουρδών μαχητών στο Συριακό Αραβικό Στρατό συζητήθηκε με τη βοήθεια του Ιράν. Φέρεται ότι θα περάσει από μια παρέμβαση της κύριας ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής.

Ταυτόχρονα, δεν έχει ανακοινωθείη συμφωνία του αιώνα, αλλά ήδη εφαρμόζεται. Η Χαμάς δεν μάχεται πλέον το Ισραήλ, αλλά από τώρα και στο εξής χρηματοδοτείται από εκείνο, μέσω του Κατάρ. Η Χασεμιτική μοναρχία θα πρέπει να δεχθεί να κυβερνήσει τους Παλαιστινίους με τον κίνδυνο οι τελευταίοι να την ανατρέψουν. Το καθεστώς του απαρτχάιντ στο Τελ Αβίβ αναμένεται να γνωρίζει τα επόμενα χρόνια την ίδια μοίρα με εκείνη της Πραιτώριας.

Ο κόσμος δεν εξελίσσεται όπως το είχαμε σκεφτεί: από ένα μονοπολικό σύστημα σε ένα πολυπολικό σύστημα. Φυσικά, υπάρχει στη μια πλευρά η ρωσοκινεζική ευρασιατική ένωση, αλλά δεν υπάρχει πλέον Δύση. Ξαφνικά, κάθε κράτος του ΝΑΤΟ επανακτά την ανεξαρτησία του. Είναι πιθανό ότι ορισμένες χώρες θα αναλάβουν πρωτοβουλίες, πεπεισμένες ότι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι ακόμη πιθανό να ξανακάνουν πολέμους μεταξύ τους.

Ό τι μάθαμε για το κόσμο τέλειωσε. Ξεκινά μια νέα εποχή.


Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: