Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Σοκ στην Αθήνα από την προσέγγιση ΗΠΑ σε Τουρκία: Απαιτούμενο restart στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Η τακτική Ερντογάν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των Ελλήνων αξιωματικών: "Πείσε τις ΗΠΑ ότι είσαι διατεθειμένος να κινηθείς εκτός των σχεδίων τους και κάτι θα κερδίσεις".

Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή κατάρριψης ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους κι ας έλεγε μετά ότι ο Τούρκος πιλότος ήταν… "γκιουλενιστής"! Μετά από μια περίοδο πολύ μεγάλης έντασης με τον Πούτιν, Μόσχα και Άγκυρα είναι στενοί σύμμαχοι, έχοντας μαζί τους και το Ιράν. Ο Ερντογάν παρήγγειλε S-400 από τη Ρωσία και θα πληρώσει γι΄ αυτό πάνω από 2,5 δις δολάρια. Πολλά περισσότερα θα πληρώσει για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων από ρωσικές εταιρείες… Με λίγα λόγια του κοστίζει λίγο παραπάνω αλλά μάλλον αξίζει…
Ο Ταγίπ Ερντογάν έφθασε κυριολεκτικά στα άκρα τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Όχι τώρα αλλά από το 2013 ακόμη, όταν πρόεδρος ήταν ο Ομπάμα. Έκανε απίστευτα καψόνια στις ΗΠΑ αμέσως μετά από το πραξικόπημα του 2016 για το οποίο ανοιχτά κατηγόρησε την Ουάσινγκτον! Αγνόησε επιδεικτικά τις συστάσεις των ΗΠΑ να μην παραγγείλει τους S-400, κράτησε δυο χρόνια στη φυλακή τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον και γενικώς σε πολλές περιπτώσεις έδειχνε με τρόπο εμφατικό ότι δεν έχει σκοπό να πειθαρχήσει. Τελευταίο παράδειγμα η αποφασιστικότητα που έδειξε στο θέμα της επιχείρησης ανατολικά του Ευφράτη, όπου ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τολμούσε να “χτυπήσει”. Κι αυτό γιατί εκεί μαζί με τους Κούρδους υπήρχαν και Αμερικανοί.

Τελικά αποχώρησαν οι Αμερικανοί!


Όπως γράφει το Militaire.gr δεν πρέπει να “θεοποιήσουμε” τον Ερντογάν. Προφανώς κάτι έχει δώσει στον Τραμπ, αλλά είναι βέβαιο ότι πήρε πολλά περισσότερα. Η τακτική Ερντογάν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των Ελλήνων αξιωματικών για τις οποίες γράφαμε χθες: "Πείσε τις ΗΠΑ ότι είσαι διατεθειμένος να κινηθείς εκτός των σχεδίων τους και κάτι θα κερδίσεις".
Δυστυχώς εμείς πάντα κινούμαστε εντός σχεδίου, ελπίζοντας στην καλή θέληση της Ουάσινγκτον. Όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να έχουν την εύνοια των ΗΠΑ, αλλά τελικά καμία δεν κέρδισε αυτά που περίμενε. Η σημερινή κυβέρνηση οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι προσπάθησε να "χτίσει" έναν ισχυρό ελληνοαμερικανικό άξονα με πολύ επιμονή. Πολλοί έσπευσαν να την κατηγορήσουν γι΄ αυτό αλλά δεν ήταν λανθασμένη η στρατηγική. Αυτό που δεν φαίνεται να μετρήσαμε όσο θα 'πρεπε ήταν ο απρόβλεπτος παράγοντας Τραμπ! Οι τελευταίες αποφάσεις του όπως λένε όλες οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις αλλά και τα γεγονότα είναι προσωπικές επιλογές με τις οποίες αγνόησε σημαντικούς συνεργάτες του, όπως ο υπουργός Άμυνας Τζ. Μάτις.
Ο Τραμπ φαίνεται ότι πείστηκε για το σοβαρό ενδεχόμενο να "χαθεί" η Τουρκία. Αυτό είναι επιτυχία του Ερντογάν.
Το κακό είναι ότι εμείς σε αντίθεση με τον Ερντογάν έχουμε δώσει ήδη πάρα πολλά στις ΗΠΑ, για να μην πούμε ότι έχουμε δώσει τα πάντα! Κοιτώντας το "ταμείο" διαπιστώνουμε ότι οι "εισπράξεις" μας δεν είναι σε καμία περίπτωση οι αναμενόμενες.
Είναι λογικό να υπάρχει αμηχανία και ανησυχία στην Αθήνα. Και τα δύο πρέπει να ξεπεραστούν πολύ γρήγορα και να αναζητηθεί άμεσα ένα restart στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Κι επειδή ο Τραμπ λένε ότι λειτουργεί πρώτα ως επιχειρηματίας και μετά ως πολιτικός θα ήταν ίσως χρήσιμο να ξαναδούμε σε πρώτη φάση τις όποιες συμφωνίες έχουν γίνει στον τομέα της Άμυνας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Si vis pacem, para bellum...