Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Θράσος Κυρίλλου: Δεν έχει σώας τας φρένας ο Βαρθολομαίος!

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ξέφυγε από κάθε όριο, κατηγορώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι δεν έχει σώας τας φρένας
Η Μόσχα φέρεται ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της τακτικής που ακολούθησε στην αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και πλέον έχει επιστρατεύσει τη λασπολογία.

Σε δηλώσεις του, που δημοσιεύει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ισχυρίζεται ανερυθρίαστα ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν έχει διαύγεια πνεύματος (sound mind). «Οι πράξεις της Κωνσταντινούπολης ξεφεύγουν από την ερμηνεία με βάση την κοινή λογική. Αναρωτιέμαι πώς μπορούν να λένε ότι ακύρωσαν την πράξη του Πατριάρχη Διονυσίου του 1686! Αναρωτιέμαι πώς οποιοσδήποτε εκκλησιαστικός ή κοσμικός ηγέτης που έχει σώας τας φρένας μπορεί να ισχυριστεί ότι μια ιστορική πράξη 300 ετών μπορεί να ακυρωθεί!» δήλωσε ο κ. Κύριλλος.

Μάλιστα, προκειμένου να αιτιολογήσει την απορία του, επικαλέστηκε δύο κοσμικά παραδείγματα. «Μπορούμε να φανταστούμε ότι η Μεγάλη Βρετανία καταργεί την ανεξαρτησία της Ινδίας;» αναρωτήθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν εξίσου περίεργο να καταργηθεί η πράξη ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. «Θα αλλάξει οτιδήποτε; Ολοι θα γελάσουν» δήλωσε. Ο Πατριάρχης Κύριλλος, αν και θα έπρεπε ως προκαθήμενος Εκκλησίας να χειρίζεται με δεξιότητα πανεπιστημιακού καθηγητή το Κανονικό Δίκαιο, εντούτοις πιάνεται αδιάβαστος.

Αφενός είναι λάθος να εξισώνει δύο πράξεις ανεξαρτησίας κοσμικών κρατών με μια εκκλησιαστική πράξη που αφορά τη διοίκηση επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφετέρου ο κ. Κύριλλος αποδεικνύει ότι είτε δεν ξέρει Κανονικό Δίκαιο είτε ότι σκόπιμα το παρερμηνεύει. Πάντως, αν διατύπωνε σε πανεπιστημιακή εξέταση Κανονικού Δικαίου αυτές τις σκέψεις του, θα έμενε μετεξεταστέος...

Στο μεταξύ, η Εκκλησία της Γεωργίας φέρεται ότι προσανατολίζεται στη θετική αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, σύμφωνα με δηλώσεις του μητροπολίτη Τσιλκάνι κ. Ζωσιμά στη γεωργιανή ιστοσελίδα interpressnews.ge.

Αντ. Τριανταφύλλου
TA MATIA....ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΛΑ. Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ. 
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑΧΕΙ ΣΩΑΣ ΤΑΣ ΦΡΕΝΑΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ. 
ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΗΣΗ.
Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: