Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

H νέα επικίνδυνη ελληνική θέση


Κύρα Αδάμ

Την απόλυτη αμηχανία τους απέναντι στην παντελώς ανεξέλεγκτη, παράνομη και  παρανοϊκή  πολιτική της Τουρκίας, με στήριξη στρατιωτικών μέσων, απέναντι στην Ελλάδα, επέδειξε η κυβέρνηση αλλά και οι κομματικές ηγεσίες  κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του αναποτελεσματικού Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής.

Κατ’ αρχήν, ήταν εντελώς παράδοξη η αφορμή για την σύγκλιση του Συμβουλίου.

Το όργανο αυτό, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχει συνεδριάσει όλο το προηγούμενο διάστημα, για να αντιμετωπίσει την καθημερινή προκλητική- με χρήση όλων των στρατιωτικών μέσων- πολιτική της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Συνεκλήθη όμως και με συνοπτικές διαδικασίες και ακριβώς την ημέρα «που έλειπε για δουλειές» στο εξωτερικό o ίδιος ο ΥΠΕΞ- πρωθυπουργός της χώρας, για να συμμαζέψει… το εσωτερικό πρόβλημα της κυβέρνησης, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας για την Τουρκία, η οποία με τη σειρά της βρήκε μία ακόμα ευκαιρία να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία με μια επιπλέον επίδειξη δύναμης στο Αιγαίο.

Πιο παράλογο έως κωμικοτραγικό σκηνικό για τη σύγκλιση αυτού του ανώτατου- και μοναδικού «συναινετικού»- πολιτικού οργάνου της χώρας, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Η κυβέρνηση – ορθώς- επιθυμούσε να ανακόψει-  «ισοπεδώσει», (σύμφωνα με την καινούργια στρατιωτική ορολογία που λανσαρίστηκε με αλαλαγμούς ανακούφισης προσφάτως), την λεκτική «καταδρομή» του κ Καμμένου, εναντίον της Τουρκίας- ένα επικίνδυνο πολιτικό σωσίβιο με τη μορφή πιθανής ελεγχόμενης(;) κρίσης με την Άγκυρα, με στόχο την παραμονή του στην καρέκλα ΥΕΘΑ και προσωρινή απομάκρυνση από το φλέγον θέμα των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση προς τούτο επέλεξε- κατά την γνώμη της- την ασφαλέστερη οδό: να επικροτήσει δημοσίως και επισήμως τις ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ δηλώσεις του Α ΓΕΕΘΑ και να συνταχθεί πίσω του, προκειμένου «να απομονώσει» τον στριφογυρίζοντα γύρω από την καρέκλα του υπουργό Άμυνας.

Εύκολα η κυβέρνηση επιστράτευσε  και εγκλώβισε το σύνολο των κομματικών ηγεσιών της χώρας, πίσω από τη θέση «της  στήριξης και ταύτισης» όλων με τις ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ δηλώσεις του κ Αποστολάκη, αφού εκ προοιμίου κανένα πολιτικό κόμμα δεν θα διανοείτο να «αδειάσει» τον ΑΓΕΕΘΑ.

Δι’ αυτού του μπακαλίστικου τρόπου, η κυβέρνηση και τα κόμματα νομίζουν ότι έχουν και την πίττα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.

Μόνο που η πραγματικότητα των πρόχειρων, βιαστικών και «ανακουφιστικών» αποφάσεων τους είναι εντελώς η ανάποδη.

Και τούτο διότι από χθες, η ΕΠΙΣΗΜΗ θέση της κυβέρνησης , αλλά και των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων απέναντι στην Τουρκία, δεν είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ, αλλά καθαρά ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ, δηλαδή στρατιωτική ενέργεια.

Αυτή η ελληνική θέση δεν έχει οδό επιστροφής. 

Η  κυβέρνηση και τα κόμματα ανήγαγαν σε ισότιμο τους πολιτικό παράγοντα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο οποίος όμως, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έχει αρμοδιότητα και καθήκον να ΕΚΤΕΛΕΙ τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ αποφάσεις της ηγεσίας της χώρας, για να διασφαλιστεί η ελληνική κυριαρχία.

Δεν έχει αρμοδιότητα ούτε να  προαναγγέλλει, ούτε να  συνδιαμορφώνει ισότιμα πολιτικές αποφάσεις.

Η ανέμελη και απρόσεκτη πολιτική ηγεσία της χώρας, προκειμένου να μπουρδουκλώσει ένα εσωτερικό κυβερνητικό πρόβλημα έδωσε μια ακόμα θαυμάσια ευκαιρία στην Άγκυρα να προβάλει διεθνώς  το επιχείρημα ότι η το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου  απειλεί (!!)την Τουρκία.

Και το χειρότερο δίνει χρόνο και ελευθερία κινήσεων στην Άγκυρα να προετοιμάσει σωστά την επόμενη απάντηση της στην Αθήνα.

Και ας μην ξεχνά κανείς, ότι στο τέλος της ημέρας, με «ισοπεδώματα» ή μη, παραμένει στο ακέραιο ο στόχος της Τουρκίας να οδηγήσει- η ίδια -την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο τα Χάγης, με συνυποσχετικό εφ όλης της ύλης των ελληνοτουρκικών θεμάτων.

*Η Κύρα Αδάμ είναι πρώην διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στο pronews.gr.

πηγη

national-pride

Δεν υπάρχουν σχόλια: