Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Καταπέλτης ο Μάζης: Το εφιαλτικό σενάριο για το Αιγαίο. «Ο Τραμπ μπλοφάρει για τη Συρία. Διαφορετικά, οδεύουμε σ΄ έναν μεγάλο πόλεμο»

Την ανησυχία του για τις τούρκικες προκλήσεις στο Αιγαίο διατύπωσε ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης παρουσιάζοντας ένα άκρως ανησυχητικό σενάριο, που αφορά στην δημιουργία ουδέτερης ζώνης στην περιοχή, με τοποτηρητή το ΝΑΤΟ.
Ο καθηγητής όπως είπε, φοβάται ότι σε περίπτωση θερμής ρήξης με την Τουρκία θα παρέμβει το ΝΑΤΟ: «Και λέει θα σας φτιάξουμε μια ουδέτερη ζώνη από τα Δαρδανέλια, ως την Κύπρο που θα ελέγχεται από το ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για να μην πλησιάζετε.
Και εσείς οι Τούρκοι επειδή έχετε διπλωματικό φλερτ με την Ρωσία, να μην τη δούμε να κατεβαίνει από τα Δαρδανέλια στο Αιγαίο, γιατί εκεί έχουμε ανατροπή του δόγματος ασφαλείας των ΗΠΑ. Αυτό φοβάμαι… Αυτό που είπε ο νάυαρχος Αποστολάκης, έπρεπε να ειπωθεί για να τα ακούσουν αυτοί που ασχολούνται με την ασφάλεια της Ν.Α πτέρυγας του ΝΑΤΟ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάζης. (Ακούστε τι είπε για το θέμα αυτό στο 32 λεπτό.)
Στην ίδια συνέντευξή του στον Πάρη Καρβουνόπουλο για το militaire, ο καθηγητής αναλύει λεπτομερώς τι συμβαίνει στην “καυτή” περιοχή της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο την ιδιαίτερα κινητική Τουρκία.
«Ο Ερντογάν πάει να χτίσει μια αυτοκρατορία στην περιοχή απέναντι σε μια άλλη, την Ρωσική αλλά και την Κινεζική. Δεν χωράνε δύο αυτοκρατορίες στην περιοχή, είπε ακόμη αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας ο καθηγητής Ιωαν. Μάζης.
Για την επέμβαση των Τούρκων στη Συρία εξηγεί γιατί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την Άγκυρα και τον Ερντογάν. Το δύσκολο όπως λέει δεν είναι να κάνει την εισβολή. Το πολύ δύσκολο είναι να κρατήσει όσα κατακτήσει, μόνος του και με δεδομένες τις αντιρρήσεις Ισραηλινών και Γάλλων.
“Πολλούς για πάντα δεν γίνεται να τους κοροϊδεύεις”, λέει ο κ.Μάζης σχολιάζοντας την πολιτική που προσπαθεί να ασκήσει ο Ερντογάν.
Δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι η αποχώρηση των Αμερικανών είναι δεδομένη. Δεν αρκεί όπως εξηγεί μια απόφαση προέδρου για να γίνει. Το σύστημα διοίκησης των ΗΠΑ δεν είναι τόσο απλοϊκό όσο θέλουμε να πιστεύουμε.
Αναλύει ποιο είναι το λάθος που κάνει ο πρόεδρος Τραμπ με την απόφαση που ανακοίνωσε περί απόσυρσης των στρατευμάτων του από τη Συρία. Η οποία όπως λέει δεν πιστεύει ότι τελικά θα γίνει.
Αποδίδει την απόφαση σε “επιχειρηματική μπλόφα” του Αμερικανού προέδρου γιατί ορθολογικά όπως λέει αν επιμείνει σ΄ αυτή όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σ΄ έναν ακόμη μεγάλο πόλεμο.
Ποια είναι η πραγματική σχέση Τραμπ-Πούτιν; Και τι είναι ο Ερντογάν γι΄ αυτή τη σχέση; “Μια ανορθογραφία” , λέει ο κ.Μάζης και εξηγεί το γιατί.
Για τον κ.Ερντογάν υποστηρίζει ότι όσο υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, θα έχει πρόβλημα γιατί “δεν μπορείς να ικανοποιήσεις και τη φωτιά και το νερό”. Επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί από τις ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και από το ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται εκεί.
Παράλληλα ο κ. Μάζης, είναι καταιγιστικός για την συμφωνία των Πρεσπών και απολύτως αρνητικός για το ενδεχόμενο να “περάσει”.
Για τη βομβιστική επίθεση στο Κολωνάκι, έκανε λόγο για ένα νέο είδος τρομοκρατίας που πιθανόν “επωάζεται” στην Ελλάδα. Τρομοκρατίας που έχει να κάνει με τη θρησκεία. Εξηγεί στη συνέντευξή του ποια είναι τα σημάδια που τον ανησυχούν.
Πηγή: CrashOnline

Δεν υπάρχουν σχόλια: