Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

«Ηρωική έξοδος» για τις Πρέσπες: To Μαξίμου «καίει» τον Καμμένο και πάει σε πρόωρες εκλογές

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μαξίμου είναι ότι το κλίμα για το κυβερνών κόμμα είναι μη αναστρέψιμο και γι’ αυτό δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο προσφυγής σε εκλογές πριν από τον Μάιο.
Γι’ αυτό άρχισαν να αδιαφορούν για τη στάση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος στην επίμαχη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου.
Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να επιδιώξει μια ηρωική έξοδο και εκλογές με πρόσχημα την έλλειψη πλειοψηφίας για το κρίσιμο αυτό θέμα. Γι’ αυτό από το Μαξίμου ανεβάζουν τον πήχη της πλειοψηφίας στους 151 βουλευτές παρά το γεγονός ότι η Συμφωνία μπορεί να περάσει και με απλή πλειοψηφία.
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου προβλέπει ακραία πόλωση και μετάθεση της καυτής πατάτας του Σκοπιανού στην επόμενη κυβέρνηση. Στρατηγικό στόχο αποτελεί η συγκράτηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα επίπεδο του 25% για να μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε επανίδρυση του κόμματος απομακρύνοντας μια σειρά στελεχών που βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος και με τις αμφισβητήσεις τους προκαλούν επικίνδυνα συμπτώματα εσωστρέφειας.
Καίνε τον τοξικό Καμμένο
Στα σχέδια του Μαξίμου είναι η απεμπλοκή από τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο θεωρούν πλέον τοξικό. Αφού τον χρησιμοποίησαν ως όχημα για να διαμορφώσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τώρα άρχισαν να τον αδειάζουν και να τον απαξιώνουν. Οι διαρροές του επιπέδου «πού να πάει ο Καμμένος» διαμορφώνουν το κλίμα της ρήξης που θα εκδηλωθεί πριν από την προσφυγή σε εκλογές. Γι’ αυτό επιδιώκουν το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη ρήξη με τον Καμμένο μέχρι τις εκλογές να είναι μικρό. Γιατί αν οι κάλπες των εθνικών εκλογών στηθούν τον Μάιο, τότε η φθορά του κυβερνώντος κόμματος θα είναι ραγδαία σε όλα τα επίπεδα.
Το φιάσκο της NOVARTIS επιταχύνει τις εξελίξεις
Το Μαξίμου είχε επενδύσει στρατηγικά στη σκανδαλολογία. Υπολόγιζε ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα ολοκληρωνόταν η δικαστική έρευνα για τη NOVARTIS που θα οδηγούσε στην παραπομπή κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης. Τα δεδομένα άλλαξαν γιατί δεν βρέθηκε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο για τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί από το καθεστωτικό σύστημα του Μαξίμου. Με δεδομένο ότι το κλίμα στη Δικαιοσύνη άρχισε να αλλάζει, γιατί σύντομα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αποτελεί παρελθόν, κανείς δικαστής δεν είναι διατεθειμένος να ασκήσει διώξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων με μοναδικό στοιχείο κάποιες μαρτυρίες κουκουλοφόρων προστατευόμενων μαρτύρων. Το φιάσκο με τη NOVARTIS είναι ένας ακόμα λόγος για την επίσπευση της προσφυγής στις κάλπες.
Αποκλεισμένοι από τις αγορές
Η αποτυχία της κυβέρνησης να βγει στις αγορές είναι ένας ακόμη λόγος προσφυγής σε εκλογές. Οι σύμβουλοι που είχε προσλάβει το Μαξίμου για να διερευνήσουν τις προθέσεις των αγορών έχουν εκδώσει απαγορευτικό γιατί τα επιτόκια βρίσκονται στα ύψη και η κατάσταση σε Ιταλία και Γαλλία επιβαρύνει περαιτέρω το αρνητικό κλίμα. Γι’ αυτό η κυβέρνηση, έχοντας στη διάθεσή της ένα μαξιλάρι 24 δισεκατομμυρίων, επιδίδεται με άνεση σε παροχολογία αφού αυτοί που θα ψάχνουν εναγωνίως για δανεικά είναι η επόμενη κυβέρνηση.
Τα δίνουν όλα για τις ψήφους
Οι στοχευμένες παροχές της κυβέρνησης σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες ολοκληρώνονται στα τέλη Ιανουαρίου. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να ψηφιστεί και ειδική τροπολογία που θα προβλέπει τολμηρές λύσεις για τη ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και δημόσια ταμεία. Το Μαξίμου πιέζει τον Τσακαλώτο να περιλάβει στη ρύθμιση τη διαγραφή τόκων και προστίμων, καθώς και ένα μέρος από την οφειλή. Πρόκειται για ένα προεκλογικό νομοσχέδιο από το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά οφέλη παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που έχει προτείνει τη σχετική ρύθμιση.
Απέτυχε το σχέδιο για διεύρυνση
Η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος για έναν ακόμα λόγο. Οι διάφορες παρασκηνιακές πρωτοβουλίες που είχαν αναλάβει εξωθεσμικά κέντρα για τη δημιουργία μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας χωρίς τον Πάνο Καμμένο απέτυχαν παταγωδώς. Οι βουλευτές των λεγόμενων μικρών κομμάτων δεν έδειξαν διάθεση να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί γνωρίζουν ότι οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες. Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές επιβάλλεται και για έναν ακόμη σοβαρό λόγο. Γιατί κατέρρευσε με πάταγο η περιβόητη θεωρία περί ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχει προκαλέσει μπόχα στη δημόσια ζωή. Ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση που έκανε σημαία τον δήθεν πόλεμο στη διαπλοκή έστησε σε χρόνο ρεκόρ τη δική της διαπλοκή και προχώρησε χωρίς κανέναν ενδοιασμό σε βρόμικες συναλλαγές με μια σειρά επιχειρηματικούς παράγοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονταν σε κατάσταση δικαστικής ομηρίας.
Τρέμουν την εμπλοκή στα σκάνδαλα
Οι πέντε καυτοί φάκελοι, που παρουσίασε η αντιπολίτευση και τεκμηριώνουν απόλυτα την εμπλοκή κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών σε μια σειρά από σκανδαλώδεις υποθέσεις, τίναξαν στον αέρα το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Αυτοί που εμφανίστηκαν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με ειδικά δικαστήρια με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Γι’ αυτό η μοναδική τους σωτηρία είναι η προσφυγή σε εκλογές για να κρατήσουν ένα ποσοστό προκειμένου να μπορέσουν να οργανώσουν την άμυνα εν όψει των δικαστικών περιπετειών που πρόκειται να αντιμετωπίσουν.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Στο Καρφί» – parapolitika.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Καμμένος για να παραμείνει υπουργός μπορεί να κηρύξει και τον πόλεμο στην Τουρκία και ο Ερντογαν , ως νέος Μεταξάς, να πει... ΟΧΙ. Τις κυβερνήσεις της Ελλάδας ούτε ο Ιονέσκο θα μπορούσε να τις φανταστεί.