(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Ο αββάς Μακάριος είπε:
Αν θυμόμαστε τα κακά που μας κάνουν οι άνθρωποι, αχρηστεύουμε μέσα μας τη δύναμη της μνήμης του Θεού.
Αν όμως δεν θυμόμαστε τα κακά που υποφέρουμε, θα μείνουμε ανίκητοι από τους δαίμονες.
Ένας γέροντας είπε:
– Αυτός που κλέβει ή λέει ψέματα ή κάνει οποιαδήποτε άλλη αμαρτία, πολλές φορές, αμέσως μετά τη διάπραξή της, αναστενάζει και κατηγορεί τον εαυτό του και έρχεται σε μετάνοια.
Εκείνος όμως που έχει μνησικακία στην ψυχή του, και όταν τρώει και όταν κοιμάται και όταν βαδίζει, κατατρώγεται σαν από σαράκι και έχει πάντα την αμαρτία του αχώριστο σύντροφο η προσευχή του γίνεται κατάρα και οι κόποι του όλοι πάνε χαμένοι, έστω κι αν χύσει το αίμα του για το Χρίστο.
Του αββά Ησαΐα
Αν ένας αδελφός σου κάνει κακό και τον κατηγορήσει κάποιος μπροστά σου, φύλαξε την καρδιά σου, για να μην ανανεωθεί μέσα σου η κακία. Θυμήσου αμέσως τις αμαρτίες που έχεις κάνει ενώπιον του Θεού και που θέλεις να σου συγχωρηθούν, και μην ανταποδώσεις (το κακό) στον πλησίον σου.
Αν ακούσεις ότι κάποιος είπε κακό λόγο για σένα, και τον συναντήσεις κάπου ή σε επισκεφθεί, δώσε, όσο μπορείς, στο πρόσωπό σου έκφραση πρόσχαρη και καλωσυνάτη και μην του πεις τίποτε απ’ όσα άκουσες. Γιατί είναι γραμμένο: «Ος μνησικακεί, παράνομος» [Αυτός που μνησικακεί είναι παράνομος] (Παροιμ. 21:24).
Του αββά Μάρκου
Η κακία, όταν τη μελετάει κανείς με τη σκέψη του, αποθρασύνει την καρδιά. Όταν όμως την καταπολεμάει με εγκράτεια και την ελπίδα, τότε τη συντρίβει.
Από τον τόμο «Μικρός Ευεργετινός» των εκδόσεων της Ιεράς Μονής Παρακλήτου.
Εκείνος που έχει μνησικακία στην ψυχή του… | Πεμπτουσία (pemptousia.gr)
1 σχόλιο:
Έχεις δίκιο φίλε.....απλά έχεις δίκιο.
Δημοσίευση σχολίου