Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Ο Μόσιαλος στη Μασσαλία



Ο κ. Μόσιαλος ανήρτησε ένα meme με την Παναγία και τον Ιωσήφ, ή, για την ακρίβεια, δύο μορφές που παραπέμπουν στη στερεότυπη απεικόνισή τους. Ο Ιωσήφ δεν φορά μάσκα γιατί, όπως λέει, δεν πιστεύει στον κορωνοϊό και η Παναγία τον ειρωνεύεται επειδή πιστεύει στον κρίνο. Αστείο ή όχι, δεν έχει τόση σημασία. Ο,τι και να ‘ναι, προκάλεσε θόρυβο τον οποίο ενίσχυσε η επικριτική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου. Και είν’ η αλήθεια ότι χωρίς αυτήν η υπόθεση μπορεί να είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη. Για ποιο λόγο παρενέβη η Ιερά Σύνοδος; Ισως επειδή αισθάνεται ένοχη για τον τρόπο που πολλοί ιερείς αντιστάθηκαν στα μέτρα κατά του κορωνοϊού, χωρίς η ίδια να μπορεί να τους ελέγξει. Υπάρχει όμως και η πλευρά του κ. Μόσιαλου. Μπορεί να μην είναι πολιτικός, είναι όμως δημόσιο πρόσωπο. Εγώ ή κάποιος φίλος μου θα μπορούσαμε να αναρτήσουμε το ίδιο χωρίς να προκληθούν τόσες αντιδράσεις. Ομως ο κ. Μόσιαλος πρωταγωνιστεί με την επιστημονική του ιδιότητα στην εκστρατεία αντιμετώπισης της πανδημίας. Και προφανώς δεν ανήρτησε το meme για να γελάσουν αυτός και οι φίλοι του. Το ανήρτησε για να πείσει όσους δεν έχουν πεισθεί για την ανάγκη των μέτρων. Και πέτυχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Τους αντιμετώπισε με υπεροψία, τους περιφρόνησε, κι αυτός δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να πείσεις. Μου θύμισε την Κλίντον που είχε αποκαλέσει τους λευκούς Αμερικανούς αγρότες «αγροίκους», με αποτέλεσμα να ψηφίσουν τον αντίπαλό της.

Την ίδια στιγμή έτυχε να πέσει στα χέρια μου η ευχετήρια κάρτα της πόλης της Μασσαλίας. Εκεί απεικονίζεται το σύμβολο της πόλης, η περίφημη Notre Dame de la Garde, που δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο της προοπτικής. Τη στεφανώνουν δύο σύμβολα, το άγαλμα της Παναγίας και ο Σταυρός. Από την κάρτα λείπει ο Σταυρός. Προφανώς το δημοτικό συμβούλιο της πόλης θεώρησε ότι αν στις ευχές έπρεπε να «συμπεριληφθεί» και το μισό και πλέον εκατομμύριο μουσουλμάνων κατοίκων της, δεν είχε δικαίωμα να τους αποκλείσει από την εορταστική ατμόσφαιρα. Περιφρονώντας την ιστορία της Μασσαλίας, αλλά και το παρόν της. Το άγαλμα της Παναγίας εξακολουθεί να δεσπόζει στον τρούλο του ναού σε πείσμα της ευχετήριας κάρτας.

Τι σχέση έχουν τα δύο περιστατικά; Δεν είναι μόνον η Παναγία. Είναι ο τρόπος με τον οποίο κοινωνικές ομάδες που έχουν πάρει το χρίσμα της προόδου, βλέπε πολιτική ορθότητα, αντιμετωπίζουν όσους δεν έχουν τη δύναμη ή τη διάθεση να ενστερνισθούν τις απόψεις τους. Η υπεροψία είναι το πρόβλημα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Μόσιαλος μέχρι το meme ήταν ένας φτηνός καλαμπουριτζής με ανέκδοτα επιπέδου γυμνασίου. Κλασικό απωθημένο τέως μπούλιδων που θέλουν να καλύψουν τον χαμένο χρόνο δουλοπρέπειας γλυψίματος και φυτοσύνης που τους έφερε στην θέση που τους έφερε και να πουλήσουν παράλληλα μαγκιά και μοντερνιά που ποτέ δεν διέθεταν. Αρκεί κανείς να δει κανείς τα μούτρα του...
Και το νόμπελ να πάρει ξέρει καλά μέσα του πως είναι κουράδας.Any way.....υπάρχουν και γιατροί για να το κοιτάξει.
Μετά όμως την δημόσια απολογία του στον Στραβελάκη είναι με δική του ομολογία ένα τιποτένιο χαμερπές θρασύδειλο και χυδαία υποκριτικό κάθαρμα που επαναλάμβανε συνέχεια και μονότονα για άγιες μέρες..........και πάλι άγιες μέρες ........και το μήνυμα που ήθελε να μεταφέρει αυτές τις άγιες μέρες και........πάλι ξανά μανά άγιες μέρες αλλά με έναν και καλά τσαμπουκαλεμένο τρόπο (ναι μην τον βλέπετε έτσι μπουχέσα κατά βάθος είπαμε είναι μάγκας) του στύλ δεν θα απολογηθώ γιατί τις άγιες αυτές μέρες όπως είπε πρέπει να προστατέψουμε τις μεγάλες αξίες ........
Ο δημοσιογράφος κάτι ψέλλισε απέξω απέξω και ο θρασύδειλος μπουχέσας έκλεισε την συνέντευξη με μια υπενθύμιση πως εδώ είναι Ευρώπη και υπερασπιζόμαστε τις αξίες του ορθολογισμού. Μάλιστα.
Αν είχε φρόνημα ο δημοσιογράφος θα του έλεγε απλά " ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΑΓΙΕΣ ΜΈΡΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΙΛΑΣ (ΡΕ ΑΛΗΤΗ);;;. ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ .............;
Μόνο μία εξήγηση λογική υπάρχει..........Η μανούλα σου, η γυναίκα σου, ή η κορούλα σου πρέπει μάλλον να σε έπεισαν από καιρό τώρα πως τα πουτ@νιλίκι@ τους είναι άγιες πράξεις και εσύ ηλίθιε μάλλον τις πίστεψες.......κατά τα άλλα τί ακριβώς ήθελες να πεις για τον Ιωσήφ;"
Αλλά ας μην κατηγορούμε άθελα μας και έμμεσα ανθρώπους που δεν ξέρουμε.
Η απάντηση για περιπτώσεις ανάλογες του γελοίου αυτού ανθρώπου είναι απλή .......... πρόκειται για ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΠΈΔΟΥ ΚΥΛΩΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΕΡΙ ΣΚΙΣΜΕΝΗ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Και σαν να μην έφτανε η βλασφημία του, ο αισχρός Μόσχαλος κούνησε το δάχτυλο σε όλους όσοι αγανακτούμε για την ασέβειά του, διδάσκοντας εμάς τους αδαείς ότι η ουσία του Χριστιανισμού είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, κι όχι η Ενσάρκωση του Κυρίου, την οποία με χυδαίο τρόπο προσέβαλε. Η πλήρης αντιστροφή της χριστιανικής αγάπης, η οποία από το «ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου» εκπίπτει σε δαιμονική λατρεία των εγκοσμίων, η οποία είναι η μόνη πραγματική αρρώστια και ο μόνος πραγματικός θάνατος!

amethystos είπε...

Κανείς δέν περιμένει από τόν κάθε Μόσιαλο νά είναι χριστιανός. Τό θέμα είναι απλώς ότι ο Ιερώνυμος δέν σήκωσε τό τηλέφωνο νά καλέσει τόν Μητσοτάκη στήν τάξη.

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν περιμένει από τον Μασκαριότατο Ιερώνυμο να ελέγξει την εξουσια του Μητσοτάκη. Τόση αφέλεια πια δεν την έχει κανένας...