Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ο Ντάισελμπλουμ "πάγωσε" τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης.

«Πρέπει να αντιληφθείτε πως αν μια χώρα πάει στις αγορές μία φορά, με ένα είδος ομολόγου, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ότι είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα ευρωπαϊκά δάνειά της με ένα λογικό τίμημα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Για αυτό είμαι λίγο επιφυλακτικός και δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους ανθρώπους, που λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι. Η Ελλάδα...
έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», πρόσθεσε.

«Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να μη χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα, αλλά εάν δει κανείς το μέγεθος του κρατικού χρέους και τις αναχρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει μια μείζων πρόκληση για την Ελλάδα», είπε ακόμη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου πακέτου «στήριξης».

«Θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να καταλήξουμε στα μεγέθη των αναχρηματοδοτικών αναγκών (της Ελλάδας) για το 2015 και πέραν αυτού, και θα συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι για να δούμε τι χρειάζεται», κατέληξε ο Ντάισελμπλουμ.
Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά δήλωση αξιωματούχου της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. που «γειώνει» την ελληνική κυβέρνηση, της οποίας οι πανηγυρισμοί για το τέλος των μνημονίων με την «έξοδο στις αγορές» αποδεικνύονται (άλλο ένα) προεκλογικό «πυροτέχνημα».
Είχε προηγηθεί η δήλωση του επικεφαλής της task force, Χόρστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος την Παρασκευή, μιλώντας στο spiegel online, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κανείς δεν μπορεί να πει, αν η Ελλάδα -εφόσον είχε από τώρα αυτή τη δυνατότητα- θα μπορούσε μόνη της σε μόνιμη βάση να δανείζεται από τις αγορές, χωρίς να χρειάζεται καμία βοήθεια από τις χώρες - μέλη της ευρωζώνης». Την ίδια μέρα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Ρέζα Μογκαντάμ, δήλωνε ότι «θα συνεχιστεί η ανάγκη για στήριξη» τα επόμενα δύο χρόνια.
Των χορό των δηλώσεων που βάζουν «φρένο» στο κυβερνητικό success story άνοιξε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία την Πέμπτη δήλωσε ότι η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές «διαγράφεται στον ορίζοντα», ενώ απομένουν ακόμη «πολλά να γίνουν».
Πηγή: topontiki.gr

προεδρική δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: