Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ. ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΟ.

Μορφωμένοι και αμόρφωτοι, διδάκτορες και δικτάτορες στα μαχαίρια! 
Πάντως η Εκκλησία βρίσκεται αλλού. Καί θά βρίσκεται πάντοτε αλλού. Εις τον αιώνα, των αιώνων.

Ο π. Βασίλειος Θερμός, μέλος της διοικήσεως της Εκκλησίας, μας εκθέτει την λογική και τους σκοπούς τής νεωτερικής Εκκλησίας, η οποία προωθεί οικουμενιστικές ενώσεις στην Ορθοδοξία, και τα όπλα που χρησιμοποιεί για την επιβολή τους. Κατ' αρχάς ας σημειώσουμε ότι νομίζει ότι ανήκει στην Εκκλησία τού Κυρίου. Ψευδαίσθηση η οποία οφείλεται στην νέα λαίλαπα που διέλυσε την Ενορία. Στην Ποιμαντική! Αυτονομημένοι από το θέλημα του Κυρίου, ποιμαίνουν για να ποιμαίνουν, προσαρμοσμένοι και υπάκουοι στο Πνεύμα της Εποχής, στο κοσμικό φρόνημα που σήμερα ονομάζεται Εκκοσμίκευση.

Στην διαμάχη που άναψε με τις δηλώσεις του Νίκου Δήμου, ο Θερμός παίρνει το μέρος του, αγνοώντας ότι ο Δήμου δεν είναι δημοκράτης, είναι άνθρωπος με σκοτεινό πολιτικό παρελθόν. Από αυτούς που μας οδήγησαν στην τρομερή κρίση. Και χαίρεται για τα κατορθώματά του, διότι οι ποντικοί την νύχτα ροκανίζουν το νόημα της ζωής. Και ο Θερμός μάς αποκαλύπτει ότι μαζί με τον συρφετό που εκκοσμικεύει την πίστη, ανήκει και αυτός στην νύχτα που μας σκοτώνει.

Ταυτίζει λοιπόν την νεωτερικότητα με τον 'Ορθολογισμό'.
Πιστεύει πως η νεωτερικότης απλώς αρνήθηκε το υπερφυσικό!
Ότι ο Διαφωτισμός και ο Γερμανικός Ιδεαλισμός, που κατέληξαν στην κοινωνιολογία και την Ψυχολογία, απελευθέρωσαν τον άνθρωπο από κάποια Φανταστική, φαντασιακή, θέσμιση τής κοινωνίας, στην οποία την είχε φυλακίσει η Εκκλησία και η δεισιδαιμονία. Και από ότι φαίνεται είναι αργά πλέον γι'αυτόν να κατανοήσει πως ο Διαφωτισμός δεν αρνήθηκε το μεταφυσικό, αλλά δοκίμασε να το γειώσει, με τις γνωστές τραγικές συνέπειες. Καί κατέληξε ένας Χιλιασμός ο οποίος προσπαθεί ακόμη να φτιάξει τον παράδεισο στην γή, με τα μπάζα που νομίζει ότι διαθέτει από το γκρέμισμα του μεταφυσικού, δηλαδή από τον θάνατο του Θεού. Μέσα σ'αυτό το πλαίσιο, δυστυχώς για την Εκκλησία, κινείται και ο ίδιος όπως το ομολογεί ευθαρσώς.

Κατηγορεί τον τρόπο Επιλογής των επισκόπων. Γιατί ο Ιερώνυμος που τον προώθησε στην θέση που κατέχει, δεν χρησιμοποίησε τους ίδιους τρόπους; Δεν τους διαιωνίζει;

Οι φαντασιώσεις δικαιοσύνης δεν ανήκουν στον νοητό κόσμο, Θερμέ, αυτά πιστεύει ο διαφωτισμός, που σε έθρεψε! Εσύ ο ίδιος δεν χρησιμοποιείς τα Εκκλησιαστικά και κοσμικά όργανα αποδόσεως δικαιοσύνης; Βλέπεις τον εαυτό σου; Σε ποιά αυτογνωσία πατάς για να ασκήσεις την επιστήμη σου;

Ο Δήμου έθιξε την Εκκλησία! Εσύ γιατί δεν την υπερασπίζεσαι; Με γνώση, με διάλογο, με επιχειρηματολογία ομόλογη του αντιπάλου; Δώσε τό παράδειγμα, βγάλε τά μαχαίρια. Καί άν κάνεις κάπου λάθος, θά τό διορθώσει ο Κύριος. Έχεις διαβάσει ποτέ τα αντιαιρετικά των Πατέρων; Το κατά Ευνομίου του Μ. Βασιλείου; Μάλλον όχι. Διότι οι Πατέρες της Εκκλησίας, την οποία εκμεταλλεύεσαι σαν δήθεν Ιερεύς, δεν έκαναν διάλογο! Κατηγορούσαν! Πόσο κόσμιος ήταν ο διάλογος με τους αιρετικούς Πατριάρχες, του Αγίου Μαξίμου, ώστε να καταλήξει στο Μαρτύριο;
Δεν μπορείς να υπερασπιστείς την Εκκλησία, φίλε. Δεν ανήκεις σ' αυτή! Τουλάχιστον αυτοί οι άξεστοι που σε στενοχωρούν, γαυγίζουν και προειδοποιούν. Και δεν θα αφήσει ο Κύριος τα σκυλιά του αφρόντιστα, Θερμέ.

Λές ότι αναστήθηκε ο Χριστός και για σένα! Δείξτο μας! Δείξε μας ότι υπάρχει Χριστός στη ζωή σου. Η Εκκλησία φίλε δεν έχει σαν σκοπό της να θεραπεύει τις ασθένειες τής κάθε εποχής μόνον. Να συνδράμει, για παράδειγμα, σήμερα, το μεταμοντέρνο υποκείμενο που είναι θραυσματοποιημένο και ανορθολογικό. Αυτή είναι η αίρεση της ποιμαντικής, που εκκοσμικεύει την Εκκλησία.
 Εσύ αντέχεις την αντίρρηση; Δείξ'το μας. Διαφορετικά θα μας αφήσεις με την υποψία ότι ανήκεις στα "ανθρωπάκια" που φιλάνε ποδιές.

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: