Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η Ουκρανία προμηθεύει με όπλα τα τελευταία 3 χρόνια τους μαχητές της Συρίας, αναφέρει το γερμανικό Spiegel

Η Ουκρανία προμηθεύει με όπλα τα τελευταία 3 χρόνια τους μαχητές της Συρίας, αναφέρει το γερμανικό Spiegel


ΤΕΧΕΡΑΝΗ (FNA) - H Ουκρανία προμήθευε με όπλα τους αντάρτες στη Συρία τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο ουκρανικός κρατικός όμιλος Ukroboronprom έστελνε όπλα μέσω Γερμανίας προς τη Συρία.
Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών αρνήθηκε την αποκάλυψη με μια δήλωση λέγοντας " Δεν είναι σαφές, σε ποιά τοποθεσία στη Γερμανία μεταφέρονται τα όπλα".
Τα όπλα εστάλησαν στη Γερμανία για "τροποποιήσεις", ανέφερε ένας αξιωματούχος στο der Spiegel.
Το περιοδικό αναφέρθηκε στην αμερικανική ομάδα προβληματισμού (think tank) Ίδρυμα Jamestown (που συνδέεται με τα κατασκοπευτικά πρακτορεία των ΗΠΑ) .
Η Ομάδα προβληματισμού πιστεύει ότι τα όπλα αποστέλλονται από την Ουκρανία στoυς αντάρτες της Συρίας μέσω Γερμανίας.
Το Jamestown μιλάει για πάνω από 54 000 τουφέκια που προμηθεύτηκαν σε τζιχαντιστές μόνο κατά το 2011 και το 2012.
"Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για συγκαλυμμένες επιχειρήσεις στη Συρία", ανέφερε το ίδρυμα Jamestown στο Spiegel .
Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να διερευνήσει τις αποστολές.
"Είναι σκανδαλώδες το ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να πει τίποτα για το που βρίσκονται πραγματικά τα όπλα", δήλωσε η Γερμανίδα βουλευτής Sevim Dağdelen .
Θα ήταν πολύ πιθανό τα όπλα αυτά να έφθασαν σε τζιχαντιστές στη Συρία .

ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Ξαφνικά τα στόματα άνοιξαν και οι Γερμανοί μαθαίνουν από τα ίδια τους τα μέσα ότι η κυβέρνηση τους βοήθαγε την Ουκρανία να εξάγει όπλα και στην Συρία.
Η αναφορά και μόνο ότι η Γερμανία εισήγαγε το 2011 και το 2012 από την Ουκρανία για εκπαιδευτικούς λόγους 54.000 ημιαυτόματα όπλα SKS, που πλέον ελάχιστες χώρες χρησιμοποιούν, δημιουργεί λογικές απορίες.
Τι είδους μετατροπή τους έκαναν και ποιός τελικά τα χρησιμοποιεί και πού?
θα ήταν αστείο να ισχυρισθεί κανένας ότι τα όπλα αυτά που απόσυραν οι σοβιετικοί στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και τα αντικατέστησαν με τα Kαλάσνικωφ ΑΚ-47, χρησιμοποιούνται σήμερα από τον γερμανικό στρατό.
Τα τελευταία SKS ανατολικογερμανικής κατασκευής παραχωρήθηκαν το 1990 στην Κροατία.
Το μόνο πλεονέκτημα αυτών των όπλων είναι ότι είναι κατάλληλα για ανταρτοπόλεμο και για τον σκοπό αυτό τα χρησιμοποίησαν την δεκαετία του 1990 στην Βοσνία,στην Αφρική, στο Ιράκ, στη Σομαλία και στο Αφγανιστάν.
Σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο στον επίσημο στρατό της Καμπότζης, του Λάος, της Κίνας, της Βόρειας Κορέας, του Βιετνάμ και σε πολλές χώρες της Αφρικής.
Η συνήθης μετατροπή τους αφορά την προσαρμογή διαφορετικού τύπου ξιφολόγχης και και η προσθήκη εκτοξευτή οπλοβομβίδων των 22 χιλιοστών, όπως συνηθιζόταν στα μοντέλα γιουγκοσλαβικής κατασκευής.
Το άρθρο του SPIEGEL είναι καλά τεκμηριωμένο.

ΠΗΓΗ

Επιπλέον μία Ουκρανική δημοσιογραφική πηγή (Euromaidan Pr) προσπαθώντας να επιτεθεί στην αντικειμενικότητα του SPIEGEL, άθελα της το επιβεβαιώνει.
Kάνει το λάθος να αναφέρει τον ακριβή τύπο (SKS) του ημιαυτόματου όπλου, δικαιολογεί την πώληση αναφέροντας ότι έγινε επί προεδρίας Γιανούκοβιτς και προσπαθεί να δικαιολογήσει ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο αναφέροντας ότι αν η Γερμανία ήθελε να εξοπλίσει τους αντάρτες της Συρίας θα μπορούσε να το κάνει στέλνοντας καινούργιου τύπου όπλα μέσω Τουρκίας (!)

ΠΗΓΗ 

Αναφέρουν τον τύπο του όπλου, τον αριθμό των όπλων, το πότε έγινε η πώληση, από ποιόν έγινε η αγορά, από ποιόν έγινε η πώληση, αλλά αμφισβητούν που κατέληξαν τα όπλα...
Το Jamestown Institute αναφέρει γιατί προτιμήθηκαν αυτά τα όπλα:
...By their clandestine nature, Ukrainian arms deliveries to the Syrian rebels resemble Ukrainian arms supplied to the Croatian army and Kosovo Albanian separatists in the 1990s as part of covert operations supported at the time by the United States. More recently, in 2011–2012, the US and Germany respectively purchased 144,000 and 54,000 Ukrainian small arms for training purposes (Gorshenin Weekly, May 14). These could be meant for covert operations, the Soviet weapons providing the US with deniability as to the supplier. A similar strategy was used in the 1980s by the US in Afghanistan when it supplied Soviet weapons—captured by Israel in Lebanon and sent through Pakistan—to the anti-Soviet Mujahedeen...

H τακτική αυτή χρησιμοποιήθηκε από την Ουκρανία και στην Κροατία, στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν, ώστε αν βρεθούν στα χέρια ανταρτών να μην μπορεί να επαληθευθεί ποιός τους τα προμήθευσε.
Εκτός βέβαια αν οι Ουκρανοί υποστηρίξουν ότι 54.000 ημιαυτόματα όπλα πέρασαν τα σύνορα της Γερμανίας χωρίς να εντοπισθούν από τους Γερμανούς τελωνειακούς, μετασκευάστηκαν στην Ανατολική Γερμανία και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους...

Μήπως χρησιμοποιούνται και σε κάποια ρεαλιστική ταινία με Γερμανούς σκηνοθέτες;

Son Ofeon - Ramnousia

Δεν υπάρχουν σχόλια: