Πρόκειται για τη θεαματική πλευρά του πακέτου που πλαισιώνεται, όμως, από την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την παραχώρηση δικαιωμάτων στους Τούρκους Αλεβίτες(θρησκευτική μειονότητα αγνωστικιστών σιιτικής προέλευσης) καθώς και σε άλλες θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.
Παράλληλα, στο ίδιο πακέτο προβλέπεται η αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια συνεχούς επιδείνωσής τους, όπως και η λήψη μέτρων και η προώθηση μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται ότι με προεδρικό διάταγμα στα μέσα της δεκαετίας του ’30 ο Κεμάλ Ατατούρκ ενέταξε σε καθεστώς μουσειακού χώρου τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και με αυτό το καθεστώς λειτουργεί ως σήμερα ο χώρος της Αγίας Σοφίας καθώς και οι δραστηριότητες, οικονομικές και τεχνικές, που αφορούν την αποκατάσταση της.
Είναι προφανές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης ενός «φιλελεύθερου και μεταρρυθμιστικού προφίλ» επιχειρεί την ικανοποίηση μειονοτικών αιτημάτων από την μία και την επανένταξη της τουρκικής διπλωματίας και οικονομίας ως ένα βαθμό στις δυτικές προδιαγραφές με κορωνίδα τις σχέσεις Άγκυρας – Τελ Αβίβ.
Η τελευταία αυτή εξέλιξη έχει να κάνει και με την έντονη δραστηριότητα διπλωματικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα που αφορά το τελικό στάδιο αποφάσεων για την εμπορία και μεταφορά των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στα κοιτάσματα Αφροδίτη και Λεβιάθαν, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κύπρου.
Τους τελευταίους δύο μήνες έχει ενταθεί η διπλωματική δραστηριότητα στο τρίγωνο Λευκωσία – Αθήνα – Άγκυρα για την ολοκλήρωση των συνομιλιών επί του πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού, πρωτοβουλία που έχει τεθεί άμεσα υπό την αιγίδα του αμερικανικού Στέητ Ντιπάρτμεντ και αποτελεί προτεραιότητα για το σύνολο των πετρελαϊκών εταιρειών που εμπλέκονται στον εντοπισμό και στην εμπορία κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτά τα πλαίσια έχει επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων η εναλλακτική πρόταση για μεταφορά του κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω των τουρκικών αγωγών ως φθηνότερη και άμεσα πραγματοποιήσιμη λύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου