Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Στρατιωτικοί των μυστικών υπηρεσιών χωρών ΝΑΤΟ-Ε.Ε. συνελήφθησαν από τις δυνάμεις αυτοάμυνας του Ντόνετσκ

praktores-oukrania


«ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ» ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΙΕΒΟ



Οι δυνάμεις αυτοάμυνας του Ντόνετσκ συνέλαβαν και κρατούν οκτώ αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών χωρών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που υπό το «μανδύα» του ΟΑΣΕ είχαν διεισδύσει στη νοτιοανατολική Ουκρανία και συνέλλεγαν πληροφορίες για τις κινήσεις, τον οπλισμό και τις ακριβείς θέσεις ρωσόφωνων, οι οποίοι υπερασπίζονται την πόλη Σλαβιάνσκ.

Πρόκειται για συνολικά οκτώ στρατιωτικούς από Γερμανία, Βουλγαρία, Δανία, Τσεχία και Σουηδία. «Όλοι οι συλληφθέντες είναι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ενήργησαν υπό το πρόσχημα της αποστολής του ΟΑΣΕ», δήλωσε ο ηγέτης των αυτονομιστών και «δήμαρχος» της πόλης του Σλαβιάνσκ Βιάτσεσλαβ Πονομαρίοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν σχεδιαγράμματα με τα οδοφράγματα και τα σημεία ελέγχου των δυνάμεων αυτοάμυνας, καθώς επίσης και καταγραφή του οπλισμού που διαθέτουν οι ρωσόφωνοι.
«Αυτό τους καθιστά κατάσκοπους. Δεν μπορεί να συμμετάσχουν σε αποστολή του ΟΑΣΕ στρατιωτικοί και ταυτόχρονα να εντοπίζονται στην κατοχή τους τέτοια στοιχεία», είπε ο Πονομαρίοφ, προσθέτοντας πώς μαζί με τους «δυτικούς πράκτορες», όπως τους χαρακτήρισε, συνελήφθη και ένας συνταγματάρχης του Ουκρανικού Στρατού που τους συνόδευε και υπηρετούσε στις μονάδες του Ντόνετσκ πριν ξεσπάσει η κρίση.
«Δεν πρόκειται οι συλληφθέντες να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι. Θα τους ανακρίνουμε, θα αποκαλύψουμε πλήρως την ταυτότητα τους και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε», κατέληξε ο επικεφαλής των δυνάμεων αυτοάμυνας και «δήμαρχος» της πόλης του Σλαβιάνσκ.
Λίγες ώρες πριν η πολιτοφυλακή είχε συλλάβει στην περιοχή του Ντονέτσκ 40 Ουκρανούς, στους οποίους οι δυνάμεις αυτοάμυνας προσδίδουν χαρακτήρα σαμποτέρ. «Ο ρόλος του ΟΑΣΕ είναι ύποπτος», επισήμανε ο Πονομαρίοφ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πώς η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ είναι ασφαλής.
Η «κυβέρνηση» του Κιέβου χαρακτήρισε τη σύλληψη των στρατιωτικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην ανατολική Ουκρανία ως «απαγωγή από τρομοκρατικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία» και ζήτησε την απελευθέρωση τους.
Τη νύχτα της Παρασκευής το υπουργείο Εσωτερικών της «κυβέρνησης» του Κιέβου ανακοίνωσε πώς οι αυτονομιστές κατέλαβαν ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν επτά παρατηρητές του ΟΑΣΕ και πέντε μέλη των ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων.
Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας οι παρατηρητές είναι συνολικά 13 και όχι 7, όπως αναφέρει το Κίεβο.
Η διάσταση απόψεων αυτή εγείρει σαφώς ερωτήματα για τη δράση του ΟΑΣΕ στη νοτιοανατολική Ουκρανία και ενισχύει τους ισχυρισμούς των δυνάμεων αυτοάμυνας περί στοιχείων κατασκοπίας.
Ας μην ξεχνά κανείς πως πρόσφατα επισκέφθηκε το Κίεβο ο διευθυντής της CIA και κατόπιν ξεκίνησαν οι «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» με Ουκρανούς στρατιωτικούς ή μισθοφόρους να ανοίγουν πυρ κατά αμάχων στο Σλαβιάνσκ και σε άλλες πόλεις της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.
defencenet.gr


Λίθος Φωτός

Δεν υπάρχουν σχόλια: