Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Στο χορό του Ζαλόγγου Μέρκελ και Deutsche Bank;

Θα παρασύρει η Deutsche Bank τη Μέρκελ και το ευρώ;

Ένα πολύ επικίνδυνο «παιχνίδι» παίζει η Γερμανίδα καγκελάριος στην υπόθεση της Deutsche Bank, το οποίο εύκολα θα μπορούσε να έχει αρνητική εξέλιξη, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική Telegraph. Αν η άρνηση της Μέρκελ να διασώσει τη γερμανική τράπεζα οδηγήσει στην κατάρρευση της Deutsche Bank, τότε αυτό θα είναι το τέλος της στην καγκελαρία. Όμως αν προσφέρει κρατική βοήθεια για τη διάσωσή της, τότε το ευρώ ίσως βρεθεί αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι πολιτικές επιπτώσεις πιθανής διάσωσης της DB είναι καταστροφικές, όμως οι οικονομικές συνέπειες μιας κατάρρευσης είναι ακόμη χειρότερες. Αποκλείοντας το ενδεχόμενο κρατικής διάσωσης, η Μέρκελ αποφεύγει ένα άμεσο πολιτικό πρόβλημα. Ωστόσο, όταν η κρίση επιδεινωθεί, κάτι που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, είναι απίθανο να πιστέψει κάποιος ότι η Μέρκελ θα διατηρήσει αυτή τη σκληρή στάση. Κατά συνέπεια, μία κρατική διάσωση – οποιασδήποτε μορφής – θα αποφασιστεί ακόμη κι αν η ζημιά για τη Μέρκελ είναι καταστροφική.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πριν από δύο χρόνια η Μέρκελ άφησε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απροστάτευτο, επιτρέποντας το κλείσιμο των τραπεζών σε μία προσπάθεια να... επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή γραμμή. Φέτος, εξελίσσεται μία ιταλική κρίση καθώς αυξάνονται τα «κόκκινα» δάνεια, όμως και πάλι η Γερμανία επιμένει στην κατά γράμμα εφαρμογή του νόμου που θέλει τους καταθέτες να σηκώνουν μέρος του βάρους των ζημιών των προβληματικών τραπεζών.

Άρα, δεν θα μπορούσε η Μέρκελ να πει ότι θα σώσει την δική της τράπεζα όταν αφήνει όλες τις υπόλοιπες στη μοίρα τους, καθώς θα αποδείκνυε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού για τη Γερμανία είναι διαφορετικοί. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τη σκληρή στάση απέναντι στην Ιταλία ή ακόμη και απέναντι στην Ελλάδα.

Αν όμως καταρρεύσει η Deutsche Bank, τότε το πλήγμα θα ήταν τεράστιο τόσο για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όσο και για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κανείς δεν γνωρίζει το πραγματικό μέγεθος των ζημιών και τις συνέπειες του ντόμινο. Αναμφίβολα θα ήταν θανάσιμο χτύπημα για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, ενώ οι γαλλικές και ισπανικές τράπεζες θα ακολουθούσαν. Ταυτόχρονα, η οικονομία της Ευρωζώνης πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αντέξει ένα τέτοιο σοκ, όταν Γαλλία και Ιταλία εμφανίζουν μηδενική ανάπτυξη και έχουν να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο του Brexit. 
kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια: