Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Πως κάναμε δώρο στον Ερντογάν το “αίσθημα νίκης” στο Αιγαίο και τώρα απειλεί

16_11_2015-5-640x330

karvounopoulos_200_200Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι τόσο ισχυρός ο κ. Ερντογάν ώστε να μας απειλεί με αλλαγή συνόρων και κατάργηση όσων προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο ισχυρός είναι μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αν κι όλες οι εκτιμήσεις των ελληνικών υπηρεσιών συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν,“κάνει ότι θέλει πλέον σε ΕΔ και στις δυνάμεις ασφαλείας και αυτό μόνο δύναμη του δίνει”.

Το σίγουρο είναι πως ο κ. Ερντογάν αισθάνεται ισχυρός. Γι΄ αυτό άκουσε σιωπηλός όσα του ‘λεγε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνάντησή τους και γι΄ αυτό χθες εξαπέλυσε τις απειλές του. Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό το συναίσθημα “νίκης” εμείς του το χαρίσαμε!

Κάποιοι εδώ στην Ελλάδα είναι υπόλογοι για το “αίσθημα νίκης” που χτίζουν οι Τούρκοι, χρόνια τώρα με δική μας ευθύνη.

Ποιοι φταίνε;

Για να πιάσουμε από κάπου το κουβάρι θα ξεκινήσουμε από την περίοδο της κυβέρνησης Σημίτη. Μετά από τα Ίμια, όταν η χώρα μπήκε σ΄ ένα τελείως παράλογο παζάρι εξοπλισμών. Άχρηστα σε πολλές περιπτώσεις και πανάκριβα σ΄όλες τις επιλογές οπλικά συστήματα, αγοράστηκαν χωρίς κανένα απολύτως επιχειρησιακό κριτήριο και κανένα σχεδιασμό.

Οι αγορές στις περισσότερες περιπτώσεις έγιναν με μοναδικά κριτήρια τις μίζες -για κάποιους – και με το πως θα ικανοποιούσαμε τους Ευρωπαίους για την επίτευξη του …εθνικού στόχου της εισόδου στην ΟΝΕ! Για τις μίζες κάποιοι έστω πλήρωσαν και είναι φυλακή. Για τον εθνικό στόχο πληρώνουμε βαρύ τίμημα όλοι μας…

Το χειρότερο;

Οι Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο δεν εξοπλίστηκαν αλλά …διαλύθηκαν!

“Φορτώθηκαν” με “πρωτότυπα” όπλα που “έβγαλαν” προβλήματα τα οποία δεν μπορούσαμε να επιλύσουμε.γιατί όλες οι σπάταλες αγορές έγιναν χωρίς να υπάρχουν συμφωνίες για υποστήριξη των όπλων!

Ολοκαίνουργια αεροπλάνα όπως τα C-27 για παραδειγμα παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος και πρόσφατα όταν ζητήθηκε η υποστήριξη των ελικοπτέρων NH-90 υπήρξαν…λιποθυμίες στο ΥΠΕΘΑ από το “κοστούμι” που μας “έκοψαν” οι Γάλλοι. Όταν γίνονταν οι αγορές επί Σημίτη, ουδείς ασχολήθηκε με το κόστος χρήσης των όπλων που αγοράζαμε!

Δεν ασχολήθηκε κανείς, γιατί πολύ απλά αγοράζαμε όχι ότι πραγματικά χρειαζόμασταν, αλλά ότι ήθελαν οι ξένοι να μας πουλήσουν! Είτε για να το ξεφορτωθούν, είτε για να το προωθήσουν!

Και μετά ήρθαν οι “αδάφθοροι”.

Η κυβέρνηση Καραμανλή ήρθε στην εξουσία με σύνθημα την “επανίδρυση του κράτους” και την “κάθαρση”.

Δεν έκανε τίποτα από τα δύο.

Κι επιπλέον έκανε λάθη στις επιλογές για τον εξοπλισμό της χώρας.

Παρήγγειλε 30 F-16 αν και πολλοί έλεγαν από τότε ότι η Ελλάδα έπρεπε να εξετάσει την περίπτωση του F-35.

Και μετά επί υπουργίας Μεϊμαράκη απέρριψε την οψιόν αγοράς άλλων 10 F-16!

Από την περίοδο Καραμανλή άρχισαν οι αλόγιστες περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Και ο αφοπλισμός τους…

Οι διαθεσιμότητες άρχισαν να πέφτουν δραματικά.

Κανένας δεν τολμούσε καν να θίξει αυτά τα θέματα, γιατί αυτομάτως του “κολλούσαν” τη ρετσινιά ότι “από κάπου τα παίρνει”.

Το γραφείο του ΥΕΘΑ απαντούσε στα αιτήματα επιχειρηματιών του χώρου της άμυνας πως “ο κ.υπουργός δεν συναντά επιχειρηματίες” και το ένα πρόβλημα συντήρησης “έσκαγε” μετά το άλλο!

Η συνέχεια γνωστή…Ήρθε το ΠΑΣΟΚ, η κρίση “έσκασε” και η Εθνική Άμυνα της χώρας παραδόθηκε σε …επιτρόπους που συναντούσαν Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων και έλεγχαν ακόμη και τα τιμολόγια βενζίνης!

Όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία δούλευε μεθοδικά, επενδύοντας τρομακτικά ποσά στην άμυνά της.

Με προτεραιότητα στην ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας της και με στόχους υπέρμετρα ίσως φιλόδοξους.

Παρόλα αυτά ναυπήγησε πλοία χτίζοντας ναυτικό, σχεδίασε και κατασκεύασε UAV που χρησιμοποιεί πλέον και στο Αιγαίο. Αναμένει την ένταξη του F-35 στο οπλοστάσιο της, με την οποία θα ανατρέψει τα πάντα στο Αιγαίο και θα αποκτήσει αεροπορική υπεροχή.

Η μοναδική υπογραφή που μπήκε τα τελευταία χρόνια σε εξοπλιστικό πρόγραμμα ήταν αυτή για την επανεργοποίηση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion. Και ποιος να  το ‘λεγε, από κυβέρνηση Αριστεράς με στήριξη Καμμένου.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν δεν είναι ανεξήγητες. Γνωρίζει τι σημάδια έχει αφήσει η κρίση στις ΕΔ μας. Σημάδια που έγιναν βαθύτερα από τον τρόπο που είχαν διαχειριστεί τους εξοπλισμούς της χώρας οι κυβερνήσεις πριν από τη κρίση.

Προφανώς θεωρεί ότι μπορεί να επιβάλλει τις τουρκικές θέσεις ή κάποιες απ΄ αυτές.

Οι δηλώσεις του εκθέτουν όσους με μεγάλη σιγουριά χρόνια τώρα υποστηρίζουν την ασύλληπτη ανοησία ότι “τίποτα δεν πρόκειται να γίνει με την Τουρκία”.

Πράγματι δεν θα γίνει πόλεμος…χαρακωμάτων.

Αλλά μπορεί ανά πάσα ώρα στιγμή να γίνει μια…πολύ ωραία για την Τουρκία κρίση.

Η οποία θα οδηγήσει κάποιους απ΄αυτούς τους ανόητους στο τραπέζι μιας διαπραγμάτευσης, στην οποία θα καταλάβουν ότι δεν έχουν να κερδίσουν και να κερδίσουμε απολύτως τίποτα!

Όχι επειδή δεν θα ΄χουμε επιχειρήματα, αλλά επειδή δεν θα ΄χουμε την στρατιωτική ισχύ που απαιτείται για να μιλάς σε τέτοια τραπέζια…

Για την κατάσταση που επικρατεί στις ΕΔ τα άρθρα που έχει γράψει πρόσφατα ο Κωνσταντίνος Φράγκος είναι εξαιρετικά διαφωτιστικά…

πηγη

national-pride.

Δεν υπάρχουν σχόλια: