Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί είναι επικίνδυνη η όξυνση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων

Μια σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας, ακόμη και χαμηλής ισχύος, θα επιφέρει στην Ελλάδα συντριπτικό πλήγμα, λόγω των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία 

Μια του ύψους, μια του βάθους είναι οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, χωρίς να είναι κανείς σίγουρος για τον βαθμό επικινδυνότητας, αγνοώντας το παρασκήνιο. Και εννοώ, ότι είναι άγνωστο ακόμη αν οι βαριές εκφράσεις που χρησιμοποιούν αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, προετοιμάζουν το έδαφος για κάποιου είδους σύγκρουση -σε τρίτο έδαφος-, ή αποτελούν επικοινωνιακό μέσο για να αυξήσουν τα ποσοστά της Χίλαρυ Κλίντον. Αν εμπεδωθεί στα μυαλά των Αμερικανών ψηφοφόρων ότι η Ρωσία του Πούτιν αποτελεί ύψιστο κίνδυνο, ακόμη και για την ασφάλεια των ΗΠΑ, τότε ο Τραμπ θα βρεθεί σε υποδεέστερη θέση, λόγω της ευμενούς στάσης που κρατεί απέναντι στον "εχθρό".

Τα δεδομένα πάντως, προερχόμενα από τις επίσημες τοποθετήσεις δείχνουν όξυνση, και μάλιστα οσημέραι αυξανόμενη. Προχθές, η Ουάσιγκτον ζήτησε έμμεσα την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Συρία. Η πρέσβης των ΗΠΑ στο Σ.Α., κατήγγειλε την Ρωσία ότι «καταχράται το προνόμιο» να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, καθώς έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο.

Και μπορεί η Αμερικανίδα αξιωματούχος, να ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς να φύγει η Ρωσία από το Σ.Α., αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνον αν διαλυθεί ο ΟΗΕ, αφού οι πέντε χώρες στο Σ.Α. μετέχουν καταστατικά σ’ αυτόν. Πάντως, μας "πονηρεύει" αυτό το αίτημα, και λόγω του ότι την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, δήλωσε ότι η αφρικανική ήπειρος θα αποσυρθεί από τον ΟΗΕ εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υιοθετήσει το αίτημά των αφρικανικών χωρών να επεκταθεί η εκπροσώπηση και τα δικαιώματα των χωρών της μαύρης ηπείρου.

«Δεν είναι όλα τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ που υιοθετούν σκληρή στάση. Αυτό το κάνουν η Βρετανία, η Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες. Αν συνεχίσουν να διατηρούν αυτή τη στάση να μην κλαίνε στη συνέχεια όταν θα συμφωνήσουμε να σχηματίσουμε μια δική μας οργάνωση με την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες της Ασίας», δήλωσε.

Ίσως, όλα τα ανωτέρω να είναι άσφαιρα πυρά προς δημιουργία εντυπώσεων. Φαίνονται όμως ενορχηστρωμένα. Ο πρεσβευτής της Γαλλίας, Φρανσουά Ντελάτρ, κατηγόρησε τη Δαμασκό και τη Μόσχα ότι επιμένουν σε μια στρατιωτική διευθέτηση του εμφυλίου και ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ κατήγγειλε τις «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» στο Χαλέπι (από Ρώσους και Σύρους) και ανέφερε το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Αν σ’ αυτά προστεθεί και η ενεργοποίηση της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, στην Ρουμανία, κίνηση για την οποία η Μόσχα προειδοποιεί πως θα προκληθεί παγκόσμιος πόλεμος, καθώς στόχος είναι η Ρωσία και όχι επιθέσεις από το Ιράν, τότε προφανώς και δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι αποκαταστάθηκαν εν μέρει οι αμερικανορωσικές σχέσεις, όπως είχε διαφανεί με την συμφωνία τους στο Συριακό - που κατέπεσε εντός ολίγου.

Ο πρόεδρος της αμυντικής επιτροπής της ρωσικής Δούμας, Ναύαρχος Βλαντμίρ Κομογιέντοφ, ισχυρίζεται πως η ασπίδα αποτελεί ύψιστη απειλή για την Ρωσία. «Πλησιάζουν στην γραμμή του πυρός. Στρέφονται όχι 100 αλλά 1.000% εναντίον μας!», δήλωσε. Και στην άλλη πλευρά, ο Αμερικανός οικονομολόγος και πρώην υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Πολ Κρέγκ Ρόμπερτς αναφέρει πως οι επικίνδυνες και παράλογες πολιτικές των ΗΠΑ οδηγούν σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Λέμε στους Ρώσους πως βάζουμε πυραύλους στα σύνορά τους. Δεν μπορούν να το δεχτούν αυτό. Πάμε εμπρός ολοταχώς για πόλεμο» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Και βεβαίως, ιδιαιτέρως σημαντικό ήταν το επεισόδιο με τον φόνο των 62 Σύρων στρατιωτών από βομβαρδισμό αμερικανικών αεροπλάνων της αντιπολίτευσης της Συρίας. Η Μόσχα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη με αυτό που συνέβη και κάλεσε τους Αμερικανούς "εταίρους" (έτσι αποκάλεσε τους Αμερικανούς) να διεξάγουν την πλέον ενδελεχή έρευνα και να λάβουν μέτρα για να αποτραπούν τέτοιου είδους περιστατικά στο μέλλον. Ο Σύρος Πρόεδρος όμως υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο περί λάθους -για το οποίο οι Αμερικανοί ζήτησαν συγγνώμη- αλλά για σκόπιμη ενέργεια, επειδή ο συριακός στρατός ήταν έτοιμος να καταλάβει το Χαλέπι.

Η δε διαμάχη για την Ουκρανία, με τελευταία πράξη την μη αναγνώριση της συμμετοχής της Κριμαίας στις ρωσικές εκλογές που διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένει οξυμένη, και με την δήλωση των ΗΠΑ, ότι «Οι κυρώσεις που έχουν ληφθεί κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου η Ρωσία παραδώσει τον έλεγχο της Κριμαίας στην Ουκρανία», που δεν πρόκειται να συμβεί, τουλάχιστον ειρηνικά.

Και να μη ξεχνάμε ποτέ, ότι μια σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας, ακόμη και χαμηλής ισχύος, θα επιφέρει στην Ελλάδα συντριπτικό πλήγμα, λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία.

Μακεδών
Πηγή Voria

kostasxan.

Δεν υπάρχουν σχόλια: